Do České republiky přijel poprvé v roce 2017, kdy se v dresu národního týmu Maroka představil na mistrovství světa jednadvacetiletých. Tehdy poznal svoji svoji současnou přítelkyni Kateřinu Janků. Nejprve udržovali vztah na dálku, po několika návštěvách se rozhodli žít společně. Nad slunným africkým dobrodružstvím vyhrál klidnější život v srdci Evropy. Foto: Deník / Libor Kopl


Chvíli ale trvalo, než si volejbalista Fatry Zlín Karim Lamri sehnal všechny potřebné papíry k pobytu v tuzemsku. Nakonec byrokracii přemohl a od českých úřadů dostal svolení k pobytu v Česku, kde zatím může žít pět let.
Nyní má za sebou devět měsíců a život v zemi s více než deseti miliony obyvatel si nemůže vynachválit. „Díky přítelkyni, její rodině a všem přátelům se mám naprosto úžasně. Samozřejmě že mi chybí Maroko, rodina, počasí, jídlo, ale už jsem si zvykl,“ říká s úsměvem dvaadvacetiletý sportovec.

Přesun ze severu Afriky do středu Evropy nebyl pro mladého Maročana úplně jednoduchý. „Začátek byl kvůli mnoha faktorům, jako je počasí, kultura nebo jazyk, docela složitý. Přece jenom Česko je jiné než moje země, ale postupem času hodně věcem rozumím a sbírám nové poznatky nejen o České republice, ale i Evropě,“ uvedl.

Odlišný je i volejbal, který Lamriho momentálně živí. Dvaadvacetiletý nahrávač přišel do Zlína jako náhrada za Slováka Bartáka. Po většinu extraligové sezony ale kryl záda mladšímu spoluhráči Šulcovi a do hry se dostal až jako střídající hráč. I tak je ale zahraniční akvizice s premiérovou sezonou v dresu Fatry spokojená. „Jsem hlavně rád, že jsme dosáhli lepšího výsledku, než minulý rok,“ těší Lamriho. Nyní ale musí na hru pod vysokou sítí zapomenout. Extraliga byla kvůli šířícímu se koronaviru zrušená, zavřené jsou haly i další sportoviště, takže mladý Maročan nemůže ani trénovat v kolektivu. „Samozřejmě je to trochu nepříjemné, ale mohu se alespoň individuálně připravovat a udržovat doma,“ říká.

V Baťově městě má smlouvu i na další sezonu, takže ve Zlíně bude dál pokračovat. „Věřím, že budu platným členem týmu, zahraji si ještě víc a uspokojím nároky trenérů,“ přeje si.

Společně to zvládneme

Nyní ale myšlenky na volejbal nemá. Lamri po předčasně ukončené sezoně zůstává doma v Českých Budějovicích, kde s přítelkyní čeká na to, jak se situace kolem pandemie koronaviru bude dál vyvíjet. „Myslím, že každý na světě chápe, co je virus COVID-19 a jak je nebezpečný,“ říká Maročan, který poctivě dodržuje všechny zákazy a doporučená opatření.

„A právě to mi pomůže zvládnout nepříjemnou situaci, aniž bych se bál a nebo propadal hysterii. Doufám, že i ostatní lidé budou díky těmto krokům klidnější. Věřím, že šíření dokážeme společně zastavit,“ prohlásil.

Lamri nepopulární kroky a nezbytná opatřené nejen české vlády, ale i mnoha dalších zemí schvaluje.
„Věřím, že lidstvo dokáže tomuto viru čelit stejně jako tomu bylo při mnoha jiných předchozích nákazách a epidemiích, a že si s nastalou situací dobře poradí,“ pronesl. Situace v jeho rodné zemi je podobná jako v České republice. Také v Maroku začali přijímat preventivní opatření, protože se virus začíná objevovat i nejzazším severozápadě Afriky. Lamri však dál zůstává v kontaktu s rodinou a přáteli, kteří jsou v pořádku a v bezpečí.

 

 

 

 

Autor: Libor Kopl

Zdroj: zlinsky.denik.cz