Svět ruskýma očima 551

V mezinárodním systému je první obětí koronaviru rozpadající se EU

Vladimir Malyšev

14. března 2020

„Koronavirus odhalil licoměrnost. Hle, opravdová tvář Evropy.“ Pod takovým titulkem uveřejnily italské noviny Giornale 14. března na první straně článek obviňující EU ze zrady, protože nepomohla Itálii, která se stala obětí epidemie.

Noviny napsaly, že skutečným nepřítelem EU je samotná EU. Ta se v průběhu pár dní rozpadla, jako kdyby nikdy neexistovala. Roky Italům tvrdila, že jejím skutečným cílem je jednotná unie, že Brexit je symbol zrady, že světlá budoucnost je představovaná Bruselem, že skuteční evropští vůdci sedí v Paříži a Berlíně a vědí, jak může sjednocená Evropa kráčet k zářivé budoucnosti. Ale stačilo jen několik dní strachu, aby nejhorlivější stoupenci evropské konstrukce ztratili veškeré zásady. Nikdo z EU neodpověděl na zoufalé prosby o dodání nové aparatury k ventilaci plic, nikdo neposlal na pomoc lékaře a zdravotnické pracovníky, nikdo neuvažoval o nařízení svým „investorům“ ukončit burzovní spekulace, kdy burza padala a dala ránu strategickým rezervám Itálie. Uzavřené hranice, zastavený chod továren a telefonické požadavky bez odpovědí.

Hroutí se nejen globalizace, ale nákaza dala ránu i důvěře v nespoutaný liberalismus trhu. Wall Street je zachvácen nepoznanou krizí. Z burzy se za den vypařily stamilióny eur. Víra ve finance je pryč. Za několik týdnů se Evropa obrátila zády k těm, kteří potřebují pomoc.

V Evropě se hlavní obětí pandemie stala Itálie. Koronaviry je nakaženo v Itálii již 18 tisíc obyvatel a poslední údaj o zemřelých je 1266 osob, za poslední den je jich 250. (pozn.: článek je datován 14.3.) Namísto evropské solidarity uzavřeli sousedé Italů hranice (Rakousko a Slovinsko). Masky se dnes vyrábějí především v Číně (90 %). V Evropě je jich silný nedostatek.

Podle Alberta Spasaniho ze společnosti vyrábějící plynové masky a brýle pro italskou armádu měla vláda ihned svolat výrobce ochranných materiálů, aby zorganizovali výrobu masek za dostupné ceny a poskytnout jim hospodářskou pomoc. Nestalo se to a spekulanti zvyšovali jejich ceny. Vláda informovala o úmyslu nakoupit 34 milionů masek, ale nejsou. Národní zdravotní služba Itálie není na virus připravena. Potvrdili to lékaři, národohospodáři, vědci, odborníci a zastupitelé obcí.

Podle deníku Espresso chybí Itálii investice ve výši 10 miliard eur k tomu, aby se dostala na úroveň jiných evropských zemí. K tomu potřebuje 47 tisíc pracovníků, mladé zdravotnické zaměstnance, lékaře a technický personál. Lidí je tak málo, že bude třeba urychleně zavést nouzový plán k přijímání do práce osob s touto profesí, jinak hrozí kolaps zdravotnictví.

Italská vláda obvinila EU z nedostatku potřebné pomoci. Velvyslanec Itálie v EU Massari uvedl, že Brusel musí přejít za rámec spolupráce pouhými konzultacemi a připravit „neodkladné, konkrétní a účinné akce“. Italskou vládu obzvláště rozhořčilo to, že členové EU jí neodpověděli na výzvu k dalším dodávkám zdravotnických zařízení včetně masek. Německo a Francie omezily jejich export, zatímco Čína Itálii navrhla dodat tisíc přístrojů na ventilace plic, dva miliony masek, dvacet tisíc kusů ochranných obleků a padesát tisíc testů na koronavirus.

Massari říká: „Itáie požádala EU o aktivaci mechanismu civilní ochrany pro dodávky zdravotnického vybavení… Bohužel na výzvu neodpověděla ani jedna země EU.“ Neplní sliby. Při nedávném dvouhodinovém elektronickém summitu slíbila EU zvýšit koordinaci a uvolnit peníze až do 25 miliard eur. Jenže v Itálii jsou již stovky obětí a EU nic konkrétního neučinila. Ke všemu se v Bruselu nedokázali dohodnout na koordinaci finančních pobídek k podpoře národních systémů zdravotnictví a ekonomiky.

Italové pořádají svůj flashmob, který podpořila i starostka Říma se slovy: „Budeme zpívat společně, ať všichni slyší, že jsme společnost, i když se nemůžeme vzájemně dotýkat.“ I v jiných městech lidé následovali obyvatele Říma. Vyvěsili i národní vlajky.

Jenže nad virem se nezvítězí vlasteneckými písněmi a tlučením do hrnců. Itálie zažívá traumatizující odhalení – evropská solidarita se v těžké době přeměnila ve frašku.

Převzato z Fondsk.ru

***

Odtajněný dokument CIA z roku 2005 o pandemii koronaviru

Ljubov Stěpušova

17. března 2020

V sociálních sítích a v několika západních publikacích se objevil přepis dokumentu CIA z roku 2005 na téma „Jaký bude svět v roce 2020“. Se zarážející přesností je v něm vykreslen současný scénář vývoje pandemie COVID 19.

Zpráva byla napsána v září roku 2005 a Francouz Adler ji začlenil do své knihy „Nová zpráva CIA, jaký bude svět v roce 2020“. Kniha vyšla v západních zemích v letech 2008 až 2009.

Jako obvykle byla snaha předpovědět budoucnost světa na 15 až 20 let. Perspektiva globální pandemie byla vykreslena překvapivě věrně. V kapitole nazvané „Možné vypuknutí globální pandemie“ je popsán scénář velmi blízký COVID 19. Předem byl znám „vznik nového, velmi nakažlivého virulentního respiračního onemocnění člověka, pro které neexistuje adekvátní léčení a které může vyvolat globální pandemii“.

Portugalské noviny Visão psaly: „Vznik pandemie je závislý na přirozené genetické mutaci, na rekombinaci virových kmenů, které jsou již přítomny, nebo na vyskytnutí se nového patogenního faktoru v lidské populaci. Vysoce patogenní kmeny ptačí chřipky, jako byl H5N1, jsou možnými kandidáty na tento typ transformace. Jiné patogeny, jako je koronavirus, vyvolávají silný respirační syndrom a některé kmeny chřipky budou mít vlastnosti stejné.“

Nikdo nebude na pandemii připraven

Dále v novinách stojí: „Země původu patrně nebude mít nalezené adekvátní prostředky a k odhalení nemoci bude potřeba dlouhá doba. Pro laboratoře to bude znamenat týdny než dostanou výsledky potvrzující nemoc, která může přerůst v pandemii.“

Je také popsán globální scénář infikování

„I přes omezení pohybu mezi státy mohou cestovatelé s malými nebo neznatelnými symptomy přenést virus na jiné kontinenty. Bude stále více pacientů a co měsíc budou nové případy.“

Z kalkulací jsou odhadnuty oblasti a okolnosti vzniku nových virů. „Vznik pandemie bude nepochybně v hustě obydlených oblastech v nichž lidé žijí v bezprostřední blízkosti zvířat. A to je v Číně a v Jihovýchodní Asii.“

Podle CIA bude v nejhorším případě „od deseti do několika set milionů obyvatel Západu touto nemocí napadeno a počet smrtelných případů se bude počítat v desítkách milionů“. Ve zbytku světa nastane degradace životně důležité infrastruktury, dojde k hospodářským ztrátám celosvětového rozsahu a nemoc si prožije jedna třetina populace. Výsledek je zřejmý: Napětí a konflikty.

Autoři dokumentu činí závěr: „Pokud se nemoc objeví do roku 2020, budou se šířit vnitřní i přeshraniční napětí a konflikty. Země s nedostatečnými možnostmi budou usilovat o kontrolu obyvatel, aby se vyhnuly nákaze, nebo aby si udržely přístup k přírodním zdrojům.“

Pravda.ru uvedla, že oficiální mluvčí ministerstva zahraničí Číny prohlásil, že COVID 19 nasadili do Wuchanu „američtí vojáci“. Ve vědeckém časopisu Nature Medicine z roku 2015 našli článek, v němž se říká, že američtí vědci uměle připravili hybridní verzi koronaviru u různých živočichů, například u netopýrů. Dále se říká, že již v roce 2013 studovali možnost přenosu tohoto viru na člověka.

V pondělí USA oznámili, že se jimi vytvořená pokusná vakcína proti koronaviru začala testovat. Dá se přirozeně předpokládat kdo bude mít z jejího prodeje ohromné zisky.

Převzato z Pravda.ru

***

„Pro bojovníky zajišťovali zdroje“: FSB překazila činnost meziregionální buňky IS

Roman Šimajev

20. března 2020

FSB oznámila, že na území Krymu, v Rostovské oblasti a v Republice Komi je zrušena buňka teroristické skupiny Islámského státu, která financovala bojovníky. Komplicové teroristů vytvořili mezinárodní síť ke shromažďování peněz pro IS – pod krytím charitativní činnosti bylo na účet teroristů sebráno kolem dvou milionů rublů.

Činnost buňky přerušila ruská FSB spolu s Rosfinmonitoringem. V oznámení o akci se praví: „FSB RF spolu s Rosfinmonitoringem překazila na území Republiky Komi a Rostovské oblasti činnost utajené buňky mezinárodní teroristické organizace Islámský stát, která zajišťovala zdroje pro bojovníky.“

FSB objasnila: „Pod rouškou charitativní činnosti bylo na účty teroristů a jejich spolupachatelů převedeno přibližně 2 miliony rublů. Po prohlídkách v bydlištích podezřelých členů teroristické organizace byly zabaveny prostředky komunikace, platební prostředky a dokumenty potvrzující protiprávní činnost.“ V akci se pokračuje. Již dříve nejednou zadrželi pracovníci ruských speciálních služeb komplice teroristů a lidi shromažďující peníze pro potřeby IS a překazili jejich činnost.

Tak v listopadu 2019 byla zastavena činnost spiklenecké buňky, která pro IS sebrala nejméně 10 milionů rublů. Krom toho byly zadrženy dvě ženy ve věku 24 a 33 let. Byly to „stoupenkyně radikálního smýšlení“ a pomáhaly mezinárodně hledanému bojovníkovi.

Za měsíc na to bylo zadrženo 5 bojovníků, 2 z RF a 3 ze Střední Asie. Jejich úkolem bylo provádět diverzní a teroristické akce v Rusku. V únoru 2020 FSB zadržela obyvatele Moskvy, který organizoval sbírku peněz pro IS, nasbíral 25 milionů rublů.

V průběhu únorového zasedání kolegia FSB oznámil Vladimir Putin, že se počet teroristických zločinů v zemi nadále snižuje, v roce 2019 došlo ke 4 a dalších 57 se podařilo zlikvidovat, včetně 34 teroristických útoků. Národní protiteroristický výbor později doplnil, že byla loni odhalena činnost osmasedmdesáti buněk mezinárodních teroristických organizací. V průběhu operací bylo neutralizováno 32 banditů, z toho 9 vůdců. Celkově bylo zadrženo 41 vůdců, 241 bojovníků a 606 spolupachatelů teroristů.

Vladimir Putin v rozhovoru pro TASS promluvil o plodné spolupráci s USA v oblasti boje s terorismem. Konkrétně šlo o odhalení osob připravujících teroristické akce v Petrohradu. Řekl, že je pracovníci FBI dlouho sledovali a potom předali informaci FSB. Americké tajné služby dvakrát informovaly ruské kolegy o teroristech plánujících své akce Petrohradu. Poprvé v prosinci 2017 a podruhé v prosinci 2019. V obou případech pomohly informace teroristické akce odvrátit a Vladimir Putin za ně poděkoval Donaldu Trumpovi.

