Hudební nástroje ze sirek: Na housle jich padlo 5348! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hudební nástroje ze sirek: Na housle jich padlo 5348!

Stavitel hudebních nástrojů ze zápalek Jiří Bečvář ukázal, že na nástroj vyrobený z 5348 sirek se dá skutečně hrát.
Stavitel hudebních nástrojů ze zápalek Jiří Bečvář ukázal, že na nástroj vyrobený z 5348 sirek se dá skutečně hrát. (Foto Aha! – Jiří Čada, Robert Klejch, archiv Muzea rekordů a kuriozit)

Neuvěřitelné! Jen ze sirek postavil 23 nejrůznějších hudebních nástrojů bývalý konstruktér, nyní důchodce a vynikající amatérský muzikant Jiří Bečvář (81) z Písku. Vyrábí je z pravých sušických sirek kdysi věhlasné, ovšem dnes už zaniklé firmy Solo.

Tři z těchto nástrojů – balalajku, rumba koule a Panovu flétnu, vyrobené původně pro rodinnou kapelu, věnoval Jiří nyní do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. „Na všechny nástroje, jež pan Bečvář vyrobil, padlo celkem 212 876 zápalek, které ještě v bývalé sušické fabrice zbyly,“ řekl deníku Aha! Josef Vaněk z muzea rekordů. Od basy přes kytaru, bendžo až po buben a housle – to vše pan Jiří vyrábí pouze ze sirek zbavených hlaviček. „Housle jsem vyráběl téměř čtyři roky a použil jsem na ně 5348 sirek,“ bilancoval pan Bečvář. Ten se pyšní tím, že na některé jeho nástroje si zahrál i houslista Jaroslav Svěcený.

Sen jménem balalajka

Dlouho toužil vyrobit ze sirek pravou ruskou balalajku. Nemohl sehnat vzor. Když mu balalajku před časem kamarádi přinesli, musel ji nejdříve opravit a pak ji k překvapení všech polepil izolepou. „Na původní nástroj pak nanesl epoxid, do kterého vlepoval různě ohýbané zápalky. Originál balalajky posloužil jako kopyto,  na kterém po částech vyráběl balalajku ze sirek,“ popsal technologii výroby Vaněk.



Přečtěte si
koliaska
14. 2. 2022 • 20:23

Tak to klobouk dolů. To muselo stát hodně práce a trpělivosti. Já se na housle párkrát zkoušela naučit hrát, ale moc mi to nešlo. Je to opravdu těžké. Postupem času mě to ale víc táhlo ke kytaře a u té jsem zůstala. Naučila jsem se na ni jako samouk. Hodně mi v tom pomohly i začátečnické rady, které mají třeba tady http­s://ky­taris­tka.cz/ Mají tam i různé akordy pro písničky a tak, což je také do začátku dobré.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.