Apokalypsa ve Španělsku. Paralyzovaná vláda to podcenila. Svědectví přímo z místa

22.03.2020 7:16

Češka žijící na pobřeží na jihu Španělska Jana Staňková, která v letovisku Marbella na Costa del Sol provozuje restauraci, popisuje, jak se země vypořádává s koronavirem. Podle ní vláda situaci podcenila. V zemi zemřelo už přes tisíc nakažených. „Španělé se chovali, jako kdyby měla přijít apokalypsa,“ říká v rozhovoru po Lidové noviny.

Apokalypsa ve Španělsku. Paralyzovaná vláda to podcenila. Svědectví přímo z místa
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Problém byl podle Staňkové v tom, že vláda to zpočátku „udělala tak napůl“: „To když minulý pátek vyhlásili takzvaný stav poplachu – a teprve potom ten tvrdší stav nouze. Plno lidí to znejistilo,“ říká podnikatelka z Česka.

„Vláda každopádně, alespoň zkraje, nepředvedla zrovna profesionální práci. Situaci podcenili,“ říká a zmiňuje, že když už v Itálii bylo zle, ve Španělsku se pořád konaly masové akce, které k šíření té nákazy určitě přispěly. 

Jako tragikomický označuje fakt, že například na jednom z mítinků k oslavám „Ocho Marzo“, tedy osmý březen, což se tady slaví také jako den žen, se sešlo asi 100 tisíc lidí. „Tady se zřejmě nakazila ministryně pro rovné příležitosti, od ní se nakazil její partner, šéf krajně levicové vládní strany Podemos a současný vicepremiér, a tím se to dostalo i do parlamentu,“ říká na závěr Staňková, podle níž měli proto už samém začátku krize napůl paralyzovanou vládu, což na důvěryhodnosti nepřidá.

„Když vláda konečně sdělila, že půjde o výrazné omezení pohybu, mnozí se začali chovat, jako kdyby měla přijít apokalypsa,“ popisuje chaos, který mezi Španěly pak nastal. V obchodech prý začali vykupovat naprosto všechno. „Tak vyprázdněné regály jsem ještě nikdy neviděla,“ dodává Staňková s tím, že situace už se pomalu lepší – do obchodů chodí méně lidí, dodržují mezi sebou vzdálenosti.

Španělé by podle jejích slov měli svou ukázněnost vylepšit. „Lidé dost vyrážejí na procházky, na promenádu u moře, přitom pláže jsou pro veřejnost uzavřené,“ říká Češka. Policie to už kontroluje a v případě, že neprokážete nějaký opravdu pádný důvod, rozdává pokuty. Platí to i pro cesty autem. „Nejhorší ale je, že lidé většinou pracují bez jakýchkoli ochranných pomůcek, těch je zoufalý nedostatek, i v nemocnicích,“ podotýká.

Na španělském pobřeží se život skoro zastavil. Restaurace, kterou Staňková provozuje se svým partnerem, je zavřená. Požádala prý o takzvané zmrazení činnosti, její zaměstnanci by měli dostat až 70 procent platu po dobu této krizové situace. „Přihlásila jsem se do programu hned v úterý, vláda tvrdí, že se ozvou do pěti dnů,“ dodává, s tím, že tomu ale moc nevěří.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…