Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Osm šachistů v Jekatěrinburgu. Turnaj kandidátů se hraje nákaza nenákaza

Takřka jediným turnajem, který se kvůli pandemii koronaviru nezastavil, je překvapivě ten šachový. Osm z nejlepších světových šachistů je uzavřeno v hotelu v ruském Jekatěrinburgu, kde pod drobnohledem kamer probíhá Turnaj kandidátů. Ačkoli někteří zúčastnění pokračování partií kritizují, federace FIDE si může mnout ruce. Zájem o šachy v době nákazy strmě stoupá.

Duel Kirill Alexejenko - Jan Něpomňaščij
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Zatímco celý sportovní svět narazil do zdi a velkých turnajů či zápasů se nedočkáme nejen v horizontu týdnů, nýbrž měsíců, několik sportovních akcí pokračuje. Nákaza nenákaza, fanoušci stále mohou sledovat běloruskou fotbalovou ligu nebo je potěší chystaný galavečer UFC a duel Khabib Nurmagomedov – Tony Ferguson. 

Oboje patří do bizarnějšího spektra současného sportu. Zároveň ale probíhá ještě jedna událost. V odlehlém ruském Jekatěrinburgu je v hotelu Hyatt hermeticky uzavřena osmička mužů (a jejich týmů). Za vstupní dveře komplexu se kromě organizátorů nikdo nedostane. Například všichni novináři (zhruba sedmdesát osob) byli vykázáni.

Úkol zmíněné osmičky mužů? Hrát co nejlepší šachy. Svět může být ochromen současnou pandemií (Sverdlovská oblast, jejímž je Jekatěrinburg centrem, nahlásila prvního nakaženého před týdnem v úterý), ale nejkrásnější hra světa nadále běží. I když také osmi kandidátů, kteří touží vyzvat mistra světa, se nákaza dotýká.

Turnaj kandidátů je vždy velmi sledovanou a prestižní událostí. Vítěz turnaje (17. března – 4. dubna) získá kromě odměny ve výši půl milionu eur také možnost zápasu o mistrovský titul, který ve svých rukou pevně svírá Magnus Carlsen. Naposledy jej vyzval před dvěma lety v New Yorku Fabiano Caruana, odešel však poražen.

Fabiano Caruana
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Americký šachista Caruana je za šachovnicí i nyní, ovšem ve zcela jiné situaci. Zatímco v New Yorku šachy lákaly davy diváků, kteří oba hráče sledovali za plexisklem, v Rusku návštěvníky nenajdeme: množství přihlížejících je omezeno na padesát, což tak tak stačí na hráče, jejich asistenty, technické delegáty, doktory, organizátory a nezbytný personál. 

Hru tak běžní smrtelníci mohou sledovat přes kamery, které ukazují nezvyklé věci. Vidíme lahvičky s gelovou dezinfekcí, tušíme také zdravotníky, kteří všem v první den turnaje udělali test na koronavirus (ve středu by měl proběhnout další) a nyní účastníkům každý den měří teplotu a dělají výtěr z krku. Zvláštní jsou také projevy respektu mezi šachisty.

Ty, jak známo, obvykle probíhají podáním ruky: děje se tak odnepaměti. V Jekatěrinburgu tento pozdrav vystřídala značně nekonvenční "metoda loktu", kdy se nahrbení šachisté dotknou, ano, pravým loktem. Pozdravy šachistů, kteří patří mezi nejinteligentnější osoby na planetě, připomínají projevy úcty mezi pubertálními výrostky na libovolném sídlišti.

"Připadá mi to trochu zvrácené," řekl už Nizozemec Anish Giri, který se momentálně dělí o třetí místo. "Je to trochu trapné, když jeden nabídne ruku a druhý ji odmítne. Může to působit neuctivě. Možná navrhnu, že bychom se mohli jen uklonit. Ta věc s loktem je vážně strašidelný způsob, jak si projevit úctu. Vždyť jsem do něj možná právě kýchl," stěžuje si.

