Historie evropských pohárů - 1991/1992 - Sparta i Sigma se ukazují světu

22.03.2020, 19:54
Profily, historie
Sezóna 1991/1992 byla předposledním společným působením československých klubů, mistři svých zemí bojovali naposledy o Pohár mistrů evropských zemí a poprvé se objevil skupinový formát, díky čemuž je tato sezóna známá jako nultý ročník Ligy mistrů, která PMEZ oficiálně nahradila o rok později.

Pro československý fotbal to byla velmi vydařená sezóna. Jedna z nejlepších. Nejen výsledkově, ale i podle jmen soupeřů, se kterými se Sparta, Sigma, Baník i Slovan Bratislava důstojně popasovaly. Dvakrát cestovaly naše kluby na Britské ostrovy, byť ne do Anglie. Došlo také k památným střetnutím s velkokluby Francie, Španělska, Německa i Portugalska. Nikdy jindy v jedné sezóně u nás nehrály FC Barcelona i Real Madrid zároveň, klub z Madridu dokonce hned dvakrát. Naposledy se v Evropě představily kluby sjednoceného Sovětského svazu a rozděleného Německa. I s těmito týmy se naše kluby utkaly.

Celkem se čtyři českoslovenští zástupci v rámci tří pohárů utkali s jedenácti soupeři z devíti evropských zemí, respektive evropských ligových soutěží. Připsali si výbornou bilanci 12-5-7, což s dalšími bonusovými body dalo dohromady slušný zisk 8.000 (nedá se srovnávat se současnými zisky, kdy je ve hře více bodů). Za Itálií, Španělskem a Nizozemskem to byl čtvrtý nejlepší zisk sezóny! Z devíti vyřazovacích duelů vyšly československé kluby vítězně šestkrát.



Formát pohárů

Se současností se tato téměř 30 let stará sezóna nedá srovnávat nejen v hodnotách zisků, ale ani v podobě formátů soutěží. Bylo to tak nějak vše jednodušší, přestože se hrály tři poháry. Do nich vstupovali zástupci pouze 33 soutěží (dnes 55), rozdělení bylo jasné - mistři lig do PMEZ, vítězové domácích pohárů do PVP, další týmy do Poháru UEFA. Mezi jednotlivými poháry se nijak nepřestupovalo, kdo vypadl, ten vypadl a až na jednu výjimku se vše odehrálo vyřazovacím způsobem.

Tou výjimkou byly semifinálové skupiny PMEZ. Nepočítáme-li v řadě ohledů velmi specifickou skupinovou fázi prvního ročníku Veletržního poháru mezi lety 1955-1958, šlo o úplně první pokus se skupinami v rámci evropských pohárů. Každá ze dvou skupin vygenerovala jednoho z finalistů, nesmazatelnou stopu v nich napsala i pražská Sparta. Finále PMEZ i PVP se hrálo na jeden zápas, finále Poháru UEFA na dva duely.



Československé kluby

Památné tažení Sparty nultým ročníkem LM patří mezi největší úspěchy našeho klubového fotbalu. Začalo to už v prvním a druhém kole, kde Sparta díky pravidlu o počtu vstřelených branek na hřišti soupeře postoupila nejprve přes skotského mistra Rangers (v prodloužení díky šťastnému vlastňáku Nisbeta - zde v čase 21:00) a poté i přes hvězdný Olympique Marseille, který o rok později první ročník LM vyhrál. Francouzský mistr s Jean-Pierre Papinem, nejlepším střelcem tohoto ročníku se sedmi góly ve čtyřech zápasech, vedl v úvodním duelu již 3:0, snížení z dvou penalt však Spartě dalo do domácí odvety naději. Na Letné pak francouzské hvězdy Papin, Angloma, Amoros, Deschamps či ghanský Pelé dokázaly jen snížit v závěru na konečných 2:1 (sestřih zde), a Sparta se tak mohla těšit na soupeře ve skupině.

Také v ní se Letenští představili dnes těžko uvěřitelnými výkony. Už první zápas na Camp Nou sliboval, že Sparta se silnou generací kolem Kouby, Horňáka, Novotného, Mistra, Frýdka, Němce, Němečka či Siegla nebude ve skupině do počtu. Na těsnou porážku v Katalánsku navázala vítězstvím nad Dynamem Kyjev, následovaly dvě remízy s Benficou (v sestavě např. s Ruiem Costou) a legendární vítězství nad Barcelonou z 1. 4. 1992, životní zápas nejen Lumíra Mistra (sestřih zde). Do Kyjeva jela Sparta s teoretickou šancí na první místo a postup do finále, z něj se ale nakonec radovala Barcelona. A nejen z postupu. Katalánský velkoklub se radoval také ve Wembley, když v prodloužení udolal Sampdorii Janov a získal svou první trofej PMEZ. Skutečně až tým trenéra Johana Cruijffa s Guardiolou, Koemanem, Brianem Laudrupem či Stoičkovem dokázal pro věhlasný klub vybojovat nejslavnější klubovou trofej. Ovšem ono se jednalo teprve o pátou barcelonskou účast v 37leté historii PMEZ, do které se ze španělské ligy kvalifikoval častěji Real Madrid.

Ten přijel do Československa v této sezóně také. A hned dvakrát. Nejprve na Tehelné pole, kde těsně zdolal Slovan Bratislava, proto mu k postupu do druhého kola Poháru UEFA stačila i domácí remíza.

Ke druhé návštěvě Realu do naší tehdejší země došlo až v březnu roku 1992. Než se však mohlo čtvrtfinále na Andrově stadiónu odehrát, čekala i Sigmu Olomouc dlouhá pohárová cesta, která trochu leží ve stínu slavné sparťanské jízdy. Také ona však patří k těm největším českým klubovým úspěchům v pohárové Evropě. V prvním kole Sigma dvěma vítězstvími vyřadila velšský Bangor FC, v druhém kole Torpedo Moskva, ve třetím pak i díky prosincovému mrazu šokovala Brücknerova jedenáctka západoněmecký Hamburger SV domácím vítězstvím 4:1 (sestřih zde). Už předtím však na o poznání kvalitnějším hřišti zaskočila německého soupeře i v Hamburku. Snová pohárová sezóna pro generaci kolem Hapala, Látala či Kerbra pokračovala i na jaře. V očekávaném čtvrtfinále s Realem viděl natřískaný Andrův stadión, tou dobou ještě bez svých ikonických tribun za bránou, remízu 1:1 (sestřih zde). Teprve gól Huga Sáncheze ze závěru odvety na Santiago Bernabéu poslal dál tým Hierra, Butragueňa či Hagiho. Sigma díky bilanci 5-2-1 získala do národního koeficientu 13 bodů, dokonce o jeden víc než Sparta.

Solidní příspěvek zaznamenal i Baník Ostrava v PVP. Přešel sice jen přes Odense, s Galatasarayem poté vypadl ve 2. kole kvůli nižšímu počtu branek vstřelených na hřišti soupeře, ale tři vítězství ze čtyř zápasů přineslo do národního koeficientu 6 bodů. Bohužel od té doby až do současnosti se Baník v pohárech představil ještě pětkrát a z 12 duelů dokázal vybojovat právě také pouhá tři vítězství, během 28 sezón...

Celkově tedy sezóna 1991/1992 dopadla skvěle. Československo se v pětiletém žebříčku národních koeficientů vyšvihlo z 18. na 11. místo, fanoušci se namlsali na skvělé soupeře, ale obdivovali také formu Uhrinova a Brücknerova týmu. A Sparta i Sigma dokázaly svou kvalitu ukázat i v následující pohárové sezóně.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (170)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sparta '91

Reagovat
smazaný uživatel

FK M-O-S-T 1986

Reagovat
Salfovic

Zaznamenali jste někdy termín ,,nultý ročník LM´´ i někde v zahraničí nebo je to jen česká specialita ?

Reagovat
Recoba Inter

Tyhle články jsou nad zlato!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

https://www.youtube.com/watch?v=LI4QtDUnu7E

Spíchněte někdo takové video i pro naši ligu/pohár

Reagovat
Y.N.W.A

skvělej článek díky, Sparta jasná, na ty skvělý zápasy Sigmy ze začátku devadesátek se zapomíná... a přitom chodili všichni ke stejnýmu kadeřníkovi!

Reagovat
Salfovic

Teď zas budeme mít všichni místo kadeřníka kastrol.

