24.03.2020 11:12

Jihočeské divadlo pokračuje v přípravách letní sezony na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově

Jihočeské divadlo zatím pokračuje v přípravách letní sezony na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Měla by začít 3. června a do začátku září přinést 86 představení. Divadlo už prodalo většinu vstupenek. Herci se kvůli šíření koronaviru připravují doma. ČTK to řekli ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a Lenka Cimlová Ostrá z marketingu divadla.

Termíny představení zatím zůstávají platné, ačkoli divadlo zvažuje i jiné varianty. Koupené vstupenky dosud nikdo nevrátil. „Kolem Otáčivého hlediště zatím žádná panika mezi našimi diváky neběží, pouze se informují, co by se stalo, kdybychom některá představení rušili. Prodej pozvolna pořád stoupá, samozřejmě ne tak rychle jako před touhle (šíření koronaviru) situací. Zkoušení je pozastavené a všichni jsou v domácí přípravě, berou to sportovně. Věříme, že v létě si snad už naši herci zahrají a diváci se s námi budou moci pobavit," řekla Cimlová Ostrá.

Činohra přinese premiéru komedie Da Vinci, kterou zrežíruje Petr Zelenka, druhou premiérou bude inscenace Muž dvojhvězdy Petra Formana, příběh podle románu Alexandra Grina Zářivý svět. V zámecké zahradě nabídne divadlo stejně jako loni osm titulů. Vedle her Da Vinci, Muž Dvojhvězdy a detektivky Pes baskervillský, v níž hraje Sherlocka Holmese Karel Roden, to budou muzikál Divotvorný hrnec, balet Šípková Růženka, opery Turandot, Příhody lišky Bystroušky a rodinné představení Ztracený svět. Z programu vypadla komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli, v příštích dvou letech se nebudou hrát ani Tři mušketýři.

„Rozběhla se příprava Muže dvojhvězdy. Část zkoušíme v Ostravě, protože se tam vyrábí velká konstrukce, která je součástí dekorace, bude se na ni promítat a má další technické vychytávky," řekl Průdek.

Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů Kč. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

https://www.otacivehlediste.cz/

Autor článku: ČTK: vkc, hj