Hlavní obsah

Nehraje se, sbalte si věci. Kluby v koronavirové krizi propouštějí hráče

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová krize donutila kluby vypovědět několika hráčům smlouvu.

Reklama

Koronavirus dále komplikuje život i sportu. Finanční ztráty se stále zvětšují a kluby napříč všemi sporty jsou nuceny reagovat. Vedení týmů, aby ušetřilo, proto začalo propouštět hráče. Bez finanční náhrady.

Článek

Zní to jako ohraná písnička, ale je to krutá realita. Sportovní organizace a kluby po celém světě ničí koronavirus. Majitelům chybí příjmy za prodané vstupenky, někteří přišli i o sponzorské peníze a finance z prodaných televizních práv. Ve sportu totiž platí jednoduchá rovnice. Nehraješ? Nemáš peníze.

A přesně podle tohoto hesla se momentálně řídí i kluby po celém světě. Jenže ho přenesli na samotné hráče. Vedení týmů – nejen v Česku – začala ve velkém vypovídat smlouvy sportovcům, aby nemusela hradit jejich platy v době, kdy se stejně nehraje. Kluby tak sice momentálně nemají hráče, ale tímto rozhodnutím mírní ztráty a dluhy, které se v současné době jen navyšují.

V České republice na podobnou metodu přešly kluby v první hokejové lize. Mezi prvními, kteří ve velkém vypověděli smlouvy hráčům, byl Prostějov. Moravský celek ukončil bez odstupného platný kontrakt hned šesti hokejistům. Sportovci totiž mají ve smlouvách bod, jenž klubům umožňuje smlouvy vypovědět, právě v případě, že se liga zruší nebo se ze zásahu vyšší moci nehraje. Hráči tak nyní budou bez výplaty a navíc si musí hledat nové angažmá.

Podobné řešení byli nuceni zvolit i ve Vsetíně. Šestinásobný mistr extraligy je ale v lehce odlišné situaci. Hráči v klubu mají totiž ve většině případů podepsanou smlouvu jen na jednu sezonu. Kontrakty hokejistům vsetínského klubu měly vypršet na konci dubna, takže hráči přijdou „pouze“ o dvě výplaty. Vedení vsetínského hokeje zároveň přiznalo, že na příští sezonu nemá podepsané smlouvy ani pět hráčů.

Vyhazování se ale nevyhnulo ani týmům nejvyšší hokejové soutěže. Extraligový Mountfield na základě klauzule o zásahu vyšší moci vypověděl smlouvu hned pětici hráčů. „V každém případě je potřeba říct, že představenstvo se na základě současné nepříznivé situace, kdy jsme přišli o předpokládané příjmy v řádech milionů korun, snaží udělat maximum pro zdárné a co nejpřijatelnější dokončení letošní sezony a samozřejmě i pro start příští sezony,“ okomentoval rozhodnutí klubu generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Aktuální krize výrazně ovlivnila i dění ve fotbalovém prostředí. Například ve švýcarském Sionu muselo z klubu odejít hned devět fotbalistů. Hráčům vedení klubu nejdříve oznámilo, že jim kvůli současné situaci sníží platy. S tím ale největší hvězdy týmu nesouhlasily a klub s nimi tak okamžitě rozvázal smlouvy. Mezi vyhozenými fotbalisty byl i bývalý hráč slavné Barcelony či londýnského Arsenalu Alex Song.

Reklama

Doporučované