Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi nemají naspořeno. Pokud podlehnou emocím, krize je semele, říká finanční poradce

    Podle finančního poradce Michala Doubka se většina Čechů na horší časy nijak nepřipravila. | foto: Autor: Koláž Expres

    Dopad pandemie koronaviru na českou a světovou ekonomiku bude značný, to potvrzují všechny odhady. Co to ale znamená pro běžnou českou rodinu? Mají Češi naspořeno na horší časy a může být na současné krizi vůbec něco pozitivního? Ptali jsme se finančního poradce Michala Doubka, který si myslí, že situace v mnohých domácnostech bude horší, než ukazují statistická data. Finanční problémy navíc přicházejí v době, kdy polovina domácností má nějaké půjčky a řeší jejich splácení.

    Každá třetí domácnost v Česku má problém se svými měsíčními výdaji vystačit, natož si něco uspořit do budoucna. Tyto statistické údaje jsou v současných dnech ještě o něco varovnější než v minulosti. 

    Pro mnoho Čechů je současná finanční situace extrémně tíživá. Vinou epidemie nemoci covid-19 rodinám výrazně poklesly příjmy, což v kombinaci s malými úsporami může vést k velikým problémům. Potvrzuje to také odborník přes finance v domácnostech Michal Doubek.

    V rozhovoru s finančním poradcem jsme se zajímali o to, jak by se v těchto dnech měly domácnosti ideálně zachovat, jakou minimální částku je třeba mít naspořenou a zda je možné vidět na současné krizi, která s sebou přináší nejen zdravotní, ale také ekonomické dopady, vůbec něco pozitivního.

    Finanční poradce Michal Doubek

    Stále se mluví o tom, že by lidé měli mít našetřeno na „horší časy“. O jakých částkách se ale bavíme?

    Standardně se uvádí násobek měsíčních výdajů nebo příjmů, především kvůli tomu, že největší problém, a to i v současné situaci, může způsobit dlouhodobější výpadek nebo snížení příjmů než rozbitá pračka. Pro dobré odrážení ode dna doporučuji minimálně padesát tisíc korun pro rodiny bez dětí, sto tisíc korun pro rodinu s dětmi, to je opravdu minimum. Ti, kteří rádi počítají a chtějí to mít přesně, si mohou vytvořit rezervu ve výši šestinásobku nezbytných měsíčních výdajů.

    To jsou nějaká ideální čísla, ale jaká je realita? Myslí Češi na zadní vrátka?

    Podle nejnovějších veřejných průzkumů má průměrná česká rodina rezervu ve výši tří měsíčních platů. Ale právě ten průměr může být problém, protože tak jak už to bývá, na jedné straně jsou lidé, kteří mají našetřeny statisíce, na druhé straně jsou lidé, kteří nemají rezervu žádnou.

    A z vaší zkušenosti převažuje která skupina?

    Já se bohužel obávám, že bude převažovat ta část, která má našetřené minimální finanční rezervy.

    Čím je to způsobeno? Vždyť o spoření na „horší časy“ se mluví neustále.

    To je těžká otázka. Podle mého názoru všichni víme, že bychom měli mít finanční rezervu a že je důležitá. Ale holt v období blahobytu jsou mnohem „důležitější“ věci, jako je nový telefon, dovolená, novější oblečení apod., než si škudlit peníze na spořicí účet a tam je nechat jenom ležet. Každá rodina asi musí projít menší finanční krizí, aby si uvědomila, jak je nutné rezervu mít.

    Pro některé to ale může být hodně draze nabytá zkušenost. Co poradit domácnostem, které se už nyní obávají finančních problémů?

    Hlavně musejí zachovat klidnou hlavu a nenechat se unést emocemi. Život nekončí ani není konec světa. Musí se zkusit na to podívat racionálně, vytvořit si rozpočet, zkontrolovat své výdaje, pokusit se zanalyzovat, na čem můžu jako rodina ušetřit, tedy rozdělit výdaje na zbytné a nezbytné. Následně bych si asi udělal předpověď vývoje příjmů a právě těch nezbytných výdajů, abych věděl, co mě jako rodinu čeká následující tři měsíce. A podle toho si vypracoval akční plán.

    A dělají to teď lidé? Řeší svůj akční plán?

    Lidé teď mají jiné starosti, protože mnoho z nás se musí starat o své nemocné rodiče nebo prarodiče, máme malé děti nebo naopak děti, které nemohou chodit do školy, ale musí se učit a tak dále. Takže řeší opravdu jen funkčnost rodiny a to, jak v tom všem vlastně „přežít“. 

    Takže finanční stránku teď neřeší, jenže co za pár týdnů nebo měsíců?

    Až ten prvotní nápor pomine, budou domácnosti věnovat své finanční situaci mnohem větší pozornost. Očekávám, že začnou mnohem více koukat na budoucnost a lépe se na ni připravovat.

    Jaká bude budoucnost jednotlivců i rodin, teď do značné míry ovlivňuje vláda svými nařízeními. Jak je hodnotíte?

    Já bych chtěl asi prvně poděkovat vládě a odborníkům, protože věřím, že skutečně dělají, co můžou. Ve velmi krátké době museli udělat hodně kritických rozhodnutí. Na každém takovém rozhodnutí visí statisíce lidí, ať už jsou to na jedné straně živnostníci, matky samoživitelky, nebo senioři a další skupiny lidí. V tuto chvíli pomůže jakákoli pomoc, kdy lidem uleví buď od povinných plateb, nebo naopak k doplnění výpadku příjmu.

    Které opatření se vám líbí a bylo by podle vás rozumné jej v České republice zavést?

    Já bych asi krátkodobě odpustil mnohem víc, celkem se mi líbí návrh ekonoma Františka Bostla, který připravil koncepci k úplnému odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění, odložení daně z příjmů až o dvanáct měsíců a nabídl ještě další možnosti. Díky tomu pak podnikatelé nebudou muset propouštět své zaměstnance a nakonec to může mít pozitivní vliv na všechny.

    Takže současná krize podle vás může nakonec přinést i něco dobrého?

    Každá krize je příležitost se zastavit, uvědomit si, kde stojím a kam chci dojít. Pevně věřím, že lidé se díky tomu naučí lépe pracovat se svými penězi, naučí se finančně plánovat a budou tak připraveni i na krizové situace, jako je tato. Protože takové krize jsou běžnou součástí našich životů. Všem držím palce, aby tou současnou krizí dokázali projít bez větší újmy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:44 úterý 21. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      146
    • Trapas
      62
    • Tvl
      36
    • Haha
      34
    • Cože
      32
    • Sladký
      27