SmVaK Ostrava: Aktivně reagujeme na výzvy měnícího se klimatu

blank

Letošním tématem celosvětové akce Světový den vody je Voda a změna klimatu, které zasahují do všech oblastí činností člověka. Stejně jako drtivá většina dalších tuzemských a zahraničních vodárenských společností, musely SmVaK Ostrava letošní oslavy vlivem pandemie koronaviru zrušit. Místo toho vodohospodáři zajišťují řadu preventivních, provozních a personálních opatření k bezproblémovému fungování provozu v období celospolečenské nejistoty.

SmVaK Ostrava na 19. března 2020 připravovaly s Ostravskými vodárnami a kanalizacemi a Povodím Odry tiskovou konferenci, netradiční v areálu úpravny vody Nová Ves. Akci však museli vodaři odvolat. Součástí měla být i prohlídka rekonstruované úpravny vody za 125 milionů korun. „To, že se s přírodou a klimatem něco děje, je zřejmé již delší dobu. Připomeňme například ničivé povodně v roce 1997, nebo další povodně, které zasáhly naši zemi v roce 2002. Proti tomu stojí výrazně suché a teplé období v letech 2015 a 2016, kdy jsme řadou provozních opatření a manipulací v páteřním vodárenském systému v našem kraji dokázali zajistit neomezené dodávky kvalitní vody všem našim odběratelům,“ sdělil generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Díky investicím do Ostravského oblastního vodovodu se společnosti podařilo učinit systém flexibilnější z hlediska transportu vody mezi jednotlivými částmi regionu. „To jsme si v ostrém provozu mohli otestovat právě ve zmiňovaném suchém období, ale krátkodobě i v jiných momentech, když to situace ve zdrojích vyžadovala. Klimatické změny jsou komplexní problém a tak k nim musíme v naší každodenní praxi přistupovat i my. Podle toho je nutné pracovat na implementaci nezbytných opatření,“ vysvětlil Pšenička.

Scroll to Top