facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 23. 3. 2020 - Zdeněk Gric

Výzkum COVID-19: Potřebujete náročné výpočty?

Superpočítače Anselm, Salomon a Barbora nabízejí výpočetní čas výzkumným týmům

IT4Innovations, národní superpočítačové centrum při VŠB-Technické univerzitě Ostrava, nabízí výzkumným týmům v boji proti šíření nového koronaviru a nemoci COVID-19 možnost využít přednostní přístup k výpočetnímu času superpočítačů Anselm, Salomon a Barbora. Superpočítače mohou pomoci nejen při hledání léku, ale třeba i s vývojem roušek.



Projektové žádosti lze snadno podat přímo na tomto odkazu: „Přidělení výpočetního času rozhodnutím ředitelství“. Dotazy je možno posílat na info@it4i.cz.

„V České republice máme skvělé výzkumníky, kteří mohou svojí expertizou značně pomoci zvládání pandemie i jejích následků. Věřím, že stejně jako experti v jiných zemích i oni vyslyší naši výzvu a supervýkonné počítače využijí k užitečným výpočtům,“ apeluje Vladek Šlezingr, generální ředitel společnosti Atos, která sestrojila a dodala superpočítače Anselm a Barbora.

„Naše superpočítače mají dohromady výkon téměř 1 PFlop/s, dokážou tedy počítat tisícinásobně rychleji než standardní počítače. Vědci, kteří se se svým projektem zapojí, tak dokážou ušetřit teď tolik cenný čas,“ vysvětluje Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data společnosti Atos. Kromě toho IT4I disponuje ještě superpočítačem Salomon, s výkonem 2 Pflop/s.

„Vyzýváme výzkumníky, aby se přihlásili, pokud se aktuálně zabývají výzkumem týkajícím se COVID-19. Přednostně jsme naši výpočetní kapacitu nabídli některým našim významným uživatelům, jako je Ústav organické chemie a biochemie AV ČR či CEITEC. Přihlásit se můžou ale i jiní. Navíc se nemusí nutně jednat jen o vývoj léků, ale může jít třeba o vývoj nanomateriálů na podporu boje proti koronaviru či modelování šíření epidemie,“ uvádí Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

Výpočty na superpočítačích k řešení situace v ČR zapříčiněné šířením koronaviru běží již nyní. Ve spolupráci se společností T-Mobile Czech Republic. jsou průběžně vytěžovány informace o pohybu obyvatel pro potřeby státu, aby Úřad vlády mohl vyhodnotit dopady prováděných protiepidemiologických opatření na mobilitu populace. Ostravský superpočítač zpracovává anonymizované záznamy z mobilní sítě a poskytuje v agregované podobě informace o pohybech s granularitou až na základní územní jednotky. „Dle pokynů T-Mobile Czech Republic vytváříme přístupy do portálu mobility, kde si lze dle přidělených rolí vytvářet různé sestavy. Vše běží autonomně a zatím bez problémů, ačkoliv do portálu permanentně zasahujeme a náhledy upravujeme dle potřeb,“ vysvětluje Miroslav Vozňák, který má v IT4Innovations tento projekt na starost.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.