Navzdory všem opatřením ale šachistům zůstává jeden zlozvyk, jak je patrné z přenosů. Že se člověk v době nákazy nemá dotýkat vlastního obličeje, je jednou ze základních pouček. Všech osm šachistů ale několik hodin denně dělá při partiích právě to. "Samozřejmě. Během hry na to nejde myslet. Přemýšlet s rukou na bradě nebo na čele, to je prostě reflex," řekl aktuálně druhý muž turnaje Maxime Vachier-Lagrave.

Článek ve Wall Street Journal v této souvislosti zmiňuje studii z Univerzity v Leipzigu, podle níž existuje souvislost mezi doteky obličeje a vysokou měrou přemýšlení nebo emocionální aktivity. "Občas si na to vzpomenu. Ale pak převáží zvyk," dodal Vachier-Lagrave. A rozhodně není jediný.

Partie Wang Chao - Maxime Vachier-Lagrave
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Nechci tu být, říká Griščuk

Skutečnost, že Turnaj kandidátů vůbec probíhá, je sama o sobě pozoruhodná. Ve světě se zrušily takřka všechny sportovní akce, šachy jsou tou největší, která pokračuje. Přitom zrovna takový turnaj by (s velkou dávkou námahy, ale přece) mohl proběhnout i v on-line prostředí.

"Jsme ve složité situaci. pokud vše proběhne v pořádku, bude to vypadat dobře. Ale pokud jediný z hráčů onemocní, turnaj to pohřbí a my budeme pod tlakem," uvedl generální ředitel šachové federace FIDE Emil Sutovskij. Podle něj by partie hrané přes počítač sebraly Turnaji kandidátů veškeré kouzlo.

"Když mluvíte o šachách, je to jako se bavit o vážné hudbě. Samozřejmě, můžete poslouchat nahrávky. Ale pro ten zážitek, pro atmosféru, pro to musíte zajít na koncert," přirovnal Sutovskij. Většina hráčů všude po světě by s ním zřejmě souhlasila: šachy naživo jsou neporovnatelným zážitkem k tomu, když hráč sedí sám před obrazovkou.

Kritické hlasy ale zaznívají. Alexej Griščuk, jenž je podobně jako zmíněný Giri jedním ze čtveřice, která se dělí o třetí příčku, po pátém kole turnaje zahodil diplomatická vyjádření. "Turnaj by měl být zastaven. Atmosféra je tady celkově nepřátelská. Všichni nosí masku a k tomu ta bezpečnostní opatření… Pro mě je to opravdu těžké," řekl.

Vedle Griščuka v tu chvíli stál čínský šachista Ting Li-žen, jehož se pandemie dotkla ještě daleko výrazněji. Nejprve se totiž ocitl v karanténě v domovské Číně. Poté, co mohl odcestovat do Ruska, pak musel další dva týdny strávit v izolaci v dače za Moskvou. Až pak mohl dorazit do Jekatěrinburgu (Ting může spekulovat, jak se to projevilo na jeho hře: dělí se totiž o poslední příčku s pouhými dvěma body).

"Vlastně tu vůbec nechci hrát ani tu být. Není náhoda, že už všechno bylo zrušeno a my jsme tu zbyli jako jediní. Je to poslední turnaj takové úrovně, který se na světě koná. Myslím, že by ho měli zrušit a přesunout," dodal rozezlený Griščuk a připojil ještě citát Michaila Botvinnika, slavného velmistra z poválečných let. 

"Když spolu dva šachisté hrají vestoje, není vůbec jisté, že by ten stejný vyhrál také vsedě," řekl s jasnou narážkou na současnou nejistou situace. Takové dojmy rozhodně nemá jen on sám, podobně se v médiích vyjádřili také bývalí mistři světa Vladimir Kramnik a Višvanáthan Ánand.

"Pevně věřím, že Turnaj kandidátů měl být odložen ve světle současné katastrofální humanitární situace. Je to špatně z mnoha důvodů: vrhá to na šachy špatné světlo, je to pochybné legálně i lidsky," napsal v prohlášení Kramnik, který měl partie spolukomentovat pro jeden ze šachových serverů.

