Někteří železniční dopravci nabízejí kapacity pro přepravy mimo přetížené silnice

Někteří železniční dopravci nabízejí kapacity pro přepravy mimo přetížené silnice

23.3. - Současná krize má vliv i na nákladní dopravu na železnici. Řada vlaků musela být zrušena kvůli přerušování výroby některých českých firem či poklesu dovozu z Číny. Někteří dopravci proto nabízejí volné kapacity pro převoz zboží mimo přetížené silnice. Samotná doprava ovšem funguje bez problémů, vyplývá z informací dopravců. Nákladní vlaky mohou stejně jako kamiony jezdit i přes hranice.

"V souvislosti s ukončením nebo omezením výroby v některých firmách, zejména v automobilkách, jsme museli zrušit řadu vlaků, což bude mít výrazný dopad do hospodaření naší společnosti, stejně jako pokles importu zboží z Číny v námořních kontejnerech," řekl šéf největšího tuzemského dopravce společnosti ČD Cargo Ivan Bednárik. Samotná nákladní doprava však podle něj funguje bez problémů.

Společnost nabízí své volné kapacity, kterými by mohla uvolnit přetížené silnice, či pomoct, pokud by vznikly fronty kamionů na hraničních přechodech. "Chtěli bychom tak využít nejen našich volných kapacit, ale i uvolněné trasy na hlavních železničních tratích," podotkl Ivan Bednárik. Podnik nyní také převáží do skladů firmy ČEPRO líh pro výrobu dezinfekce.

Podle Lukáše Kresače z PKP CARGO INTERNATIONAL byla situace v nákladní dopravě nepřehledná především na počátku krize. V současnosti je však počet vlaků firmy ustálen na obvyklých číslech.

Stejně jako v případě kamionové dopravy je pro nákladní vlaky umožněna i přeshraniční doprava. Oldřich Sládek ze sdružení dopravců ŽESNAD k tomu řekl, že se dopravcům podařilo domluvit s úřady výjimku pro volný přeshraniční pohyb strojvedoucích a vozmistrů. Nákladní doprava na železnici tak převáží zboží i ze zahraničí.

Vláda zakázala cestování do zahraničí, zákaz se týká veškeré osobní dopravy. Vstup je zakázán i cizincům. Výjimku dostala nákladní doprava, stát si od ní slibuje klíčovou roli při zásobování.

(čtk)

Foto: ČD Cargo

spinner