Senioři v Dubí nezůstali ve zlých časech bez pomoci
Senioři by měli raději zůstávat doma. Spousta lidí se jim snaží v této situaci pomoci. Ilustrační foto
Teplice

Dubí – Starší lidé jsou v současné době nejohroženější skupinou a měli by proto raději zůstávat doma. Vedení dubské radnice proto ve spolupráci s českým červeným křížem rozhodlo zajistit pro ně pomoc, která spočívá v nákupu základních potřeb jako jsou potraviny, léky nebo drogerie. Cílovou skupinou jsou lidé ve věku 70 let a starší, případně ti, kteří nemají možnost si potřebné věci sami zajistit.

Podle tajemníka Městského úřadu v Dubí, Radka Kindla, jsou zachovaná bezpečnostní opatření a senioři nepřijdou s pracovníky červeného kříže vůbec do kontaktu. „Objednávku vyřizuje zájemce telefonicky. Po domluvě nechá žadatel za dveřmi nákupní tašku s obálkou a hotovostí. Pracovník pro něho zajistí nákup, který pak nechá na předem dohodnutém místě u bytu žadatele, včetně vrácené finanční částky.“

Kromě této služby mají senioři v Dubí možnost objednávky hotových jídel za velmi příznivou cenu, a to po celý týden. Cena oběda ve všední den je 48 korun a o víkendu 60 korun. „Další náklady, jako je doprava a podobně, hradí město.“ Podle tajemníka se na financování nákladů spojených s rozvozem jídel podílí příspěvky dobrovolníků a města. Žadatel tak zaplatí jen za oběd.

Tajemník v souvislosti s nabídkou obědů zájemce upozorňuje, aby používali pouze jídlonoše. „Do skleněných zavařovacích sklenic obědy vydávané nebudou. Při tak velkém množství odběrů a zároveň v tempu, aby se vše stihlo, dochází potom k častým nehodám. Manipulace i transport jsou se skleněnými obaly obtížnější,“ zdůrazňuje Kindl. Zároveň apeluje na seniory, aby neodebírali více jídla, než potřebují oni sami.

Městský úřad v Dubí nechal vytisknout letáky, kde kromě informací o telefonních číslech, na která se mohou senioři obrátit v případě zájmu o některou ze služeb, najdou i další důležité informace. „Jsme si vědomi toho, že řada těchto lidí nemá internet. Proto jsou na letáku základní informace o tom, jak se chránit před koronavirem, o správné hygieně a o tom, jak se v této době správně chovat, aby bylo snížené riziko nákazou na minimum,“ dodává Radek Kindl.

O služby, které avizovala dubská radnice teprve koncem minulého týdne, byl už v pondělí 23. března podle tajemníka nebývale velký zájem. „Je to teprve pár dní, kdy jsme o službě informovali a červený kříž už zaváží první objednávky.“ Případný nápor objednávek by ale podle Kindla mělo město zvládnout. Na dubskou radnici se přihlásili s pomocí i někteří místní obchodníci, kteří začali rovněž zajišťovat dodávky základních potravin a drogerie přímo k zákazníkům.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru