Hlavní obsah

Co všechno je sex? Ověřte si, zda nepodléháte mýtům

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Polib mě… A pak mě pomiluj… Je to jedno a totéž? Nebo se spíš ztotožňujete s názorem, že se líbání řadí mezi pouhé nevinné předehry, které se vlastně ani nepovažují za nevěru? O tom, co všechno je pohlavní styk, se dá směle (a dlouze) diskutovat. Máte v tom jasno?

Článek

Přesně definovat, co už je sex a co ještě není, je celkem těžké. Obecně však platí, že si lidé pod tímto slovem představují hlavně přímý pohlavní styk, do kterého jsou aktivně zapojeny pohlavní orgány. Mnoho jedinců však za milování považuje i líbání, což kupříkladu naznačil průzkum provedený americkou společností Survey Monkey.

Online studie se zúčastnilo 1660 nezadaných, ovdovělých nebo rozvedených osob ve věku 18 až 60 let, které se měly vyjádřit k tomu, co pro ně vlastně milostný život znamená a jaké praktiky do něj zahrnují (jaké místo na těle začít líbat jako první, aby slast gradovala?).

Z jejich výpovědí vyplynulo, že líbání a sex jsou vlastně to samé. Jedno i druhé prý patří k osobním a velmi intimním činnostem, takže mezi zasouváním penisu do pochvy a strkáním jazyka do partnerových úst neexistuje zásadnější rozdíl. Sexuální koučka a sexuoložka Gigi Engle z New Yorku na svém blogu také tvrdí, že sex je každý sexuální akt, tedy nejenom soulož. Vnímáte to  stejně?

Tak pusu mi dej. Ale kam?

Masturbace, manuální stimulace těla, lízání bradavek, svírání varlat... To všechno je sex, akorát v něm existují různé kategorie. Může se totiž odehrávat bez penetrace, například při pettingu (jedná se o typ sexuálního dráždění, které se zaměřuje na oblast od pasu dolů). Právě o něm anglická spisovatelka a sexuální poradkyně Linda Sonntag tvrdí, že díky němu vzniká téměř nesnesitelně opojná směsice zoufalství a vzrušení.

To je takový ten stav, kdy toužíte po penisu v pochvě, ale vy si tuhle mňamku v rámci osvěžení partnerského milování zakážete (aspoň na chvíli). Ne nadarmo sexuální kouči apelují, že chcete-li po něčem víc toužit, měli byste to aspoň na chvíli vynechat ze svého milostného repertoáru. Mimochodem, pro stimulaci od pasu nahoru má angličtina označení necking. Slovník sexuálních praktik snad znáte.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Je osahávání, mazlení, dovádění nebo líbání nevěra?Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Za co můžete dostat facku?

Spíš je možná už na čase přestat hovořit o pohlavním styku jako o pouhém zasouvání mužského přirození do ženského, popřípadě spojovat sex pouze s drážděním posvátného bodu G. I ostatní praktiky totiž vedou ke vzrušení nebo rovnou orgasmu – i ony patří do sexuálního šuplíku.

Za všechny jmenujme sex orální (největší chyby při orálním sexu – tohle muži nesnáší). Během něj taky není, lidově řečeno, kocour v troubě, a přesto je to sex! Ostatně, právě orál patří k nejoblíbenějším praktikám nevěrníků, což odhalil průzkum internetové seznamky Victoria Milan, která se soustředí na ženaté a vdané. Konkrétně pro 72 % žen a až 85 % mužů je spojení úst s přirozením, tedy aspoň v rámci mimomanželských románků, velmi důležité.

Co se však týče líbání, které řadí sexuální koučka Gigi Engle taktéž v širším slova smyslu do kategorie sex, názory se rozcházejí. Jak se zachováte, když svého partnera přistihnete při polibcích s jinou ženou? Nejspíš ztropíte žárlivou scénu, ale on nebude vědět proč. Ze studie 2066 lidí, které oslovila stanice BBC Radio 5 live, totiž vyplynulo, že zhruba polovina mužů neoznačuje líbání za nevěru, kdežto 73 % žen má opačný názor. Jak se začít po letech zase líbat jako kdysi? 

Rozhodují rozdíly nejen mezi muži a ženami

Možná je to tím, že polibky patří k nejhlubšímu fyzickému propojení, jež pro ženy znamená emoční třesk a zpečetění vztahu, kdežto muži v něm vidí spíš prostředek k dosažení cíle. Je však zajímavé, že bez ohledu na pohlaví si člověk na první polibek dokáže vzpomenout mnohem detailněji než na první sex, který ovlivňuje pozdější sexuální preference. Tak schválně, zkuste si vzpomenout...

Takže ano, všechny sexuální akty jsou si rovnocenné, ale každý je může chápat trochu jinak. Záleží na osobním nastavení, výchově i zdravém rozumu. Ne každý je schopen rozeznat nestárnoucí mýty od reality. I z tohoto důvodu lékaři, sociologové a terapeuti na to, co všechno je sex, strašně neradi odpovídají. Divíte se jim?

A jakým věcem se při sexu vyhnout? Nikdy neříkejte tyhle věty!

Reklama

Načítám