Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spoiler od mistra světa! V Jekatěrinburgu probíhá šachový turnaj, jeden z posledních, který koronavir nenarušil

V Jekatěrinburgu probíhá šachový turnaj, jeden z posledních, který koronavir nenarušil foto: Reuters

Jekatěrinburg - Právě probíhající šachový turnaj kandidátů mistrovství světa je jednou z posledních vrcholných sportovních soutěží, které koronavir ještě nepřerušil.
  17:50

Trošku to může připomínat taneční bál s živou muzikou na Titaniku. V ruském Jekatěrinburgu stále probíhá turnaj kandidátů mistrovství světa, vrcholný šachový podnik letošního roku a možná jedna z posledních sportovních soutěží, co se v tuto dobu ještě po světě hraje. Zábava v Jekatěrinburgu je zatím perfektní a kry se zdají být velmi daleko.

V Jekatěrinburgu probíhá šachový turnaj, jeden z posledních, který koronavir...
V ruském Jekatěrinburgu probíhá šachový turnaj

Osm velmistrů světové špičky předvádí fantastické partie, které při online přenosech sledují miliony diváků po celém světě. Jen čínské vysílání během sobotního čtvrtého kola sledovalo v jeden okamžik přes 1,5 milionu diváků a těch online přenosů jsou na internetu desítky. V anglicky mluvícím světě je nejpopulárnější vysílání na Chess24.com, kde mezi komentátory je i mistr světa Magnus Carlsen, kterému daný turnaj vybere soupeře pro příští titulový zápas.

Během třetího kola byl jako host mezi komentátory na Chess24 i největší talent současného světa a juniorská ratingová jednička Alíreza Fírúzdža.

„Rézo, komu z těch osmi fandíš?“ zeptal se ho Jan Gustafsson.

„Nevím, o tom jsem nepřemýšlel,“ odpověděl šestnáctiletý Fírúzdža.

„Ale to bys, Rézo, měl, protože jeden z nich může být tvým soupeřem při zápase o titul mistra světa v roce 2022,“ doplnil Lawrence Trent.

„Pozor, spoiler!“ vstoupil jim do hovoru Magnus Carlsen. „Rézo, nikdo z těch osmi to nebude,“ zachechtal se stávající mistr světa.

Velmi dobře dělaný je také přenos na Chess.com (rovněž anglicky), stejně jako oficiální živé vysílání z turnaje kandidátů. Chcete-li online komentář v češtině, máte k dispozici youtube kanál Robert a Petr šachy.

Po čtyřech odehraných kolech jsou ve vedení velmistři Ian Něpomňašči, Maxime Vachier-Lagrave a Wang Hao (mají shodně 2,5 bodu). Dvěma hlavním favoritům turnaje kandidátů, Fabianovi Caruanovi a Dingu Lirenovi začátek nevyšel (Caruana průběžně ztrácí půlbodu a Liren dokonce bod celý), nicméně podle sázkových kanceláří jsou oba stále hlavními favority.

Turnaj kandidátů se hraje na čtrnáct kol a zítřejší páté svede za jednu šachovnici Anishe Giriho s Fabianem Caruanou. O jejich setkání v lobby hotelu Anish Giri včera tweetoval: „Když jsem potkal ráno dole u recepce Fabiana Caruanu, nabídl mi ruku k pozdravu. Chápu, jsme tu jako soupeři. Ale nemohl by přesto projevit alespoň trochu sportovního ducha a elementární slušnosti?“

Přes ponurost doby panuje v Jekatěrinburgu zjevně dobrá nálada.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...