Ánanda pak citovaly webové stránky stanice ESPN: "FIDE si zřejmě správně myslí, že osm hráčů dokáží lékaři uhlídat. Ale třeba Tejmur Radžabov (který se na protest Turnaje kandidátů neúčastní, pozn. aut.) má dobré důvody k tomu tohle rozhodnutí kritizovat," upozornil indický velmistr.

Samotní hráči si pak nejsou ani jistí tím, jak to s nimi bude po skončení turnaje. Nejsem si jistý, jestli se budu mít kam vrátit," uvedl Američan Caruana. "Vláda už řekla, že se američtí občané nebudou moci vrátit, pokud nepřicestují hned teď," dodal hlavní favorit turnaje, jemuž se ale v Jekatěrinburgu zatím tolik nedaří.

Duel Fabiano Caruana - Jan Něpomňaščij
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Domácí Něpomňaščij ve vedení, zatímco šachy prožívají boom

A poté je tu ještě jedna stránka věci. Týká se divácké pozornosti, či snad spíš vyhladovělosti. Turnaj kandidátů by si mnozí v normální situaci zřejmě ani nepustili. Když ale žádné jiné soutěže aktuálně nepokračují, fanoušci jiných sportů berou za vděk také šachovým sportem. FIDE k tomu už zveřejnila tvrdá data.

Podle federace první hrací den v Číně, odkud pochází dva ze zúčastněných hráčů, sledoval jeden milion lidí. "Zničehonic je turnaj ve středu zájmu," pochvaluje si FIDE. "Mnoho lidí kvůli tomu objevilo nebo znovuobjevilo šachy. Je to perfektní aktivita pro současné dny společenské izolace a domácího učení pro děti. Šachové servery v posledních dnech zaznamenaly strmý nárůst hráčů," dodala FIDE.

Jen stránka chess.com tak podle federace narostla o 30 až 40 procent, za jediný den tu přibylo dokonce pětatřicet tisíc šachistů. Společně všichni registrovaní uživatelé stránky během jediného dne sehráli 7,6 milionu partií. "Celosvětová karanténa možná nepovede k populační explozi, ale rozhodně nám pomůže k šachovému boomu," slibuje si FIDE.

Z hlediska samotných šachistů v Jekatěrinburgu se může v současnosti zdát, že šachy jsou tou nejzbytečnější věcí na světě. "Uvidíme až na konci turnaje, zda to bylo správné rozhodnutí," řekl Caruana. Z pohledu šachového zájmu se ale Turnaj kandidátů stal jasným trhákem a ve vedení FIDE se musí modlit, aby se nikdo z hráčů nenakazil.

Alexandr Griiščuk
zdroj: Twitter.com/FIDE_chess

Stav nakonec možná nejlépe glosoval nizozemský velmistr Giri. "Doktorka vám jen řekne, zda nemáte horečku a jestli je váš krk v pořádku. Ale už vám nesdělí, že jste hrál jako totální idiot a s vaším mozkem se děje něco opravdu špatného. Říká mi, že jsme v pořádku, ale já vím, jak to je. Vidím jak tu hraju. A není to v pořádku," říkal po partii s Caruanou, kde prováhal šanci na výhru.

O den později už ale mohl být spokojenější. V koncovce totiž porazil dvaadvacetiletého Kirilla Alexejenka a připsal si první výhru na Turnaji kandidátů. Pořadí ale vede někdo jiný. Domácí šachista Jan Něpomňaščij zatím hraje fantasticky a vede pořadí o plný bod před Vachier-Lagravem. 

Svou pozici bude hájit ve středu v sedmém kole turnaje (v úterý je volný den), kdy změří síly právě s aktuálně druhým francouzským soupeřem. Pokud se Vachieru-Lagravovi ubrání s černými figurami, vzrostou jeho šance na vyzvání Carlsena už poměrně výrazně.

Zdroj
ČT sport, chess24.com, ESPN, The Wall Street Journal

Hlavní zprávy

Nejčtenější články