Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Krakově se budou znovu zabývat blahořečením rodičů sv. Jana Pavla II.

Datum publikace24. 3. 2020, 10.30
TiskTisk

Krakovský arcibiskup, metropolita Marek Jędraszewski oznámil ve středu 11. března na webové stránce Arcibiskupství krakovského rozhodnutí o otevření procesu blahořečení Karla Wojtyły a jeho manželky Emílie, rozené Kaczorowské, rodičů sv. Jana Pavla II.

Foto: Mladý kněz Karol Wojtyła a jeho rodiče. Zdroj: Aleteia.org

Polský biskupský sbor odsouhlasil zahájení blahořečení na plenárním shromáždění v říjnu minulého roku. Jako první krok požádal Svatý stolec o povolení otevření procesu. Z Kongregace pro svatořečení už přišla kladná odpověď.

Prostřednictvím farností krakovská arcidiecéze informovala o této věci všechny věřící s výzvou, aby do 7. května 2020 Krakovské metropolitní kurii zaslali všechny dokumenty, dopisy nebo zprávy týkající se Božích služebníků Karla a Emílie, ať už pozitivní nebo negativní. Vzpomínky na rodiče svatého papeže jsou zvláště ve Wadowicích a Krakově stále živé a přestože uběhl dlouhý čas od jejich smrti, jsou zde stále lidé, kteří je znali osobně.

„Snažíme se s nimi zkontaktovat a poprosit je, aby svědčili,“ uvedl delegát pro záležitost blahořečení P. Andrzej Scąber. Jak vysvětlil, mají zájem i o výpovědi tzv. „svědků z doslechu“, čili dětí a vnoučat přímých svědků života těchto dvou Božích služebníků. I samotný papež sv. Jan Pavel II. bude přímým svědkem svatosti svých rodičů, neboť existuje několik jeho textů potvrzujících, že to byli výjimeční lidé.

Otec Andrzej vysvětlil, že formálně proběhnou dva samostatné kanonické procesy, jejichž prostřednictvím bude nutné prokázat, že Emília a Karol praktikovali ctnosti hrdinským způsobem, že požívají pověst svatosti, a že prostřednictvím jejich přímluvy dosáhli lidé milosti od Boha.

„Tento proces nebude jednoduchý, protože se přeředil počet očitých svědků, avšak nyní již můžeme říci, že sesbíraná dokumentace, zejména co se týče Karla Wojtyły, je velmi rozsáhlá,“ potvrdil polský delegát pro kanonizaci. Podle jeho slov tato dokumentace ukazuje vývoj vztahu s Bohem, který tento muž měl v průběhu svého života a také to, jak ho dokázal přenést na svého syna, budoucího papeže.

K významu přípravy nového beatifikačního procesu otec Andrzej dodává, že ve společnosti, která je v krizi, jako je ta dnešní, s „mnohými rozvody, vztahy neuspořádaného soužití, opuštěnými dětmi“, rodina Wojtyłů, „dvou obyčejných lidí“, ukazuje všem, že i přes ekonomicky těžkou situaci, nemoc nebo smrt dětí je možné věřit a zůstat v blízkosti Boha.

V souvislosti s blížícím se 100. výročím narození sv. Jana Pavla II. (nar. 18. května 1920 ve Wadowicích) připomeňme, že polští biskupové navrhli, aby ho církev prohlásila za učitele církve a spolupatrona Evropy. Polská biskupská konference v čele s jejím předsedou, poznańským arcibiskupem Stanisławem Gądeckým, který je i místopředsedou Rady evropských biskupských konferencí, požádala biskupy celého světa o podporu této iniciativy.

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou