so 21.3.2020
Aktuální zprávy

Exkurze do historie: Baník – Magdeburg

Účast v semifinále Poháru vítězů pohárů, obdoby dnešní Evropské ligy, je bezesporu největším úspěchem Baníku na mezinárodní scéně. Na své pouti mezi čtyři nejúspěšnější celky druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže Slezané postupně vyřadili Sporting Lisabon, Shamrock Rovers a 1. FC Magdeburg. K postupu až do finále proti slavné Barceloně chyběl jediný vstřelený gól v semifinálovém klání s Fortunou Düsseldorf.

My se však dnes ohlédneme za čtvrtfinálovou odvetou proti Magdeburgu z tehdejší NDR, která se odehrála na kopci za Ostravicí 21. března 1979, tedy přesně před 41 lety.

Dramatický boj, fotbal ostrý jako břitva, bitva velkých zvratů se šťastnějším koncem pro domácí. Baník nezměrným úsilím dokázal smazat jednobrankovou ztrátu z prvního duelu v Magdeburgu (1:2) a zaslouženě postoupil mezi poslední čtyři týmy soutěže.

Ostravští začali mohutným náporem, obrana hostů však všechny snahy domácích eliminovala a naopak v první velké šanci se objevil útočník hostů Sparwasser. Svěřenci trenéra Evžena Hadamczika bojovali, dřeli, v 15. minutě napřáhl z dobrých 25 metrů obránce Zdeněk Rygel, míč skočil před gólmanem Heynem, ten jej pouští pod tělem - 1:0! V tu dobu už Ostrava postupovala.

Ve 42. minutě se další střelou z větší vzdálenosti prosadil Milan Albrecht a zvýšil na 2:0. Do přestávky ještě Petr Němec orazítkoval tyč. V 53. minutě tentýž hráč levačkou prudce k tyči přidal třetí gól!

Na hosty by v tu chvíli asi nikdo nevsadil, houževnatí Němci se však nevzdali a v 69. minutě Sparwasser vykřesal fotbalistům Magdeburgu naději poté, co jinak přesný irský sudí Carpenter přehlédl jasný šlapák na Antalíka - 3:1. A bylo hůře. O několik minut později podnikl nájezd od půlky hřiště Pommerenke, oklamal tři obránce a podél Michalíka - 3:2.

V 82. minutě Bazaly ztuhly, když osamocený Sparwasser minul hlavou z pěti metrů domácí bránu. A pak to přišlo. V 85, minutě Zdeněk Rygel nevídanou, životní, nechytatelnou bombou k levé šibenici z dobrých dvaceti metrů razítkuje ostravské semifinále PVP!

Poslední minuty před Michalíkovou svatyní byly očistcem, diváci několikrát trnuli hrůzou, defenzíva Baníku na čele s Vojáčkem však odolala a Bazaly mohly bouřit nadšením.


OHLASY TRENÉRŮ

Evžen Hadamczik (Baník): "Po návratu z Magdeburgu jsem varoval před přílišným optimismem. Soupeř je vynikající a mezinárodně ostřílený.celek, který své kvality dokázal za stavu 0:3. Vše viselo opravdu na vlásku, ale nakonec to dobře dopadlo. Musím poděkovat všem hráčům za obrovské nasazení a týmu soupeře za korektní hru. Chci poděkovat také divákům, pomohli."

Klaus Urbanczyk (Magdeburg): "Přijeli jsme do Ostravy s velkým odhodláním vybojovat postup. Třetí inkasovaná branka nás hodně zmrazila, ale ještě nepoložila na lopatky. Během pěti minut jsme vstřelili dvě branky a zdálo se být rozhodnuto, ale gól, který jsme dostali z kopačky vašeho Rygla, to se vidí málokdy. Nepomohl ani závěrečný nápor. Blahopřeji Baníku k vítězství a přeji mu postup až do finále."


21.3.1979 (16:30) Bazaly, odveta čtvrtfinále PVP:

Baník – 1. FC Magdeburg 4:2 (2:0)

Branky: 15. a 85. Rygel, 42. Albrecht, 53. P. Němec - 69. Sparwasser, 75. Pommerenke. Rozhodčí: Carpenter (Irsko). Diváci: 17.857

Sestavy:

Baník: Michalík - Foks, Vojáček, Radimec, Rygel - Šreiner, Němec, Knapp - Lička (88. Šrubař, Antalík, Albrecht. Trenér: Hadamczik.

Magdeburg: Heyne - Raugust, Zapf, Seguin, Decker - Stahmann, Pommerenke, Steinbach - Sparwasser (88. Döbbel), Streich, Hoffmann. Trenér: Urbanczyk.

29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič