Hlavní obsah

Albové vzpomínání na Petra Kalandru

Právo, jaš

Rok 2020 přináší dvě výročí připomínající již zesnulého hudebníka Petra Kalandru (1950 – 1995). Desátého března uplynulo sedmdesát let ode dne, kdy se narodil. A 7. září to bude pětadvacet roků od jeho předčasného úmrtí.

Foto: archiv Supraphonu

Petr Kalandra patřil k výrazným muzikantům své generace.

Článek

Při této příležitosti se na trhu objevil trojvinyl s názvem Petr Kalandra & ASPM, 1982–1990. Tři klasické vinylové desky jsou novou podobou již nedostupné kompilace z roku 2010, která nabízí to nejlepší, co Kalandra natočil se skupinou ASPM (Amatérským Sdružením Profesionálních Muzikantů).

Jeho dcera Karolina a spoluhráč a kapelník Jan Spálený vybrali třicet dva skladeb, na kterých se Kalandra zásadně podílel jako zpěvák, textař či kytarista a hráč na foukací harmoniku.

„Je to poslouchání velice pestré, a přece stylově naprosto sjednocené malou partou – ve dle zpěváka a multiinstrumentalisty Spáleného je v ní jen dechař František Havlíček, posílenou řadou výtečných studiových hostů,“ říká editor alba Karel Deniš z vydavatelství Supraphon, které za emisí kolekce stojí.

Autory nápaditého obalu jsou grafici Karel Haloun a Luděk Kubík z 3. dílny, kteří vycházeli z původního návrhu na cédéčku.

„Vzpomínka na skvělého muzikanta a člověka dostala důstojnou podobu ve formátu, který právě v době Kalandrova odchodu mizel. Zpět se vrátilo bohužel jen LP a tato tři nesou dávku výtečných nahrávek připomínajících jednu z důležitých hudebních postav konce šedesátých až poloviny devadesátých let minulého století,“ dodává Deniš.

Petr Kalandra patřil k nejpozoruhodnějším hudebníkům své generace. V roce 1964 ještě jako malý vystupoval v televizním pořadu Hledáme písničku pro děti. S rodiči žil v Tunisu, ve Francii a v USA, což zásadně ovlivnilo jeho pozdější tvorbu.

V sedmdesátých letech hrál s mnoha muzikanty. Patřili mezi ně například Zuzana Michnová, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jan Hrubý nebo Vladimír Mišík. Od roku 1973 vystupoval se skupinou Marsyas. Tu roku 1984 opustil a hrál v triu ASPM. Od roku 1980 působil také s kapelou Blues Session.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám