Hlavní obsah

Zatím nelze říci, zda zvítězíme, uvedli lékaři k pacientovi, který dostal experimentální lék

Aktualizováno

Do České republiky dorazil experimentální lék Remdesivir, který dostane pacient s těžkým průběhem nemoci Covid-19, který je hospitalizován v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Pacient je stabilizovaný, ale další vývoj si lékaři neodvažují predikovat.

Záznam: TK Všeobecné fakultní nemocnice Video: Novinky

 
Článek

Pacient je podle ošetřujícího lékaře Martina Balíka na umělé plicní ventilaci a měl provedenou tracheostomii. „Je to stav, kdy se s délkou léčby mohou nabalovat další komplikace,” dodal.

„Ani zdaleka nemohu říci, že zvítězíme,“ uvedl Balík s tím, že pacient má poškozené plíce, a jeho stav se proto může komplikovat.

Lék Remdesivir, který dorazil v 7:15 z meziskladu v Basileji, je podle něj třeba brát s rezervou, neboť doposud nebyl schválen. Podle lékařů je třeba vypracovat schéma, podle něhož budou vybíráni pacienti, kteří by po případném schválení mohli lék dostat.

Lékař upozornil, že do ČR by se v případě schválení mohlo vzhledem k enormnímu zájmu dostat v řádu desítek až stovek ampulí léku. Ten je podáván intravenózně.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) již nemocnice začala s podáváním léku pacientovi. „Doufejme, že zabere,” vyslovil ministr naději. Pacient je napojen na přístroj, který mu zajišťuje mimotělní oběh.

S poskytnutím léku musel souhlasit výrobce – společnost Gilead, která lék poskytla v rámci pokusné léčby. Společnost v pondělí kvůli enormnímu zájmu s udělováním povolení k pokusné léčbě přestala. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

Jasněji bude koncem března

Klinické testy léku Remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají Remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Remdesivir je antivirotikum původně vyvinuté proti virům Ebola a Marburg, účinkuje ale i proti koronavirům. Jak pomáhá proti současnému koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícímu nemoc Covid-19, se zkoumá. Týmu, který lék vyvíjí, šéfuje Čech Tomáš Cihlář.

Trump požaduje schválení experimentálního léku, na kterém se podílel i Čech

Koronavirus

V ČR je momentálně evidováno 1289 případů nákazy. Provedeno bylo 19 634 testů a sedm lidí se již vyléčilo. Dva lidé nákaze koronavirem podlehli.

Reklama

Výběr článků

Načítám