Zdravotní sestřička Mary: Na Jamajce se naučila woodoo, pak léčila vojáky z pandemie po celém světě

Jedna ze dvou známých fotografií Mary Seacole.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Jedna ze dvou známých fotografií Mary Seacole.Mary-Jane Seacole na známé kresbě umělce Williama Simpsona. Mary Seacole laskavě a statečně pomáhala vojákům během Krymské války. Ti jí začali přezdívat Matka Seacole.Mary se nebála ošetřovat zraněné vojáky přímo na bitevním poli.+ 3 fotky+ 4 fotky

Sestřička Mary či Matka Seacole, chcete-li. Jinak kreolka z Jamajky, která ovládala umění tamních léčitelů a významně přispěla k léčení chorob, jež svého času doslova kosily svět v pandemiích. Statečná Mary se dokonce stala hrdinkou Krymské války. A to není všechno, co tato obdivuhodná žena dokázala…

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 03. 2020 09:00

Mary-Jane Seacole se narodila na Jamajce v roce 1805 do rodiny skotského poručíka v britské armádě Jamese Granta a jeho ženy léčitelky Mary Jane Grantové pocházející z Jamajky. Té se pro schopnosti léčit lidi karibskými a africkými bylinkami přezdívalo lékařka. Není se tedy čemu divit, že jablko nepadlo daleko od stromu. I Mary se totiž po vzoru své matky začala věnovat medicíně.

Přestože matka byla tmavé pleti, Mary se narodila svobodná

Mary se narodila před více než 200 lety v období, kdy většinu černochů v Karibiku představovali otroci. Měla ale štěstí, protože pocházela ze „smíšené“ rodiny. Přestože její matka byla černá, otec James Grant byl bílý skotský armádní důstojník, a tak se Mary narodila už jako „svobodná osoba“. Ač by se mohlo zdát, že by jí skotsko-jamajský původ mohl dělat problémy, nikdy na něj nepřestala být patřičně hrdá. Sama se nazývala kreolkou. Tento termín byl rasově neutrálním označením pro děti bílých osadníků s domorodými ženami. Legálně však byla Mary označena jako mulatka - mnohonárodnostní osoba s omezenými politickými právy.

Kromě toho, že jamajské léčitelky, k nimž patřila i matka Mary, paní Grantová, dokonale ovládaly lidovou medicínu, měly také dostatečné povědomí o tropických chorobách. Podobně jako praktičtí lékaři tedy dokázaly léčit nemocné a zraněné. Své schopnosti většinou získaly, když musely pečovat o nemocné otroky na cukrových plantážích.

Vše začalo v Blundell hall

Matka Mary paní Grantová provozovala oblíbený penzion Blundell hall. Právě zde Mary získala své ošetřovatelské dovednosti zahrnující používání hygienických a bylinných prostředků. Mary byla navíc už od svého dětství horlivou studentkou a v medicíně začala postupně experimentovat. Léčitelství nejdříve zkoušela na své panence, pak přešla na léčbu domácích mazlíčků a později také lidí, kterým pomáhala společně s matkou. Vzhledem k úzkým vazbám její rodiny s armádou, začala Mary brzy zvládat praktiky vojenských lékařů. Tyto znalosti kombinovala se západoafrickou medicínou.

Počátek velkého cestování

Mary pomáhala svým rodičům do svých 12 let s provozováním penzionu, ve kterém se ubytovávalo mnoho nemocných pacientů a zraněných vojáků. O tři roky později odcestovala s příbuznými do Anglie, kde zůstala asi rok. Byla to pro ni skvělá příležitost získat znalosti o moderní evropské medicíně. V roce 1823 odešla sama do Londýna a zůstala tam 2 roky. Nečekal ji tu ale moc příjemný pobyt. Nebohá Mary se zde totiž musela potýkat i s řadou rasistických komentářů a posměšků. Její další cesty pak vedly na Kubu, Haiti a Bahamy.

Ztráta manžela i matky

V roce 1836 se Mary provdala za Edwina Horatia Hamiltona Seacolea. Založili spolu obchod v Black River. Edwin se ale brzy přestal cítit dobře a začal být neduživý. Mary se o něj proto začala starat, jak nejlépe dovedla. Bohužel ani to nestačilo a Edwin v roce 1844 zemřel. Krátce na to následovala smrt Mariiny matky. Tyto skutečnosti Mary velmi sklíčily.

Pomáhala při choleře, žluté horečce i žluté zimnici

V roce 1850 Mary ošetřovala oběti náhlé epidemie cholery v Kingstonu. O rok později pak odjela do Panamy. Město Cruces totiž trpělo další epidemií této choroby. Mary později vyprávěla, jak tu zachránila svého prvního pacienta s cholerou. Údajně mu podala hořčičná emetika, aby se vyzvracel, zabalila ho do teplých dek a textilií pro boj se zimnicí, na oblast žaludku a zad pak přilepila nemocnému hořčičné náplasti a postupně mu podávala také látku zvanou Calomel (chlorid rtuti). V roce 1853 se Mary vrátila do Kingstonu, aby pečovala o oběti epidemie žluté zimnice a dohlížela na ošetřovatelské služby v sídle britské armády. Následně se jí povedlo reorganizovat bývalý rodinný penzion (poznamenaný požárem) na nemocnici.

Hrdinka Krymské války

Krymská válka trvala od října 1853 do února 1856. Mary odcestovala do Anglie, kde požádala britský válečný úřad, aby byla poslána jako vojenská sestra na Krym. Ovšem její prosba byla k silnému zklamání Mary odmítnuta. Rozhodla se proto odcestovat na Krym sama. Zde spolu s příbuzným svého muže Edwina Thomasem Dayem založila britský hotel, který poskytoval pohodlné pokoje pro nemocné a zotavující se vojáky. Protože byl hotel poměrně blízko bojišti, Mary se nezdráhala navštívit ani bitevní pole, jen aby ošetřila všechny zraněné. O nemocné vojáky navíc pečovala tak laskavě, až jí začali přezdívat Matka Seacole. I když neměla vlastní děti, se členy armády si vytvořila silné mateřské pouto.

Zpět do Británie

Když válka skončila, sestřička Mary se vrátila do Británie téměř na mizině. Vojáci, kterým pomáhala ve válce, psali dopisy do novin a projevovali Mary vděčnost. Nejen oni, ale také generálové, a dokonce i členové královské rodiny se jí rozhodli pomoci. V roce 1857 se na břehu řeky Temže konal slavnostní sbírkový fond pro Mary s účastí přes 80 000 lidí. Ve stejném roce Mary vydala svou autobiografii s názvem „Úžasná dobrodružství paní Seacoleové v mnoha zemích“, která se stala okamžitým bestsellerem.

Nejdřív se na Mary zapomnělo, o sto let později byla zvolena nejvýznamnější Britkou

Mary zemřela v Londýně v roce 1881. Bohužel se na její odkaz asi na 100 let zapomnělo. To se ale změnilo, když zdravotní sestry z Karibiku navštívily její hrob v severozápadním Londýně. V roce 2004 pak byla Mary zvolena největší „černou“ Britkou. Na památku Mary byla vystavena v roce 2016 i její socha v areálu nemocnice St. Thomas na Southbank v Londýně. Její odkaz tak znovu ožil a pro mnoho lidí zůstává dodnes jednou z největších postav historie.

NA OBRÁZKY ZE ŽIVOTA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKY MARY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: MarySeacoletrust.org, Wikipedia.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články