Studenti Ostravské univerzity místo praxe hlídají děti lékařů a hygieniků

  7:56
Chodí do domácností, pečují i o děti hygieniků přímo v sídle krajské hygienické stanice. Studenti ostravské pedagogické fakulty teď místo praxe ve školách pomáhají lékařům a sestrám fakultní nemocnice a hygienikům, kteří musí do práce a nemá jim kdo dohlédnout na děti.

Pedagogická fakulta Ostravské univerzity. | foto: Ostravská univerzita

Službu škola nabídla přednostně ostravské fakultní nemocnici a krajské hygienické stanici, z volných kapacit pak pohlídá děti i dalším zájemcům. 

„V předběžném průzkumu ve fakultní nemocnici se nám přihlásily více než tři stovky zájemců z řad zaměstnanců nemocnice,“ informoval mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník. Během prvních tří dnů hlídání využily desítky těchto rodičů.

Univerzita každou konkrétní poptávku ze strany nemocnice či hygieniků vypíše jako požadavek studentům do univerzitního systému. „Zájem ze strany studentů je velký, vypsané aktivity jsou nejpozději do patnácti minut rozebrané,“ konstatoval Soustružník.

Zájem mají i zdravotní sestry praktických lékařů

Studenti pečují o děti od osmi ráno zhruba do třetí hodiny odpoledne. Rodina vybraného studenta vždy předem pozná a dohodnou se na podrobnostech. Pro hlídání má fakulta k dispozici několik stovek budoucích pedagogů. 

„Aktivitu jsme otevřeli formou pedagogické praxe, která bude studentům placena mimořádným stipendiem. Podle aktuální situace je o tuto praxi z řad studentů velký zájem. Budeme mít dostatečnou kapacitu k opatrování dětí lékařů a sester a dalšího zdravotnického personálu,“ komentoval děkan fakulty Tomáš Jarmara.

Vzhledem k volným kapacitám v prvních dnech se zvažuje rozšíření pro další zájemce. „Často nám volají třeba sestřičky praktických lékařů, jestli by nabídku mohly využít. Vzhledem k volným kapacitám to pravděpodobně bude možné,“ dodal Soustružník.