Reagovat
Y.N.W.A

já se spáš divím, že je teď furt v módě ten culík na hlavě (odpadkovej koš), bylo to tak před pěti lety a teď to začala nosit Kristýna... jinak je to ale dnes rozmanitější, dřív měli fakt všichni ten svetr vzadu, dokonce i Vrabec

Reagovat
fabec1222

Homoculík

Reagovat
smazaný uživatel

No ten Beda Vrabec na to ze mu nebylo ani tricet,tak vypadal s tim knirem a strihem na 45 letyho fotrika nekde od pasu

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Wat

Reagovat
Pharrell

Real

Barca

nultý ročník 91/92

Reagovat
Luc-Luc

Sigma

Reagovat
Nadržený šimpanz

Škoda, že jsem byl tehdy dítě školkou povinné a nepamatuju

Reagovat
Malavi

Já taky, druhá třída, ale když teď ta videa vidím, tak si vybavuju vzpomínky, jak jsem přišel ze školy a v televizi odpoledne Sigma, večer Sparta, přenosy i s jakousi grafikou, Čapounův hlas a hudba při opakovačkách gólů. Paráda.

Reagovat
eL

Já se teda na začátku sezóny narodil, tak už si to taky moc nepamatuji

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Brückner, Uhrin, krásná fotbalová doba. A teď jsem si o víkendu připomněl i to Mistrovství světa v Itálii a poté v USA, vlastně hodně s těmito hráči.

Reagovat
Puskas

Nezapomenutelné výkony Sparty s Barcou, zvláště Lumír Mistr s nimi prováděl neskutečné věci, Sigma s fenomenálním Hapalem a prodaný domácí zápas Baníku s Turky.

Reagovat
smazaný uživatel

Vy?

Reagovat
Y.N.W.A

jak byl prodanej?

Reagovat
Puskas

Živě si to vybavuji, v Turecku jsme vyhráli po velice solidním výkonu 1:0, těsně před koncem běžel střídající Galásek ještě s někým sám na branku a střílel těsně vedle. Odvetu jsem začali dobře Ollender dal po zemi cca z 11 m gól, ale pak Kosecki dvěma góly otočil po chybách naší obrany. Nebožtík Pavelka - zabil se, tuším, před pár lety v autě, zahodil šance ještě vyloženější, než zahazoval Kuka.

Šeptalo se tehdy o podmáznutí, po letech se k tu v novinách kdosi vrátil a rozebral to. Prý v tom byli čtyři naši hráči zadních řad a šlo to přes jakéhosi slovenského manažéra s mezinárodními konexemi, ten prý měl dát snad melouna od Galatasaraye těm čtyřem, s nimiž se den před utkáním setkal, což - toto setkání - bylo potvrzené.

Reagovat
Y.N.W.A

wow ...hajzlové, prodali koeficient

Reagovat
Puskas

Přesně kvůli tomu jsme byli nejvíce smutní.

Reagovat
AnthonyR

To by stálo o nějakou hlubší analýzu. Z dnešního pohledu se to může snadno kritizovat, jenže tehdy bylo mega fakt velkej peníz a platy hráčů asi nic moc

Reagovat
valloire

o tom vůbec nevím...

Reagovat
Puskas

Ale Pavelku nikdo nevinil, týkalo se to prý vyloženě hráčů zadních řad.

Reagovat
FORZAMILAN

Taky o tomhle podezření nevím,nikdy jsem o tom nic neslyšel.

Reagovat
Puskas

Jak píšu, před cca 10 lety byl o tom snad v Deníku článek a tam ta fakta o slovenském manažerovi a čtyřech hráčích byla, byl tam i rozhovor, možná to bylo s Ollendrem, ten taky něco naznačoval.

Reagovat
FORZAMILAN

To je fakt zajímavý, já si ty zápasy a nejen tyto pamatuju...každopádně díky za info

Reagovat
Puskas

škoda že jsem si to nevystřihnul, to nebylo, jako že někdo něco řekl, to 4 + 1 jsou konkrétní fakta, taky tam bylo, pokud si pamatuji, že toho Slováka pak na Bazalech neradi viděli...

Reagovat
uff

Vieš aj meno toho manažéra?

Reagovat
Puskas

Nebo jinak - píšu to, co bylo už tehdy podezřelé a co se pár let nato psalo s výraznými indiciemi, tedy nepíšu to jako jasný fakt, ale jako domněnku, jako něco, co není vůbec vyloučené.

Reagovat
Y.N.W.A

jj, díky, zajímavý... jasný, nemusí to nakonec bejt pravda, když se to nevyšetřilo a nepotrestalo... na druhou stranu to, že se to nevyšetřilo a nepotrestalo neznamená, že to není pravda... dovedu si to představit

Reagovat
Kepy_FCB

ten zápas je na youtube ale koukat se mi na to nechce

Každopádně jestli byl u toho Galásek tak je to jasná věc

Reagovat
Puskas

Kdepak, Tomáš tehdy střídal těsně před koncem, byl to jeho jeden z prvních zápasů, naprostý zajíc.

Reagovat
Kepy_FCB

Aha já dle toho jak si pak vyvzdoroval přestup

Reagovat
Puskas

Nene, tam to tehdy bylo takové... Novák mu přestup snad slíbil, pak cukl, a on se nedal. Chtěl jít, tak šel. Nebylo to z jeho strany úplně čisté, ale ani ze strany vedední.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,by si pak zahráli s Werderem,Brugami a Monakem

Reagovat
Puskas

Brémy by byly určitě konečná, měly tehdy výborný tým, někdy tehdy snad i PVP vyhrály, hrál tam třeba Allofs, Mirko Votava, pokud si dobře pamatuji.

Reagovat
Kepy_FCB

zrovna tuto sezonu

Reagovat
Puskas

Ještě pamatuji - a to už je možná zkreslené časem -, že tam měli v týmu sbírku knírů...

Reagovat
Kepy_FCB

porazili ve finále Monako s Petiem,Weahem a Fofanou na lavici byli Thuram,Djorkaeff

Reagovat
Puskas

Byl to silný mančaft.

Reagovat
Kepy_FCB

no právě z Werderu si pamatuju jen Eiltse,Bodeho a toho Votavu

vsadil bych spíš na francouze před zápasem...

Reagovat
Puskas

Eilts, prostovlasý, běhavý, úplně ho vidím.

Reagovat
uff

Ten zahral skvelo na Eure 96.

Reagovat
mayday

Bez dívačky bych řekl, že Eilts byl na EURO 96 na lavičce - mýlím se?

Reagovat
uff

Dokonca bol v all stars

Reagovat
mayday

Fakt že jo Já si tam pamatuju z té jejich zálohy hlavně Mollera, Hasslera, Ziege, že hrál Eilts základ už jsem si teda nevybavil.

Reagovat
smazaný uživatel

ale třeba bychom je porazili a vyhráli PVP my

Reagovat
Puskas

To bychom museli vyhrát první zápas, hrát ho dříve než ostatní a pak by PVP zrušil nějaký tehdejší virus, takže bychom nominálně měli přede všemi náskok a titulu nejblíž. A ještě by tam nesměl být Celtic.

Reagovat
Kepy_FCB

nesmysl ale jako v té sezoně co jme došli do semifinále PMEZ bychom na výhru PVP/UEFA měli

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,vyhráli to zrovna

Reagovat
Malavi

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mě hned napadlo 5 zápasů, 4 skvělé( Rangers-ACS, ACS-OM, ACS-Barca a Sigma-HSV) a jeden prodaný

Reagovat
Puskas

Na Rangers dal tehdy jeden z mála gólů Jirka Němec, zprava šel do vápna a vystřelil...

Reagovat
smazaný uživatel

Na, dej si podcast, čas 29:57 asi

https://youtu.be/WUjBVHCNWTA

Reagovat
Fabregas@ole

Proč nehrál v odvetě na Letné Stoičkov?

Reagovat
Puskas

Napadá mě to pravidlo omezeného počtu cizinců v týmu, nesmělo jich být víc než dva, nebo tehdy už tři? Poku teda neměl karty nebo zranění, jeho cizinecké místo zaujal Laudrup, pokud mě neklame pamatovák.

Reagovat
Fabregas@ole

Hmm, zajímavé. Tohle pravidlo platilo pouze v evropských pohárech, nebo i domácích ligách?

Reagovat
Puskas

To nevím, je možné, že některé ligy měly povolené tři, ale ony ty týmy měly maximálně po třech cizincích - třeba AC měl tři Nizozemce, Inter tři Němce, takže s tím počítaly. Když přišel Dubovský do Realu, byl čtvrtý, anebo Kouba do LA Coruni.

Reagovat
cristiano.K.

Kouba byl v tý La Coruni podavač míčů, děsná škoda.

Reagovat
Puskas

Když ale chytal, tak byl skvělý.

Reagovat
cristiano.K.

jj o tom se nepřu, stačilo se podívat na zápas s Barcelonou. Měl zvláštní kariéru. z 1FCK na Žižkov, z La Coruni do Jablonce

1988–1990 : Bohemians Praha

1990–1996 : AC Sparta Praha

1996–1997 : Deportivo de La Coruña

1997–1998 : 1. FC Kaiserslautern

1998–1999 : FK Viktoria Žižkov

1999–2001 : Deportivo de La Coruña

2001–2002 : FK Jablonec 97

2002–2005 : AC Sparta Praha

Reagovat
fabec1222

A krom Jablonce už snad ani nikde nechytal. Však v té Viktorce byl hroznej...

Reagovat
cristiano.K.

tyjo nevím, měl hrozný výkyvy. To jako v La Coruni podepsal na pět let a pak byl všude na hostovačkách?

Reagovat
fabec1222

6 zápasů tam odchytal V Kaiserslauternu seděl taky na lavičce (tribuně). Pak šel na Žižkov, a snad hned v prvnim zápase dostal od Sparty asi 6 golů. Tehdá tam šel myslim jako náhrada za Stejskala, kterej se zranil a musel ukončit kariéru

Reagovat
fabec1222

Pamatuje tu někdo třeba, proč byl na ME96 jednička? Však v tom roce se ani Spartě nedařilo, Mikloško v té době chytal PL, Srníček taky.

Reagovat
cristiano.K.

nevím popravdě, ten rok si sice už pamamuji, ale proč byl Kouba jedničkou....

Reagovat
Puskas

Tak trojkou byl Maier, tím je třeba začít, Mikloška povolal Uhrin snad jen na další kvaldu, když právě Kouba nechytal. Jedničkou byl proto, že ho Uhrin znal ze Sparty a vsadil na něj, což je normální; sice Srniček byl podle mne lepší, působil jistěji, navíc chytal v tom Newcastle, kde byl hodně uznávaný; ale Kouba chytat uměl a Uhrin mu prostě věřil.

Reagovat
Y.N.W.A

taky bych rek, z to hlavni bylo, ze ho znal plus sehranostnze Sparty s ostatnimi... Ten tym vlasten tvorili jen Sparta, Slavia a Sigma,

Reagovat
Puskas

Sehranost ze Sparty nehrála roli, Kadlec na liberu a stopeři Suchopárek s Radou.

Reagovat
Muffi

Myslíš sehranost s Horňákem a nedvědem, což byli jediní další sparťani v základu, plus teda Frýdek první zápas?

Ten tým stál na legionářích (kadlec, Berger, Němec, Látal, Kubík, Němeček) a mistrovských slávistech (Suchopárek, Poborský, Bejbl, Šmicer)

Reagovat
Y.N.W.A

tak snad Němec a Němeček s ním taky něco odehráli ne? ...to už je pět hráčů, Srníček s žádným... ale ok, myslel jsem, že jich tam bylo víc

Reagovat
Muffi

3 respektive 4 roky zpátky.

Jak psal Puskas. Uhrin mu věřil a po konci repre kariéry Mikloška se Stejskalem konkurence velká nebyla. Trojka Maier měl v létě 95 už 29 let a jen 60 startů v lize, podobně na tom byl o něco mladší Vaniak. Poštulka jich měl ještě méně, navíc se střídal s Vahalou, Blažkovi bylo 24 a byl dvojkou ve Slavii a ze starších byli lepší Jánoš z Jablonce a Luboš Přibyl z Brna, oba se zkušenostmi ze Slavie a Luboš snad chytal za Sigmu v tom 92.

Reagovat
Y.N.W.A

díky

Reagovat
smazaný uživatel

A víš, proč se povolaval Maier, i když měl již tolik let a málo zápasu v lize?

Měli ho tam doslova jako saska na dobrou náladu.

Reagovat
Muffi

I tohle je důvod, když máš několik velmi podobných variant na trojku.

Nevíš víc o tom, proč po rozpadu nereprezentovali Stejskal s Mikloškem?

Reagovat
smazaný uživatel

Mikloško snad povolaný byl, ne? Ale nevím, na to bych se spíše zeptal Puskase, on je na tyto věci machr.

Osobně si asi myslím, že když se rozpadlo ČSFR, tak obě repre začali s těmi, kdo byl asi (?) vyloženě Čech, potažmo Slovák?

Tak proto Uhrin vsadil na ty své koně.

Reagovat
Muffi

oba mají dva starty, Stejskal v 94, Mikloško jeden v přáteláku na konci roku 96 a druhý v kvalifikaci na jaře. Ale co jsem googlil, tak bych to viděl jako nouzovku. Kouba od léta 96 v Deporu nechytal vůbec a Srňa se buď točil, nebo byl dlouho zraněný, v sezoně 96/97 měl 22 startů v lize, Hislop 16, celkem 30/22 pro Pavla.

Reagovat
smazaný uživatel

Co si myslíš..Potažmo jak to bereš ty, může Kouba za tu zlatou branku Němců v 96 roce ?

I po těch letech se osobně nemohu zbavit dojmu, že nám to právě Kouba dojebal...

A souhlasím s tebou, Srniček mi přišel vždy jistější a lepší brankář než Kouba, avšak Uhrin mu věřil

Reagovat
Puskas

Tehdy jsem se ho snažil omlouvat, ta lehounká teč tam byla, dnes ale myslím, že to finále prohrál on. A částečně i Uhrin, když stáhnul nejlepšího hráče snad i turnaje Poborského.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš, toho Poborského, jeho stáhnutí si moc nepamatuji.

Jen, že to bylo dost vyrovnané utkání, kdy jsme byli i lehce lepší.

A ten vítězný gól... To bolí i po 24 letech.

Reagovat
Puskas

Jo, byli, snad v jediném zápase, nepočítám-li kus zápasu s Rusy.

Reagovat
andrew96

Což ostatně sám Uhrin uznal.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Puskas

vida, zapomněl jsem

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je hodně velká perlička z historie :-)

Reagovat
Puskas

Já pamatuji reportáž z toho zápasu, psali tam, že Duhan ukazoval, že by mohl oblékat i opačný dres. Jinak co se Kouby a Bazalů týče, tak je tam jedna dost odsouzení hodná věc ze strany jednoho z fanoušků, kterou tu ani raději nebudu psát.

Reagovat
smazaný uživatel

Dostal Kouba větší bídu než Řepka s Matušovičem a Matějovským dohromady?

Reagovat
mayday

On i ten první gól byl víceméně Kouby, ten centr šel kousek před něj, do toho měl vletět. O zlatým gólu se nemá cenu bavit, to byl prostě jasně jeho gól.

Reagovat
uff

Prečo si to myslíš a myslíte? Podľa mňa nemal šancu žiaľ, keby tam je hádam ktokoľvek.

Reagovat
mayday

Tak teč tam asi opravdu byla, ale i tak mu to šlo víceméně skoro do rukavic, chytat se to přece určitě dalo.

To je takovej ten gól, kdy to osm z deseti brankářů lehce zalepí do rukavic a dvakrát to někomu těma rukama proklouzne. Bohužel nás to možná stalo mistra Evropy.

Reagovat
cristiano.K.

tohle musí golman chytat. Ono obecně golmani dřív byli naprosto strašní. Koukal jsem MS 94 a 98 a fakt šílené kiksy golmanů, spousta golů z dálky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zas takový Chilavert, Jorge Campos, to byla jiná liga

Ale jinak jo, byli to dřeváci...Když si vzpomeneš na takového Zdravko Zdravkova, Bogdana Steleu či Pagliucu nebo jak se jmenoval...

Nicméně, stejně mi tehdejší fotbal bavil více než současná atletika s míčem, kdy je to hrozně zaměřené na výkonnost a jako by se ztrácela ta radost samotné hry. Mazlení s míčem.

Tehdy to byl prostě klasický fotbal.

Reagovat
Puskas

Zdravkov mi nic neříká. Ale v 94. byli ještě Preudhomme nebo Ravelli, to byli parádní gólmani.

Reagovat
smazaný uživatel

Bulhara si pamatuji díky 98 roku. Tehdy měli bulhaři ve skupině hispánce, Nigerii (Jay Jay Okocha ! ) a byly to celkem dost dobré zápasy. Avšak ten bulharský brankář jak sněhulák v té brance. A byl plešatý. Možná proto mi utkvěl v paměti.

Se zástupcem Belgie souhlasím. Švéda si ale nepamatuji, bohužel.

Reagovat
Puskas

Já pamatuji v brance Bulharů Michaljova, možná proto. Ravelli byl takový světlovlasý, prostovlasý, trošku rapl. Ale brankář výtečný.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ono celkově Švédsko moc v paměti nemám. Možná proto, že jsem je prvně zaregistroval asi až na EURO 2000, potažmo MS 2002 a to již to byl zcela jiný kádr oproti MS v 94 roce

Reagovat
Puskas

V 94. byli opravdu výteční. Larson, Brolin, Dahlin, K. Andersson...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, četl sem o nich, viděl sem dokumenty, měli skvělou generaci, ale krom Larssona sem bohužel nikoho nezažil jako divák, co již sleduje fotbal :-)

Když už, tak třeba Chorvatsko...Prosinečki, Bilič, Šukér, Jarni... Či Jugoši... Mijatovič, Savo Miloševič se zvednutým límečkem. To bylo moje

Reagovat
Puskas

Těm jsem též moc přál, Štimac, Mladenović... paráda.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

to byl Dream Team. rikal jsem jim "brazilci Evropy"...

Reagovat
Puskas

a samozřejmě Boban.

Reagovat
smazaný uživatel

Štimac a Boban...Jak jsem na ně mohl zapomenout :-)

Reagovat
Puskas

Nebo na Bokšiće...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, Alan. V útočné dvojici s Davorem.

Troufám si klidně říct, že tehdejší generace (96-98) by lehce porazila současnou generaci hráčů Chorvatska. O Jugoslávii nemluvně. To byl o parník lepší mančaft, než současné Srbsko.

Snad jen Němci by remizovali sami se sebou

Reagovat
uff

Myslíš, že keby sa bývalá Juhoslávia nerozpadla bola by Majstrom Sveta? Lebo podla mňa mali lepší káder ako Brazília v 94 či Francúzi 98

Reagovat
mayday

Myslím, že by na to nikdy nedosáhli, protože hlava. Ti by se tam vždy pohádali nebo by tvořili stejně národnostní skupinky. Ale talentem by jednoznačně do TOP patřili.

Reagovat
smazaný uživatel

+protože rozhodčí by to nedopustili,aby Slované někdy vyhráli MS

Reagovat
Puskas

To je otázka, měli i na Euro 92... Ale potom ta hlava, jak píše kolega..

Reagovat
uff

Reagovat
cristiano.K.

Dahlin byl fenomenální hlavou. Larson teprve začínal a měl dredy

Reagovat
Puskas

Larsson tam především řádil jak tajfun.

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Brolin s Dahlinem se celkem ukazali uz na Euru 92.

Reagovat
uff

Reagovat
mayday

Teď jsem zhlídl všechny ty dokumenty z MS, co dává ČT sport poslední dobou, a musím souhlasit, hodně až směšných gólů, i od gólmanů ze silných mančaftů.

Reagovat
Fabregas@ole

Přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Protože v té době platilo,že kdo hraje za Spartu,tak má do repre nejblíž

Reagovat
uff

Odchytal celú kvaldu. Pokiaľ si pamätám on bol vtedy považovaný za skvelého brankára.

Reagovat
Puskas

Ale bylo to dáno tím, že byl cizinec nad povolený počet a místo něj chytal ten Kamerunec s francouzským pasem.

Reagovat
cristiano.K.

to už je vcelku uplně jedno, když za pět let odchytáš šest zápasů. To byl regulérně možná nejhorší přestupovej flop La Coruni

Reagovat
Puskas

Tak jedno to není, pokud to budeme brát co do kvality, nebyl horší než jeho konkurent, holt vždy se dávala přednost hráčům v poli. Oni toho Kamerunce tehdy koupili až dodatečně, pokud se nepletu. Pokud to budeme brát co do úspěšnosti angažmá, je to určitě fiasko.

Reagovat
cristiano.K.

hlavně dřív to nebylo tak, jako to dělá Chelsea, že hráč se posílá každý rok na hostovačku. U Kouby to sice nebylo každý rok, ale stejně. Taky mám pocit, že přišel až později, jenže Kouba nechytal od začátku. Fiasko pro klub, pro hráče, který už se nedostal na evropskou úroven.

Reagovat
Muffi

Podle TM tehdy koupili v létě 3 gólmany. Koubu, Songa a nějakého Portugalce s tím, že jedničkou se stal Songo.

Lautern měl vždy dost čechů a proto ho asi vzali.

Ale zpětně viděno bych souhlasil s fabecem, že spíš Sparta vytáhla jeho než naopak.

Reagovat
fabec1222

Pamatuju si, jak jednou chytal derby proti Slavii, za zraněného? Blažka a nechal si dát červenou a musel jít chytat tenkrát mladík Bičík

Reagovat
smazaný uživatel

Všude,až do Bosmana

Reagovat
smazaný uživatel

Teda,ono to platí pořád,akorát se EU počítá jako 1 země

Reagovat
smazaný uživatel

3

Reagovat
FORZAMILAN

To už asi nikdo nikdy nezjistí

Reagovat
valloire

Ty trávníky... Z toho by se Xavi regulérně posral.

Reagovat
smazaný uživatel

Luboš Xaver Veselý?

Reagovat
cristiano.K.

mi byl smazán příspěvek?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

To vím.

Reagovat
PJ

nebyl

Reagovat
cristiano.K.

ok, tak jsem dal odeslat a byl dlouho neaktivní

Reagovat
cristiano.K.

Super sestřih z Olomouce, ještě nedali penaltu a ten gol na Zidana taky luxus

Reagovat
Puskas

Německý kouč tehdy prohlásil, žes musí podívat na mapu, kde Olomouc leží. V Německu pak dal Hapal nádherný gól, jeden z nejhezčích, co jsem kdy viděl.

Reagovat
dave30

To byl ten, jak si tam 2 hráče zasekávačkama posadil na prdel, potom naznačil střelu, lehnul i gólman a on zavěsil? Jestli ano, tak si to pamatuji a rád bych to ještě někdy viděl, ale to už asi nikde nebude...

Reagovat
Puskas

Jo, ale byli tři, pak říkal, že si to jen šteloval na pravačku.

Reagovat
dave30

Jj, to si také pamatuji jak říkal, že neumí moc levou a tak si to jen chystal.

Reagovat
Malavi

Zdravím, Hapalův gól z Hamburgu k vidění tu (čas 3:40) https://www.youtube.com/watch?v=6EGftq_c1H8 (jsou tam teda i další perly, třeba rozhovor kousek dál)

Reagovat
zgeroTT

ten rozhovor s Hapalovou ženou robí Miroslav Tomášik. Legendárny komentátor, ktorý si počas prenosu, keď bol spokojný, pospevoval.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
smazaný uživatel

môj naj z jeho výrokov, keď komentoval zápas Banskej Bystrice:

" Bochnovič, Babnič... Bochnovič... Babnič... strela! Vedľa. Ič, ič, nebolo z toho nič."

Reagovat
cristiano.K.

Ič, ič, nebolo z toho nič."

Reagovat
dave30

Reagovat
Puskas

Díky, po letech jsem ho konečně viděl.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Co dělá Mladcová na EF?

Reagovat
valloire

Reagovat
Stannis Baratheon

A kolik toho tehdy ty žabaři ze Sparty naběhali, co?

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Když tam vidím Mistra jak brousí lajnu, tak bych řekl že musel držet rekord než začal hrát Bořil

Reagovat
cristiano.K.

trochu mě mrzí, že jsem v téhle době lezl po čtyřech. Nedávno jsem se o tomhle bavil se známým. Mistr, Chovanec a Stočkoiv kouřili tajně půl hodiny před zápasem na hajzlech, to byla životospráva

Reagovat
zgeroTT

Taky Jaro Timko (Slovan, Drnovice, Trnava) si dal cez polčas zápasu cigeretku bez problemov. Niekedy aj 2 dcl bieleho.

Reagovat
Puskas

Platini s Boniekem taky.

Reagovat
cristiano.K.

Timka si pamatuji z Drnovic, mám na VHS fotbalový ročník 95/96

Reagovat
fabec1222

Tyhle VHS byli super, taky mám 96/97 - 98/99, škoda, že to pak přestalo vycházet

Reagovat
lampas

Reagovat
monty25
Reagovat
cristiano.K.

sympaták

Reagovat
smazaný uživatel

Hagi hral za Real aspon sem se zas neco novyho dozvedel a nebyl tu dnes na tom svete nadarmo

Reagovat
Puskas

A perlička - Když tam přestupoval Dubovský, tak jednu z prvních věcí, které tamním novinářům řekl, prý bylo, že přichází Hagiho naučit přihrávat.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

sebevedomi mu nechybelo, ten jeho gol patickou za Real byl skvelej..

Reagovat
smazaný uživatel

re na Puskase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele