Hlavní obsah

Kasteláni zvou na virtuální prohlídky

Právo, Ludmila Žlábková

Letošní návštěvnická sezona na hradě Grabštejn na Liberecku měla začít už v sobotu. Bohužel hradní brány zůstaly uzavřeny. A ještě dlouho asi zůstanou nejen na Grabštejně. Přesto se nedočkaví návštěvníci na vybrané památky dostanou už nyní. Zatím tedy pouze virtuálně, ale zase se nebude vybírat vstupné.

Foto: ÚPS

Hrubý Rohozec

Článek

Památkáři ze správy státních hradů a zámků na severovýchodě Čech se totiž rozhodli, že budou denně přidávat videa ze svých objektů. Chtějí zájemce seznámit s památkou, její historií, nechat nahlédnout do jindy skrytých zákoutí a současně i trochu pobavit. A tak zatímco se grabštejnská kastelánka Iva Bártová zaměřila na stavební vývoj hradu a s kamerou vystoupala po 111 schodech hradní věže, aby se odtud rozhlédla do Čech i za hranice do Německa a Polska, její kolega z Hrubého Rohozce na úterním videu nevytáhne paty ze zámecké knihovny. Kastelán z Opočna Petr Kořínek zase pozval prostřednictvím exponátů na výpravu do Afriky či Severní Ameriky.

„Josef II Colloredo-Mansfeld s manželkou cestoval do Ameriky. Cesta lodí z Francie do Ameriky trvala parníkem 5 dní, třináct hodin a 17 minut průměrnou rychlostí 42 kilometrů v hodině,“ prozradil kastelán Kořínek. A nejen to. Pozorný divák dnes už ví, že kastelán obouvá boty číslo 45. Svou botu této velikosti totiž přiložil jako měřítko k historickým sněžnicím, které cestovatelé na svých cestách užívali.

„Chceme návštěvníkům umožnit alespoň takovýto kontakt s památkou. Krátká videa najdou návštěvníci na FB profilech zámků Slatiňany, Hrádek u Nechanic, hradě Grabštejn a zámku Opočno,“ uvedla mluvčí regionální památkové správy Lucie Bidlasová a prozradila, že už v úterý přibude video na stránce Hrubého Rohozce, následovat budou Zákupy, zámek Náchod a poslední v řadě bude zámek Sychrov a následně opět Slatiňany.

Sametová a pak rock´n´roll. Výstavy se stěhují z muzea na internet

Kultura

„Kolečko chceme udržet co nejdéle, abychom potěšili milovníky památek a zkrátili dobu čekání k možné návštěvě. Ale to neznamená, že na jiných objektech se nic neděje. Kolegové z Kunětické hory například zveřejní videa ze stavebních úprav Jurkovičových objektů na hradě, jiní přidávají řadu fotografií,“ dodala Bidlasová.

A facebookoví fanoušci nápad internetových prohlídek oceňují. „To je super nápad. Moc za něj děkuji. A těším se, až tato místa navštívíme osobně. Je smutné, že lidé vědí, kde je co ve světě, ale co máme za skvosty kolem sebe na našem malém dvorečku, ani netuší“ napsal jeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám