Eva Pilarová - Pěvecká legenda oslovila popové publikum, Škvoreckého, Louise Armstronga i rockery v Trutnově

Vydáno 21.03.2020 | autor: Roman Jireš

Tohle si 14. března zesnulá pěvecká legenda Eva Pilarová opravdu nezasloužila. Její skon ve věku 80 let tak trochu zanikl ve smršti zpravodajství o průběhu opatření proti koronaviru a vzhledem k nim proběhlo v pražských Řepích v kapli Domova sv. Karla Boromejského poslední rozloučení v utajení. 

Eva Pilarová - Pěvecká legenda oslovila popové publikum, Škvoreckého, Louise Armstronga i rockery v Trutnově Eva Pilarová - Pěvecká legenda oslovila popové publikum, Škvoreckého, Louise Armstronga i rockery v Trutnově


Smrt si říká rock'n'roll (408.) - Eva Pilarová


Podle přítomného režiséra a producenta Fera Feniče se posledního rozloučení zúčastnilo jen 11 zpěvaččiných nejbližších. Mezi nimi byla i vdova po Zlatém slavíkovi Ivana Gottová, ředitel Febiofestu Kamil Spáčil, podnikatel Pavel Staněk a partnerka loni zesnulého zpěváka Daniela Nekonečného Zuzana Kardová. Smuteční obřad zahrnoval promluvu kněze Mariána Pospěchy, manžel Pilarové Jan Kolomazník nechal zpěvačku obléct do jejích oblíbených zlatých šatů. Urna s popelem má být uložena v rodinné hrobce v Brně. Další rozloučení se zpěvačkou se pro širší veřejnost a přátele bude konat ve Strahovském klášteře po konci pandemie.

Zemřela Eva Pilarová, hvězda popu i jazzu. Bylo jí 80 let

Pilarová se narodila 9. srpna 1939 v Brně. Od dětství se věnovala zpěvu, zpočátku studovala operní zpěv na JAMU, ale u opery nezůstala a v šedesátých letech se začala prosazovat v divadle Semafor po boku legendární dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Byla už zpěvačkou se školeným hlasem a rozsahem přes tři oktávy, přesto si z ní Jiří Šlitr utahoval, že ji vzali hlavně kvůli hezkým nohám.



"Eva Pilarová překročila práh Semaforu v roce 1960 a okamžitě jsme věděli, mluvím za kapelníka Ferdinanda Havlíka, Jiřího Šlitra a za sebe, že je to velmi perspektivní děvče. A skutečně se před našima očima rozvíjela a stala se z ní dokonalá jazzová zpěvačka, jakých dneska není mnoho. Měli jsme k sobě strašně blízko, protože jsme vyznávali stejnou muziku a obdivovali jsme, jak ji Eva dokázala zvládnout. Nastaly i chvíle, kdy se naše cesty rozešly. Několikrát odešla ze Semaforu a několikrát se do něho vrátila. Teď, jak vidím, už se do něj nevrátí," řekl ČTK Jiří Suchý.


Uznávaná Eva "Fitzpilarová"

V té době také účinkovala s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým v Divadle Rokoko. Duety Pilarové s Matuškou Ach, ta láska nebeskáTam za vodou v rákosí či Ten, kdo nemá rád se staly oblíbenými evergreeny. Stejně jako duet Pilarové s Gottem Je nebezpečné dotýkat se hvězd, s nímž zazářili ve filmu Kdyby tisíc klarinetů. Vedle nich se stala symbolem tuzemského popu šedesátých let stejně jako Marta Kubišová, Václav Neckář, Naďa Urbánková nebo Helena Vondráčková.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

"Tahle smutná zpráva mne zastihla ve Varšavě, odkud se právě vracím do Čech a je mi to velmi líto. Eva byla pro mě v mých začátcích a také později velkým pěveckým vzorem a vždy jsem ji jako zpěvačku obdivovala," napsala ve svém prohlášení Vondráčková.



Dlouhá pěvecká kariéra Pilarové zahrnuje řadu dalších hitů jako RekviemHrom aby do tě, láskoNoc a denOliver Twist či Láska nebeská. Její perfektní pěvecká technika jí umožňovala pohybovat se přirozeně v různých žánrech od popu k jazzu a swingu. Platonicky zamilovaný spisovatel Josef Škvorecký pro ni napsal roli ve filmu Zločin v šantánu.

Milovnici swingu a jazzu ji navíc výstižně překřtili na Evu "Fitzpilarovou" podle Elly Fitzgerald. Její zpěv v roce 1965 při návštěvě v Praze ocenil i slavný zpěvák a trumpetista Louis "Satchmo" Armstrong. "Eva byla zpěvačka s obrovským rozsahem a pokud byla v pořádku, tak vůbec nevěděla, co je to zazpívat falešný tón, zpívala naprosto čistě a měla obrovský rozsah a jako kapela jsme s ní měli výtečný vztah," uvedl Karel Vágner, kapelník její bývalé doprovodné skupiny.


Aplaus od rockerů

Pro Pilarovou psali písně hitmakeři Karel Svoboda a Bohuslav Ondráček. S jeho skladbou Rekviem vyhrála zlatou Bratislavskou lyru, ale v roce 1968 jí píseň zakázali zpívat. S léty se stále více orientovala na jazz a swing. Nezdráhala se však spolupracovat s bigbítovou scénou a mladými umělci.

V roce 2006 s úspěchem vystoupila na rockovém festivalu v Trutnově, kde jí aplaudovalo obecenstvo ve věku jejích vnuků a od té doby se na tento festival podívala ještě třikrát. V roce 2009 ji pořadatelé i návštěvníci trutnovského festivalu jmenovali "královnou" přehlídky. "Bylo to něco neuvěřitelného. Nejhezčí na tom je, že to v roce 2009 zajiskřilo ještě víc. Tehdy dokonce došlo ke korunovaci. Stojí za tím Martin Věchet, stala jsem se královnou festivalu. A tleskal i pan prezident Václav Havel," vzpomínala.

V roce 2018 pak Pilarová v Praze pokřtila své album nazvané Pilarka a přátelé. Na nové nahrávce s ní duety nazpívali Karel Gott, Vojta Dyk, Jan Onder, Josef Voltr, El Nino, Aleš Cibulka a Tomáš Ringl. Album vydané ve spolupráci s festivalem Febiofest pokřtil vítěz evropské soutěže Marathon beatbox battle, beatboxer End.ru, který nahrávku označil za "velmi autentickou".

Loni v říjnu vstoupila Pilarová na koncertu v karlínském Foru na oslavě šedesátých narozenin svého kamaráda Aleše Brichty. K  vystoupení ji přiměla skutečnost, že byli narozeni přesně dvacet let od sebe. Při jejím příchodu na pódium se ozval největší aplaus večera.


Na úspěch v soukromí čekala dlouho

Na rozdíl od hudební kariéry se Pilarové příliš nevydařil soukromý život. Nepřízeň režimu a zákaz koncertování na Západě přinesla zpěvačce emigrace prvního manžela, hudebníka Milana Pilara, který ji nechal v Praze i s malým synem Milanem. Také druhé manželství se zpěvákem Jaromírem Mayerem nevyšlo. Toho pravého našla až v tanečníkovi Janu Kolomazníkovi. I díky jeho podpoře dokázala koncem osmdesátých let překonat rakovinu, přestože jí tehdy lékaři nedávali příliš velkou nadějí.



Vedle natočení řady desek napsala Pilarová několik kuchařek a zabývala se i fotografováním. Nešlo jen o pouhý koníček, měla několik fotografických výstav. Napsala několik knih, například Vzpomínání, Potkala jsem léčitele či Pohlazení, v níž k básním Josefa Fouska připojila své upravené fotografie, kterým říkala fotoobrázky. Promotér Janis Sidovský bude podle svých slov na Pilarovou vzpomínat nejen jako na královnu swingu, ale především jako na skvělého člověka. "S Evou odchází velký pěvecký styl a skutečná legenda," sdělil.

Prvního Zlatého slavíka dostala v roce 1964, další v letech 1967 a 1971. A mimořádný Zlatý slavík k ní putoval na vyhlašování Českého slavíka 2014, kvůli skutečnosti, že v roce 1962 skončila na třetím místě, ale za dvěma muži, protože se nerozlišovaly kategorie.

V roce 1993 obdržela Pilarová od vydavatelství Supraphon platinovou desku za 1,4 milionu prodaných nosičů. "Zpráva o odchodu paní Evy Pilarové nás v Supraphonu velmi zarmoutila. Její první nahrávky vyšly již v roce 1960 a celá řada z nich dnes patří do zlatého fondu nejen Supraphonu, ale stala se součástí historie celé české populární hudby," uvedl za vydavatelství mluvčí Vladan Drvota.

text: Roman Jireš

Témata: Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Karel Gott

zavřít