Tragický osud starší sestry Catherine Deneuve. Krásná Françoise uhořela v autě v pouhých 25 letech

Tragický osud starší sestry Catherine Deneuve. Krásná Françoise uhořela v autě v pouhých 25 letech
Zdroj: Česká televize
Françoise Dorléac měla všechny předpoklady stát se velkou hvězdou: byla krásná a talentovaná, měla jiskru i šarmFrançoise Dorléac se svou o rok mladší sestrou Catherine DeneuveObě slavné sestry si spolu zahrály v romantickém muzikálu Slečinky z RochefortuVe filmu Muž z Ria (1964) si zahrála po boku slavného Jeana-Paula Belmonda+ 2 fotky+ 3 fotky

Nadějně rozjetou kariéru krásné francouzské herečky a modelky Françoise Dorléac přerušila tragická autonehoda. Bylo jí 25 let. Starší sestra herečky Catherine Deneuve se narodila před 78 lety, 21. března 1942. Zahrála si v desítce filmů, ve dvou i se svojí sestrou.

Milan Valden
Milan Valden 21. 03. 2020 07:30

Françoise Dorléac měla všechny předpoklady stát se velkou hvězdou: byla krásná a talentovaná, měla jiskru i šarm a ještě pocházela z rodiny filmových a divadelních herců Maurice Dorléaca a Renée Simonot.

Hvězdná léta

Ve filmu debutovala Françoise jako osmnáctiletá v roce 1960, když hrála ve snímku Les loups dans la bergerie. Ještě téhož roku se objevila také ve filmu Les portes claquent, v němž si zahrála po boku své o rok mladší sestry Catherine Deneuve. Po několika dalších filmech, například po svižné detektivní veselohře Arsen Lupin kontra Arsen Lupin (1963), přišel rok 1964, který pro mladou herečku znamenal mezinárodní průlom. Objevila se hned ve čtyřech filmech.

Nejznámější je jistě dobrodružný příběh Muž z Ria, směs romantiky a komedie, kde mohla krásná tmavovláska využít svůj ostře komický typ, a to po boku hvězdy z největších, Jeana-Paula Belmonda. Ten hraje mladého Francouze, pronásledujícího přes celý svět únosce své snoubenky, to vše kvůli bájnému pokladu zmizelé civilizace Malteků. Snoubenku hraje právě Françoise.

Film La Ronde vznikl podle skandální divadelní hry Arthura Schnitzlera Rej a natočil ho režisér Roger Vadim, jehož partnerkou byla pár let i Catherine Deneuve. V tomto filmu ale hraje už Vadimova tehdejší nová partnerka Jane Fonda.

Dalším filmem z roku 1964 byla komedie Honba na muže, čtvrtým pak Hebká kůže, kterou natočil proslulý režisér François Truffaut. Tentokrát jde o drama. Pierre Lachenay žije klidný rodinný život se svou ženou Francou a dcerou Sabine. Na pracovní cestě do Lisabonu se seznámí s krásnou mladou letuškou Nicole (tu hraje Françoise Dorléac) a dojde mezi nimi k milostnému vzplanutí. Pierre začíná vést dvojí život mezi rodinou a milenkou. Jednoho dne ale Franca objeví manželovy diskriminující fotografie a rozhodne se k zoufalému činu…

Další filmy

V roce 1965 si Françoise zahrála ve velkofilmu Čingischán, v němž titulní roli vytvořil Omar Sharif. Rok 1966 přinesl herečce spolupráci s Romanem Polanským – natočili spolu film Ve slepé uličce. Režisér dokázal z tohoto, na první pohled pouhého thrilleru – příběhu dvou raněných gangsterů terorizujících manželský pár – vytěžit i nemalou dávku černého humoru.

Tři měsíce před hereččinou smrtí vstoupila do kin romantická muzikálová komedie Slečinky z Rochefortu, kterou natočil Jacques Demy. Françoise si v ní podruhé zahrála se svojí sestrou, z níž se postupně stala jedna z nejslavnějších francouzských hereček. Dvojčata Delphine (Catherine Deneuve) a Solange Garnier (Françoise Dorléac) hledají lásku. Delphine potkává básníka, malíře a námořníka Maxence (Jacques Perrin), Solange pianistu Andyho Millera (Gene Kelly). Vše euforicky probíhá na pozadí nádherných barev, hudby a tance; úžasnou atmosféru filmu podporuje navíc ještě propracovaná choreografie i skladby Michela Legranda.

Tragédie

Šestadvacátého června 1967 však mladá herečka tragicky zemřela, a to při autonehodě, když nezvládla ve vypůjčeném vozu Renault 10 řízení a narazila do dopravní značky. Následně se auto převrátilo na střechu a vzplanulo. Svědci popisovali její marnou snahu uniknout z hořícího vozu.

Celá událost se odehrála asi 10 km od Nice, kam Françoise spěchala na letiště. Policie její ohořelé tělo identifikovala podle šekové knížky, diáře a řidičského průkazu…

VÍCE SE O FRANÇOISE DORLÈAC DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Použité zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Françoise_Dorléac

https://www.csfd.cz/tvurce/9464-francoise-dorleac

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články