Moje sladké tajemství

Desatero, jak si udržet duševní zdraví

Domácí karanténa není něco, na co by byl kdokoli z nás rád zvykal. Každý z nás řeší po svém rodinu, práci, nákupy… Připravili jsme proto pro vás se společností Kidtown.cz, a to ve spolupráci s psycholožkou a speciální pedagožkou PhDr. Evou Šimotovou, desatero, jak situaci zvládnout.

1. Vnímejte výjimečnost situace, ale neztrácejte střízlivý úsudek. Zůstaňte v obraze, získávejte aktuální informace, berte na vědomí současnou situaci.

Kontrolujte si ale také, z jakých zdrojů k Vám informace proudí, vybírejte ty seriózní, důvěryhodné a spolehlivé. Mějte na paměti, že média mohou celé dění zkreslovat, obracejte se proto k vyjádření odborníků. Ověřujte si informace, které pouze slyšíte ze svého okolí.

2. Zformulujte si konkrétně své obavy. Pokud Vás přepadají obavy a strach, zkuste jasně vyjádřit, čeho se bojíte. Strach v obecné podobě je neuchopitelný.

Když mu ale dáme konkrétní podobu, snáze se proti němu bojuje. Ve chvíli, kdy budete vědět, kvůli čemu se cítíte ohroženi a co vám nahání hrůzu, můžete hledat řešení této situace. Reálně také zhodnoťte, co se opravdu ve vašem životě změnilo, co jsou skutečná omezení a co pouze nepohodlí.

3. Orientujte se na “teď a tady”. Žijte přítomností a tím, co je právě dnes. Neznamená to, že nebudete těžit z minulosti, ani se těšit na budoucnost. Ale netrapte se věcmi minulými a jejich neměnností a nevytvářejte si přesnou představu věcí, které se ještě neudály.

4. Projděte si svůj žebříček hodnot. Vnímejte tuto situaci jako příležitost k tomu, že si uvědomíte, jaké hodnoty jsou pro Vás důležité, a srovnáte si priority. Případně si žebříček hodnot můžete zrevidovat, aby odrážel váš aktuální stav a potřeby.

5. Vyhledávejte situace, ve kterých se cítíte dobře. Stýkejte se s lidmi, kteří ve vás posilují pocit bezpečí. S těmi, kteří jsou pohlceni strachem nepolemizujte. Vyhýbejte se situacím, které jsou pro vás nepříjemné a vyvolávají u vás negativní emoce.

6. Věnujte se tomu, na co jste dřív neměli čas. Určitě máte aktivity, které dlouhodobě odkládáte a hrnete je před sebou, protože na ně nezbyl čas. Zkuste je teď posunout v pořadí. Přečtěte si knížku, na kterou nebyl čas, pusťte si film, na který se dlouho těšíte, zahrajte si s dětmi slibovanou společenskou hru, pracujte na zahrádce, ukliďte zimní oblečení apod.

7. Dbejte na zdravou životosprávu. Snažte se dostatečně spát a před spánkem volte nějaké zklidňující aktivity (nesledujte televizi, ani mobilní telefon). Pravidelně, ale střídmě jezte, nevynechávejte snídaně, preferujte sezónní a chemicky neošetřené potraviny. Hodně pijte, případně si vařte bylinné čaje na zklidnění.

8. Nevynechejte aktivní pohyb. Pohyb, a to zvlášť na čerstvém vzduchu daleko rychleji a kvalitněji regeneruje nervovou soustavu. Vyražte do přírody. Sportovní areály jsou uzavřené, máte příležitost jít si zaběhat do okolí, zkusit první letošní výlety na kole, nebo se jen procházet.

9. Relaxujte. Zacvičte si jógu, soustřeďte se na svůj dech, ukotvěte se v 5 smyslech. Vyzkoušejte meditaci, nebo se doma vzájemně namasírovat. Užívejte si čas, který můžete mít jen pro sebe a využijte ho klidně k nicnedělání.

10. Nezapomeňte na sebereflexi. Člověk si jejím prostřednictvím uvědomí nejen své pocity, ale i své silné a slabé stránky, své limity a rezervy. Skrz ni si také formujeme vztah k druhým. Obraťte se k sobě a do sebe.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden