V Ostravě se představila před přerušením ligy nastupující generace rozhodčích. Máme se v budoucnu na co těšit!

V Ostravě se představila před přerušením ligy nastupující generace rozhodčích. Máme se v budoucnu na co těšit!
KOMENTÁŘ

Kdo si nechal ujít nedělní dohrávku 24. kola mezi domácím Baníkem a hostující Mladou Boleslaví, tak může jen litovat. Hrál se výborný fotbal, bohužel v hlavní roli opět nebyli hráči obou mužstev na hřišti, ale rozhodčí. Jak na hřišti, tak u videa. A co udělal po těchto chybách arbitrů předseda komise rozhodčích Josef Chovanec? Jako obvykle mlčel, na nic jiného se ani nezmůže... Bohužel pro český fotbal.

 

Nejvíc zarážející na tom je skutečnost, že hlavní rozhodčí Radek Dubravský je ročník 1989 a videorozhodčí Jan Machálek je ročník 1986, což znamená, že by to měli být začínají perspektivní sudí, kteří by snad měli konečně být tím světlem na konci tunelu. Ovšem vypadá to tak, že opak bude podle vystoupení této dvojice pravdou. V tomto zápase se dopustili několika zásadních chyb.

Za podobný výkon by se jinde ve vyspělé fotbalové Evropě arbitři patrně vrátili na nějaký čas do nižších soutěží. Zajímavé je, že v jarní sezóně v zápasech Baníku se všechny sporné situace řeší ve prospěch tohoto mužstva. To už na nějakou náhodu nevypadá. Druhá penalta Baníku v utkání po střetu Jaroslava Buchty s hostujícím Jaroslavem Zeleným, kde chybovali jak hlavní rozhodčí, který tu penaltu zapískal, ale také videorozhodčí, který hlavního na tuto situaci neupozornil, byla názornou ukázkou toho, jak by spolupráce těchto dvou elementů neměla vypadat. Tuto chybu ostatně potvrdila i komise. Také druhý gól Baníku z 85. minutě byl diskutabilní kvůli postavení střelce gólu Jaroslava Svozila v hraničním ofsajdu. Rovněž další některé sporné zákroky byly hlavním rozhodčím vždy zapískány proti hostujícímu mužstvu.

Dále je vidět, že VAR v českém podání je zcela originální. Tuzemští rozhodčí si ho udělali takový, jaký ho potřebují mít. Jestli si fotbaloví fanoušci mysleli, že při zavedení videa se něco v českém fotbalu změní, tak se hluboce zmýlili. Už jen to, že jedno kolo je některý rozhodčí jmenován hlavním na hřišti a další kolo je zase videorozhodčím, není vůbec normální. Rozdělení pravomocí by bylo příliš jednoduché a hlavně průhledné, což mnohým určitě nevyhovuje.

Jestli tedy tihle dva rozhodčí jsou čelními představiteli české nové generace sudích, tak z fotbalového podpalubí na hlavní palubu cesta určitě tak brzy nepovede. V Ostravě bylo názorně vidět, jak se pískat zápas a obsluhovat video nemá. Pokud to tak bude pokračovat dál, tak nás čeká opět fotbalové jaro v  mizerném podání. A co dělá LFA v čele s jejím předsedou Dušanem Svobodou, aby konečně dostala rozhodčí pod svoji kontrolu aspoň od příští sezóny? Opět nic.

A samotný předsesda komise rozhodčích Josef Chovanec se stává čím dále více smutnější postavou našeho fotbalu. Skončí až na jeho fotbalovém dně? 

Chovanec