Kvůli koronaviru Snaha ukončila výrobu. Teď ji obnoví a vyrobí 200 tisíc ochranných roušek

Jaroměř, 24. 3. 2020 – Společnost Snaha a. s. vyrobí celkem 200 tisíc roušek ze speciální bavlny a nabídne je tuzemským zájemcům.

Výrobu zahájila společnost včera ve svém výrobním závodě v Jaroměři, kde vyráběla ochranné pracovní prostředky proti pádu, zejména celotělové zachycovací postroje, kotvící smyčky a lana pro práci ve výškách. Kovové komponenty, nezbytné pro jejich výrobu odebírala z Asie. Tamní dodavatelé ji na začátku letošního roku kvůli dopadům koronavirové infekce přestali nezbytné ocelové komponenty dodávat, což v na začátku března vedlo k zastavení výroby. Ta se dnes po třech týdnech obnovila a opět v souvislosti s koronavirem.

„Kvůli koronaviru jsme byli nuceni, zřejmě jako jedni z prvních v Česku, přerušit výrobu. Hledali jsme okamžitě náhradní řešení, abychom naše zaměstnance vrátili do práce. Protože jsme viděli, jak se koronavirová infekce začíná šířit do Česka, rozhodli jsme se, že nejrychlejším a zároveň nejprospěšnějším řešením bude využít naše výrobní kapacity a šicí technologii pro výrobu ochranných roušek. Od domácích dodavatelů se nám před více než týdnem podařilo zajistit materiál, zatím pro 200 tisíc kusů. Ihned jsme vyrobili ověřovací zkušební prototypy a dnes jsme rozjeli sériovou výrobu,“ říká ředitel Snahy Radim Dvořák.

Každý den vyprodukují šicí dílny se svými 20 zaměstnanci cca 1500 – 2000 ks ochranných roušek. 

Snaha bude dodávat roušky na domácí trh. „Distribuci nám zajišťují naši dlouholetí smluvní prodejci, kterým jsme doposud dodávali ochranné pracovní prostředky proti pádu.  Prvních 3000 kusů míří restauracím, které neuzavřely svůj provoz a nabízejí výdej jídla z okénka. Vytipovala nám je společnost Edenred a do každé provozovny posíláme 5 ks roušek. Další ochranné roušky pak budeme dodávat dle harmonogramu přijatých objednávek. Mezi našimi zákazníky jsou státní podniky, firmy poskytující služby, prodejci ochranných prostředků, lékárny, organizace zajišťující sociální služby, ale i koncoví individuální uživatelé,“ říká Dvořák. 

Ochranné roušky jsou vyráběné ze speciální certifikované bavlny s antibakteriální úpravou na bázi stříbrných iontů, použitelné jsou tak i ve zdravotnictví. „Každá ordinace, nemluvě o nemocnicích má vlastní sterilizátor, kde je možno naše ochranné roušky sterilizovat. Od výrobců máme certifikáty použitých materiálů, které vyhovují příslušných normám a předpisům. Nejedná se o jednorázové roušky, nýbrž o textilní ochranné roušky, které je možno prát při teplotách 95 stupňů C a sterilizovat. Celkem je lze použít až 100 krát,“ říká Dvořák. 

Kvůli zahájení výroby sterilních roušek musela Snaha udělat některé úpravy ve svém provozu a nastavení výrobní technologie. „Dílnu jsme upravili pro práci v naprosto čistém prostředí, zaměstnanci používají při výrobě ochranné pracovní prostředky, hygieně jsme přizpůsobili i technologické postupy a mezioparační pohyb materiálu“ uvádí Dvořák.

Podrobnosti k rouškám: 

Materiál:   100% bavlna s antibakteriální úpravou STŘÍBROAKTIV na bázi iontů stříbra, hustota 150g/m2

Certifikát: EN 14119, dermatologicky testováno OECD 404 a 406 laboratoří SANITIZED AG Switzerland OEKO-TEX Standard 100, třída I-IV 

Rouška splňuje stupeň ochrany FFP1