Ředitel Zahraniční zpravodajské služby Sergěj Naryškin poznamenal, že nízká úroveň vztahů mezi státy a celkové napětí mezi Ruskem a USA nepřekáží produktivní spolupráci mezi speciálními službami. Japonský časopis Toyo Keizai ocitoval jeho slova: „Zahraniční zpravodajská služba celkově udržuje velmi dobré, plodné partnerské vztahy s většinou speciálních služeb a rovněž se speciálními službami USA, především s CIA.“

Převzato z RT.com

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
racek
racek
22. 3. 2020 20:07

Stojí za přečtení.

Martin (už bez taky m)
23. 3. 2020 0:13

Помощь с севера: кадры встречи российских военных специалистов в Италии
https://tvzvezda.ru/news/forces/content/202032311-XA9rA.html

Martin (už bez taky m)
23. 3. 2020 0:39

«Кому-то в США показалось»: Госдеп обвинил Россию во «враждебных действиях» в энергетической сфере
https://russian.rt.com/world/article/730540-gosdep-rossiya-energetika

Martin (už bez taky m)
23. 3. 2020 0:49

Проект #ПочтаПобеды
В проекте RT #ПочтаПобеды собраны истории тех, кто пережил блокаду, кто расписался на Рейхстаге, кто укрывал советских солдат, бежавших из концлагеря. Мы расскажем вам историю их войны и их победы.
https://russian.rt.com/trend/722060-pochta-pobeda

Botičky od Diora
Botičky od Diora
23. 3. 2020 13:31

Martin (už bez taky m) napsal

Проект #ПочтаПобеды
В проекте RT #ПочтаПобеды собраны истории тех, кто пережил блокаду, кто расписался на Рейхстаге, кто укрывал советских солдат, бежавших из концлагеря. Мы расскажем вам историю их войны и их победы.
https://russian.rt.com/trend/722060-pochta-pobeda

Pane „Martin“, velice Vám děkuji za tento link, určitě napíšu! Tohle jsou skuteční hrdinové.

Botičky od Diora
Botičky od Diora
23. 3. 2020 16:24

Martin (už bez taky m) napsal Проект #ПочтаПобеды В проекте RT #ПочтаПобеды собраны истории тех, кто пережил блокаду, кто расписался на Рейхстаге, кто укрывал советских солдат, бежавших из концлагеря. Мы расскажем вам историю их войны и их победы. https://russian.rt.com/trend/722060-pochta-pobeda Myslím, že tento článek Vás potěší stejně jako mě. Před 105 lety, 23. března 1915, se ve vesnici Eleninka, Orenburgské gubernii narodil chlapec, který bude předurčen stát se jednou z legend Velké vlastenecké války. Můžete se vsadit, že první, ne-li jediné jméno, které mnozí budou pojmenovat podle slova „sniper“, bude jeho jméno. Je to jednoduché – Vasilij Zajcev. https://aif.ru/society/75_victory/vasiliy_zaycev_i_ego_zaichata_kak_ustroit_snayperskiy_terror S Vasilijem… Číst vice »

Martin (už bez taky m)
24. 3. 2020 6:33

Шойгу совершил рабочую поездку в Сирию
https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/20203231650-jLSne.html
Komplex pobřežní ochrany „Bastion“
Военная приемка. Ударный «Бастион»
https://www.youtube.com/watch?v=Zv9VcEHyjr4&feature=emb_logo

Martin (už bez taky m)
24. 3. 2020 6:44

Zdravím Vás Botičky.
Tady máte alespoň filmovou nástupkyni Pavličenkové…
:-)
Bohužel od 16 dílu kdy vyměnili hlavní hrdinku /herečku a od 17 to už proto není ono. Ale do 16 části velmi dobré, skutečná „Panteří kočka“ nejen s bystrýma očima. Василиса только одна …
Хозяйка тайги 1 сезон 1 серия
https://www.youtube.com/watch?v=slEW1SXBm98&list=PLOlfPcF2_5v__ZKsQvIrg5tAr-O13Wvcv&index=1

Martin (už bez taky m)
25. 3. 2020 17:52

Вне законов физики. Летчики ВКС полностью освоили истребители Су-57
https://www.youtube.com/watch?v=eqgrv2kHQHA&feature=emb_logo