Komedie Kulový blesk: Kalaš se rolí Bílka loučil se životem, Werich ji odmítl kvůli špatnému zdravotnímu stavu

Kulový blesk je česká filmová komedie, kterou natočili režiséři Ladislav Smoljak a Zdeněk Podskalský v roce 1978. U Ladislava Smoljaka jde o jeho režijní debut. Film vypráví příběh o „největší akci v dějinách stěhování“, dvanáctisměně bytů v Praze.
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Geniální film o majitelích dvanácti bytů, kteří se chtějí stěhovat. Hlavním hrdinou je doktor Radosta, který si celou tuhle gigantickou akci vezme na starost organizačně. I přesto, že má vše pečlivě naplánované, stále naráží na překážky a nakonec reálně hrozí, že se akce nazvaná Kulový blesk zhroutí.

Petra Járková
Petra Járková 22. 03. 2020 12:00

Zorganizovat a připravit výměnu dvanácti bytů najednou není vůbec snadná záležitost. Své by vám o tom mohl říci dr. Radosta, kterého skvěle ztvárnil Rudolf Hrušínský. Ten se rozhodl takovou akci koordinovat a aby bylo vše perfektní, uspořádal malou generálku, která odhalila mnohá úskalí!

Werich versus Kalaš

Roli pana Bílka, kterého si nakonec zahrál Karel Kalaš, měl  původně ztvárnit Jan Werich. Tvůrci ho oslovili, ale nabídku vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu nakonec odmítl.  I herec Karel Kalaš, představitel pana Bílka, byl údajně v době natáčení velmi nemocný a role pro něj měla být jakýmsi rozloučením s tímto světem. Nakonec se však těšil ze života dalších dvacet let, zemřel až v roce 2001.

Datum narození

Zaměřte se na čísla. Dr. Ječný na schůzi v úvodu filmu uvádí své telefonní číslo pro případ, že by se nějaká starožitnost rozbila. Toto číslo je 280336. Když se na něj podíváte po dvojicích, dostanete datum narození Zdeňka Svěráka - 28.03.1936.

Kolegové z divadla

Ve filmu se mihne v drobných rolích mnoho Smoljakových a Svěrákových kolegů z divadla Járy Cimrmana, a to Jaroslav Vozáb v roli inspektora, Pavel Vondruška coby oddávající, Václav Kotek jako ženich, Josef Koudelka v roli fotografa, Jaroslav Weigel jako metař nebo Petr Brukner, který ztvárnil stěhujícího.

Představy o airbagu

Přestože autoři nikdy airbagy neviděli a jen tušili, jakou by mohly mít v autě funkci, zrealizovali je ve filmu skvěle. Prostě ve škodovce nechali nafouknout jakési igelitové pytle. „My si je jen představovali, já nikdy neviděl airbag v akci. Naštěstí,“ uvedl Smoljak.

Pískot diváků

Počátek scény z nočních manévrů z činžovního domu se odehrává v absolutní tmě, je pouze slyšet povídání a zvuky postav. Zmatení diváci v kině si však mysleli, že se jedná o poruchu a reagovali pískotem.

NA SNÍMKY Z FILMU KULOVÝ BLESK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA KOMEDII KULOVÝ BLESK SE PODÍVEJTE DNES ODPOLEDNE OD 16 HODIN NA NOVĚ.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články