SOUTĚŽ: Mengeleho dvojče A-782. Vyhrajte svědectví bývalého osvětimského vězně

Na 27. leden připadá Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Letos při jeho příležitosti vyšla vzpomínková kniha Mengeleho dvojče A-782. Zachycuje životní osudy Jiřího Fišera, který se svým dvojčetem Josefem přežil pseudovědecké pokusy přezdívaného Doktora smrti Josefa Mengeleho v koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Osvětim Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Mengeleho dvojče od Pavla Barocha v redakci iROZHLAS.

Kniha Mengeleho dvojče od Pavla Barocha v redakci iROZHLAS. | Foto: Kristián Těmín | Zdroj: Český rozhlas

Třiaosmdesátiletý Jiří Fišer stojí na kolejích, které vedou do bývalého osvětimského tábora. Po nich do takzvané továrny na smrt přijely statisíce lidí. Před 75 lety to byl i Jiří, jeho bratr Josef, starší sestra Věra a matka Emílie.

Jiří se shýbá a pokládá na jednu kolejnici zapálenou svíčku za svoji sestru, na druhou pak za svoji matku. Obě v Osvětimi zemřely. Otec skonal o několik let dříve v koncentračním táboře v Neuengamme. „Malý Jirka a jeho jednovaječné dvojče Josef měli větší štěstí - vlastně to bylo štěstí v neštěstí. Přežili,“ píše v úvodu knihy Mengeleho dvojče A-782 Pavel Baroch.

Mengele si nás šetřil, až dorosteme, vzpomíná jedno z dvojčat na hrůzné pokusy v Osvětimi

Číst článek

„Dočkali se osvobození. Vrátili se domů. A to si je nacistický doktor Josef Mengele přezdívaný Doktor smrt vybral pro své zvrácené experimenty. Bratři na vlastní kůži poznali, jak tenká byla tehdy hranice mezi životem a smrtí. Bylo jim teprve osm let.“

Jiří Fišer je v současnosti poslední žijící dvojče v České republice, které přežilo Mengeleho pokusy v nacistickém koncentračním táboře Auschwitz. Jeho bratr Josef zemřel v roce 2011.

„Měli to štěstí, že na nich (Mengele) nedělal ty nejbrutálnější pokusy, které vedly k smrti. Měli štěstí, že všechny ty injekce, které dostávali a které jim navozovaly hrozné stavy, kdy padali do bezvědomí a pak se po několika dnech probírali, nakonec přežili,“ popisuje Baroch a dodává, že Mengele například dvojčata sešíval k sobě. A oni pak několik dní trpěli, než umřeli.

Fišer si své štěstí vysvětluje nízkým věkem. K těm nejbrutálnějším pokusům si totiž Mengele vybíral spíš ty starší. Jak ale přiznává, ne se všemi zážitky se do knihy svěřil: „Tam se třeba jednalo o to, že mně a bratrovi měnil krev. Mou krev dal jemu a jeho mně. Měli jsme jediné štěstí, že jsme oba dva měli stejnou krevní skupinu, takže jsme to přežili.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Pavel Baroch je novinář. V minulosti pracoval třeba v deníku Mf Dnes, v Hospodářských novinách, České televizi nebo na serveru Aktuálně.cz. Nyní příspívá do magazínu Týden.

Je držitelem Ceny předsedy Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj za popularizaci české vědy za rok 1995. Ve svých článcích se dlouhodobě věnuje také novodobé historii nebo ekologii.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 publikací Mengeleho dvojče  A-782, napište nám až do tohoto pátku 27. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje seriál serveru iROZHLAS.cz, který zachycuje osudy pamětníků 20. století a který se v loňském roce věnoval právě i životě Jiřího Fišera? Napoví vám červený název vedle domicilu.

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme