Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Vyškově a Řečkovicích od tohoto týdne koupíte roušky v automatu, výtěžek půjde na charitu

Dobrovolníci ve Vyškově vyrábí látkové roušky pro nemocnice a domovy důchodců, díky projektu Rouškomatu si je mohou koupit i ostatní obyvatelé města. Jedna rouška stojí padesát korun, výtěžek z projektu půjde na charitu. Podobný automat najdete i v Brně na řečkovické radnici.

Zaměstanci nemohou do práce, tak šijí roušky pro potřebné

Ve Vyškově od dnešního dne stojí dva automaty, ve kterých si zájemci mohou koupit látkové roušky za padesát korun. Najdete je před obchodem Tesco a na městském úřadě. Platit je v nich kvůli ochraně kupujících i servisních techniků možné pouze kartou. „Naši zaměstnanci jsou doma a nemají co dělat, tak mohou aspoň šít a pomoct dobré věci. Šijeme pro domovy důchodců a nemocnice, zbylé roušky dáváme právě do rouškomatů,” vysvětluje Petr Čáslava ze společnosti Foodex. Do projektu, který nazvali Rouškomat, se zapojily desítky dobrovolníků a od minulé středy vyrobili už tisíce roušek. Jeden automat jich pojme až 1500.

Spojit výdejní automaty a roušky vznikl ze společné iniciativy Michala Dědka z hotelu Atrium, Petra Čáslavy a jeho ženy Michaely Čáslavové. „Když jsme na Hotelu Atrium, pro veřejnost uzavřeném, začali s mými spolupracovníky a několika dobrovolníky šít roušky a rozdávat je zdarma potřebným, logicky se nabídla i možnost prodeje přes automat. Petr celou myšlenku rozvedl, spojil se s Městem Vyškov a dal projektu tvář,” vysvětluje vznik Rouškomatu Michal Dědek. Do projektu se zapojila také firma VYROBADRESU.CZ a mnoho dobrovolníků, kteří šijí roušky doma či v hotelu Atrium.

Výtěžek z prodeje roušek půjde na charitu

Veškerý výtěžek z prodeje roušek půjde příspěvkovým a neziskovým organizacím Piafa, Adra a Charita Vyškov. „Projekt velmi vítáme, je to krásná ukázka vzájemné pomoci a soudržnosti společnosti. Za všechny pracovníky Charity Vyškov bych organizátorům chtěla ze srdce poděkovat. Všichni v této neklidné době děláme, co můžeme, a toto je iniciativa, která rozhodně má smysl a může být i příkladem ostatním,” děkuje ředitelka Charity Vyškov Zdeňka Horáková lidem z projektu.

Z peněz hodlá charita nakoupit především prostředky na ochranu zdravotních sester, pečovatelů a asistentů, kteří přichází do styku s klienty, ale také je využít na pokrytí nákladů na benzín. Terénní služby charity totiž využívají obyvatelé zhruba čtyřiceti obcí a nejen v současné době pomáhají potřebným například i s dovozem nákupu.

Roušky v automatu koupíte i v Řečkovicích

Podobný automat najdete i v Brně. Zprovoznila ho řečkovická radnice na Palackého náměstí v Brně v budově radnice. Cena jedné roušky je padesát korun, prodej je omezen na čtyři roušky na osobu. Výtěžek má pokrýt náklady na výrobu dobrovolným švadlenám. „Věřím, že tento krok pomůže doplnit roušky do všech řečkovických a mokrohorských rodin. Reagovali jsme tak na poptávku našich občanů, kteří ochranné pomůcky těžko shání. Spuštění automatu je efektivní způsob, jak snadno zaručit dostupnost roušek pro všechny potřebné,“ říká starosta Řečkovic Marek Viskot.  

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto projekt Rouškomat

Štítky roušky, koronavirus, Vyškov, Řečkovice, automat, rouška, projekt, charita, Brno, Charita Vyškov, Petr Čáslava, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově a Řečkovicích od tohoto týdne koupíte roušky v automatu, výtěžek půjde na charitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.