Krásné herečce Ireně Kačírkové by bylo 95 let: Zamiloval se do ní Šlitr, ke konci života trpěla obrovskými bolestmi

Irena Kačírková byla krásná české herečka, která ve své době kralovala filmovému plátnu.
Zdroj: Wikipedie
Irena Kačírková byla krásná česká herečka, která ve své době kralovala filmovému plátnu.Pocházela z rodiny bohatého kožešníka. Odmala chtěla být herečkou.Vyrůstala v Ostravě, kde studovala reálné gymnázium. Po maturitě (1942) v letech 1943–1944 hrála v Českém divadle moravskoslezském v Ostravě.Poté byla přijata na Státní konzervatoř v Praze (1945–1948), absolvovala však již na nově vzniklé DAMU.+ 6 fotek+ 7 fotek

Byla krásná, pocházela z bohaté rodiny kožešníka a od malička toužila stát se herečkou. Vystudovala reálné gymnázium v Ostravě a po maturitě nastoupila do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde nějakou chvíli působila. Dostala se totiž na Státní konzervatoř do Prahy, kam nastoupila a kde se začal psát její sen o kariéře úspěšné umělkyně.

Petra Járková
Petra Járková 24. 03. 2020 08:00

Patřila mezi nejkrásnější české herečky, proto je divné, že se neobjevila v mnohem více filmech. Její krása prý byla pro tehdejší režim nežádoucí a nepatřičná, proto dostávala tak maximálně televizní nebo divadelní role. Film o Irenu Kačírkovou nejevil příliš zájem.

Dokázala zahrát cokoliv

Její smyslné rty, uhrančivé oči a reálný talent pomohl vdechnout jinak nudným rolím život a styl. Díky svému talentu dokázala zahrát cokoliv, ať už se jednalo o role svůdných žen, nebo ty dramatického charakteru. Vypadala jako bohyně, byla něžná a jemná, nemohla být obsazována do rolí dojiček, jeřábnic a jiných soudružek, proto byla pro komunistickou éru nepotřebná a nebyla tedy raději obsazována téměř vůbec.

Významné role

Hrát začala v 50. letech, tedy v době, kdy se u nás likvidovaly soukromé divadelní společnosti. Nakonec uspěla v Městských divadlech pražských u Oty Ornesta. Za svůj herecký život vytvořila kolem stovky divadelních, pětadvaceti filmových a pětasedmdesáti televizních rolí. V paměti mnohých uvízla například jako krásná princezna Drahomíra v pohádce Byl jednou jeden král, jako Perchta z Borštejna v komedii Bílá paní nebo jako astronautka Brigita ve sci-fi snímku Ikarie XB 1.

Životní lásky

Kačírková byla díky své neobyčejné kráse muži obletována. Podle svědectví známých ji miloval Jiří Šlitr, krátce byla vdaná za J. A. Novotného, s nímž měla dceru Kristýnu Novotnou, která o matce napsala životopisný román. Několik let žila s režisérem Ladislavem Rychmanem, který s ní a Josefem Bekem natočil první videoklip v Československu k písničce Dáme si do bytu, dáme si zámek a roku 1964 jí svěřil roli ve filmu Starci na chmelu.

Nemoc a bolest

Od února 1981 herečka věděla, že je vážně nemocná. Měla rakovinu žaludku, ale i když trpěla silnými bolestmi, pracovala dál. Život ale nehraje fér, a tak nemoc herečku přemohla. Zemřela 26. října 1985 ve věku šedesáti let.

NA KRÁSNOU IRENU KAČÍRKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články