Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdinové, kteří riskují zdraví: Kdo převáží pacienty s koronavirem?

Autor: VaB - 
21. března 2020
14:00

Řeč je o nich v poslední době často, kdo ale přesně jsou lidé, kteří speciálními sanitkami převážejí pacienty nakažené koronavirem? Jsou to pracovníci společnosti Amfion, která se přímo specializuje na infekční převozy a dezinfekci zasažených vozidel. Ředitel společnosti Josef Crhák se pro Blesk rozpovídal o její činnosti a posledních pár týdnech, které jsou nebývale hektické. „I vedoucí úseku je na výjezdu jako řidič,“ popsal. Mluvil i o nezájmu ze strany pojišťoven nebo těžko dostupných ochranných prostředcích.

V Česku, stejně jako prakticky kdekoliv jinde v Evropě, řádí koronavirus. Počty nakažených každým dnem stoupají a objevují se další a další případy. Některé pacienty převáží záchranné služby daných krajů, některé pak specializované firmy. Jednou z nich je i pražská společnost Amfion. 

O činnosti Amfionu pro Blesk pohovořil jeho ředitel Josef Crhák. „Naše společnost Amfion a.s. je specializována na veškeré infekční převozy a dezinfekci vozidel na dezinfekční stanici. Službu infekčních převozů zajišťujeme pro Prahu a Středočeský kraj,“ popsal Crhák.

Kromě převozu pacientů se tak Amfion zabývá i dezinfekcí potenciálně kontaminovaných sanitek nebo policejních vozů. Ta probíhá u Amfionu na Bulovce. „S touto činností máme již mnohaleté zkušenosti,“ řekl Crhák.

Speciální sanitka Amfionu jen tak na „zavolání“ nepřijede. „Převoz infekční sanitkou je vždy indikován lékařem a v současné době je nařízen v případě podezření nebo prokázání infekcí koronavirem hygienikem,“ vysvětlil ředitel nutný postup.

Ochrana a prevence jsou podle něj v těchto časech nejdůležitější. „Řidiči používají ochranné obleky, celoobličejové masky s uhlíkovými filtry a rukavice,“ uvedl Josef Crhák s tím, že maska chrání nejen ústa a nos, ale i oči. 

Koronavirus je kolem nás, strach ze smrtícího viru je přirozený. Bojí se ale i řidiči? „Strach je přirozená lidská vlastnost. Naši řidiči strach z nákazy překonávají díky zkušenostem a s velkou dávkou profesionality,“ objasnil šéf Amfionu. Dodal, že strach zaměstnance vede k obezřetnosti a vyvarování se chyb. 

Výjezdů přibývá

Jakmile se řidič po převozu vrátí zpět na svou sanitku, musí celý vůz dezinfikovat. K tomu dochází i několikrát denně, protože Amfion má každý den desítky výjezdů k potenciálně nakaženým. „V průměru připadá na každý vůz 10 až 15 převozů za den a pokud je využíván i v noci je toto číslo samozřejmě vyšší,“ doplnil Crhák. Převozové sanitky fungují 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

Převozy jsou ztrátové

K převozu nakažených používá Amfion přes den deset sanitek, v noci dvě. Případů nákazy koronavirem stále přibývá, s ochrannými pomůckami je to bohužel přesně naopak.

„Jako ředitel mám kromě jiného i na starost zajištění ochrany posádek a to je nyní obzvlášť velký problém, v době všeobecného nedostatku ochranných pomůcek, které musíme hradit z vlastních zdrojů,“ postěžoval si Josef Crhák.

Při své práci se prý občas musí potýkat i s nepříliš vstřícným chováním pojišťoven. „Osobně mne velmi mrzí, kdy v době maximálního nasazení našeho kolektivu se máme potýkat s naprostým nezájmem, arogancí a neochotou ze strany některých zdravotních pojišťoven,“ dodal s tím, že převozy jsou pro ně kolikrát ztrátové a neuhradí jim ani náklady za ochranné pomůcky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa