Válečný film Velký útěk: Mezi skutečnými účastníky útěku byli i tři Čechoslováci, někteří herci skutečně prošli zajateckými tábory

Steve McQueen v hlavní roli amerického válečného filmu z 1963. Ani plot zajateckého tábora nezničil jejich touhu bojovat s nepřítelem.
Zdroj: Česká televize
Steve McQueen v hlavní roli amerického válečného filmu z 1963. Ani plot zajateckého tábora nezničil jejich touhu bojovat s nepřítelem.  Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. + 4 fotky+ 5 fotek

Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges a hlavní roli v něm ztvárnil Steve McQueen. Vypravte se do zajateckého tábora s nejproblémovější zajatci spojeneckých armád, kteří se pokusí o nemožné. Budou chtít utéct!

Petra Járková
Petra Járková 21. 03. 2020 16:00

Tento film je natočen podle skutečné události, velkého útěku ze zajateckého tábora Stalag v roce 1944. Film natolik zaujal společnost SCI, že přesně podle něho v roce 2003 dokonce vytvořila počítačovou hru The Great Escape.

Tábor pro problémové vězně

Za druhé světové války byl vybudován zvláštní tábor určený pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád. Tomuto hrozivému místu velí plukovník von Luger, který je přesvědčen, že odtamtud nikdy nikdo nemůže utéct. Je tedy dost zaskočený, když se o to hned první den pokusí partička nových vězňů.

Tři Čechoslováci

Mezi skutečnými účastníky útěku byly i tři Čechoslováci, kterým se na rozdíl od Josefa Brykse uniknout podařilo. Jednalo se o Arnošta Valentu, který byl jako jediný z nich 31. března 1944 popraven spolu s dalšími padesáti uprchlíky. Dále Bedřich Dvořák a Ivo Tonder, ti byli nakonec také dopadeni a posláni do tábora Colditz, kde byl uvězněn i Josef Bryks. Na přípravách skutečného útěku se podílelo 600 mužů více než rok.

Dopadení a trest

Dvořák a Tonder byly dopadeni až mezi posledními. Ivo Tondera dopadlo gestapo s jedním Britem u Liberce a Bedřich Dvořák se dostal s jedním britským důstojníkem jihoafrického původu do Prahy, byl i v Pardubicích, ale kvůli úpornému pronásledování odjel na Šumavu, odkud se chtěl pěšky dostat do Švýcarska. Tam jej i s kolegou dopadli v Klatovech na Velikonoční pondělí čeští četníci.

Skutečná inspirace

Někteří herci skutečně prošli zajateckými tábory 2. světové války: Donald Pleasence v Německu, Hannes Messemer v Rusku a Til Kiwe a Hans Reiser byli vězněni Američany. Zajímavé také je, že kromě komparzu ve filmu nevystupuje žádná žena ani dítě.

Natáčení v Evropě

Film se natáčel výhradně v Evropě. Tábor připomínající Stalag Luft III byl vybudován nedaleko Mnichova. Exteriéry pro záběry útěku pocházejí z Porýní a oblastí kolem Severního moře. Motocyklové sekvence McQueena se točily ve Fussenu na rakouských hranicích a v Alpách.

NA FOTKY Z FILMU VELKÝ ÚTĚK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA VÁLEČNÝ FILM VELKÝ ÚTĚK SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 20 HODIN NA ČT2

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články