Hlavní obsah

Koronavirus se může ohlásit ztrátou čichu a chuti

Matka nakažená koronavirem necítila plnou plenku svého dítěte. Kuchaři, kteří obvykle poznají každé koření v jídle, necítí kari nebo česnek, a všechno jídlo jim chutná mdle. Jiní uvádějí, že necítí příjemnou vůni šamponu nebo páchnoucí kočičí záchodek. Anosmie, tedy ztráta čichu, a ageuzie čili ztráta chuti se objevily jako zvláštní, ale výmluvný příznak nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19, napsal zpravodajský server The New York Times.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V pátek Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů (ENT UK) s odvoláním na zprávy kolegů po celém světě vyzvala dospělé, kteří ztratili čich, aby se na sedm dní izolovali, i když nemají žádné další symptomy. Publikované údaje jsou zatím omezené, nicméně znepokojily lékaře dost na to, aby vydali varování.

„Opravdu bychom chtěli upozornit veřejnost, že jde o známku nákazy, a každý, u koho se objeví ztráta čichu, by se měl sám izolovat,” napsala v e-mailu profesorka Claire Hopkinsová, předsedkyně Britské rinologické společnosti, která spadá pod ENT UK. „Tento krok může přispět ke zpomalení přenosu nákazy a zachránit životy,” dodala.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Společně s předsedou ENT UK Nirmalem Kumarem vydali společné prohlášení, v němž vyzývají zdravotníky, aby používali ochranné prostředky, pokud budou léčit pacienty, kteří ztratili čich. Varovali také před prováděním zbytných endoskopických vyšetření nosních dutin, protože virus se množí v nose a hrdle a tento druh vyšetření může vyvolat kašel nebo kýchnutí, které lékaře může vystavit vysoké hladině viru.

Dva britští otorinolaryngologové, kteří se nakazili koronavirem, jsou v kritickém stavu, uvedla Hopkinsová. Zprávy z čínského Wu-chanu, kde se koronavirus na přelomu roku objevil, také uváděly značné počty obětí v řadách ušních, nosních a krčních specialistů, stejně jako očních lékařů, dodala.

Němce svírá strach, počty nakažených razantně stoupají

Koronavirus

Britští lékaři se odvolávají na zprávy z dalších zemí, podle nichž značný počet pacientů nakažených koronavirem trpí anosmií. V Jižní Koreji, kde probíhá rozsáhlé testování populace, hlásilo 30 procent z 2000 pozitivně testovaných osob právě ztrátu čichu jako hlavní symptom. Průběh jejich nákazy byl mírný.

Americká akademie ušních, nosních a krčních lékařů v neděli zveřejnila na svých stránkách informaci, podle níž stoupá počet neověřených informací, že ztráta nebo zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními symptomy spojenými s nákazou koronavirem. Vyskytly se přitom u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné příznaky.

Rozkvetlou Lombardií teď znějí jen sanitky a umíráček

Koronavirus

Tyto symptomy, pokud nejsou spojené s alergií nebo sinusitidou, tedy zánětem vedlejších dutin dýchacích cest, by měly lékaře varovat, aby provedl test pacienta na virus - a dotyčné osoby by měly zvážit, zda se sami raději neizolovat.

V nejpostiženějších oblastech Itálie lékaři uvádějí, že došli k závěru, že ztráta čichu a chuti je známkou toho, že osoba, která se jinak jeví zdravá, je ve skutečnosti přenašečem viru a může ho šířit na ostatní.

„Skoro každý z hospitalizovaných má stejný příběh,” řekl doktor Marco Metra, vedoucí oddělení kardiologie v hlavní nemocnici v Brescii, kde má 700 z 1200 hospitalizovaných koronavirus.

Britský lékař: Na tu hrůzu mě nemohlo připravit nic. Musíme volit, koho necháme zemřít

Koronavirus

„Zeptáte se na manžela nebo manželku. A oni říkají: 'Moje žena jenom ztratila chuť a čich, ale jinak je jí dobře.' Takže je pravděpodobně nakažená a šíří to dál, i když sama má velmi mírný průběh,” dodal Metra.

Na podobnou věc upozornil i basketbalista Utahu Rudy Gobert, jenž se zotavuje z nákazy koronavirem. Přiznal, že v posledních dnech ztratil čich a chuť. „Lidi, nejnovější informace, ztráta čichu a chuti je rozhodně jeden ze symptomů, už čtyři dny jsem nic necítil. Máte někdo stejnou zkušenost?” zeptal se Gobert fanoušků na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám