Tři čtvrtiny firem s EET během epidemie koronaviru zavřely. Zcela se zastavil prodej obuvi či hodinek

První týden po omezení obchodu v souvislosti s koronavirem přestaly své zboží a služby prodávat tři čtvrtiny podnikatelů zařazených do EET. U těch zbývajících klesl objem prodeje v průměru na desetinu obvyklých hodnot. Vyplývá to ze statistik jednoho z největších provozovatelů pokladních systémů pro EET, společnosti O2 eKasa.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb, EET (ilustrační foto)

Objem tržeb stravovacích a pohostinských služeb klesl o 96 procent | Zdroj: Profimedia

Nejpostiženější skupinou proti očekávání nejsou poskytovatelé stravovacích a pohostinských služeb. Objem tržeb jim klesl o 96 procent, což znamená, že malou část prodeje realizují přes okénka nebo roznáškou. Zcela se zastavil například maloobchodní prodej hodinek, výroba oděvů a prodej obuvi. Nabídka kulturních, zábavních a rekreačních činností klesla o 98 procent.

Plošně promineme sankce, o tři měsíce posouváme termín pro daňové přiznání, říká Schillerová

Číst článek

„Z informací, které jsme získali z našich systémů, vyplývá, že v prvním týdnu po zavedení karantény celé tři čtvrtiny podnikatelů, kteří používají řešení O2 eKasa, přestaly prodávat své zboží a služby. Současně u podnikatelů, kteří dále fungovali, došlo k poklesu celkového množství i hodnoty prodejů na desetinu obvyklých hodnot. Jediné, co rostlo, byl podíl bezkontaktních plateb, tedy úhrad platební kartou, mobilním telefonem či hodinkami, a to o 20 procent,“ uvedl manažer eKasy Milan Hába.

Naopak relativně menší dopad měla vládní omezení například na prodej pevných paliv. Snížil se o 55 procent. Prodej pohonných hmot u čerpacích stanic pak klesl o 77 procent. Prodej tabáku klesl o 84 procent, prodej vína o 87 procent. Tržby v dopravě se snížily o 89 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme