Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Judge

Judge
(3 hlasů)
27%
přihlaš se a hodnoť
Věk
Neznámý
Pohlaví
Muž
Titul
bandita
Role
Vedlejší
Karma
spoiler (zobraz kliknutím)Zlá
Autor
Hraje
Blízcí
“Je lehčí žít. Umřít je…je těžší.“
Judge v saloonu

Judge je jedním z hlavních záporných charakterů westernového filmu Vinnetou a míšenka Apanači, natočeného v roce 1966 na motivy románů Karla Maye. Jedná se o člena bandy Curly Billa a na filmovém plátně jej ztvárnil chorvatský herec Miha Baloh.

Vzhled

Na první pohled jde o nepříjemného a zlého muže – má zachmuřený a nehezký obličej ozdobený strništěm, černé, podezíravé oči a husté tmavě hnědé vlasy, které si ovšem příliš nečeše. Judgeova postava je střední, spíše hubená a šlachovitá. Fyzicky je Judge poměrně silný, více ovšem pravděpodobně spoléhá na

Judge
rychlost a obratnost.
Spatřen je vždy ve svém černém obleku doplněným pruhovanou vestou a širokým kloboukem, rovněž černým. Kolem pasu má zavěšené dva smrtonosné revolvery. Celkově paradoxně působí elegantním dojmem počestného muže, opak je však pravdou.

Povaha a vztahy

Po svém vůdci, Curly Billovi zastává Judge v bandě druhou nejvyšší funkci a působí jako Billův zástupce a rádce. Povahou výborně odpovídá své funkci – jako každý bandita touží především po bohatství a moci, nijak nerespektuje ostatní lidi a pokud to uzná za vhodné, neštítí se být krutý a bezcitný. Oplývá velkou lstivostí a intelektem, bohužel toho nejčastěji využívá pro své záměry, mnohdy velmi nečestné. Judge dokáže velmi dobře plánovat a taktizovat, obratně využívá ostatní a pokud musí, vloží do dění svůj podmět. V krizových okamžicích zůstává chladnokrevný a bezprostřední, rychle se rozhoduje a ještě rychleji koná.
Na rozdíl od ostatních banditů je Judge velmi arogantní a panovačný, s oblibou udílí rozkazy a těžce nese, když je mu odpírána poslušnost. V mnoha ohledech je to právě on, kdo vede bandu Curlyho Billa.

Curly Bill - Judgeův šéf a mocný vůdce největší bandy desperátů v oblasti Arizony. Judge je Billovi vždy k službám jako rádce i služebník, vykonává za něj špinavou práci a pomáhá mu s velením. I když se tak ale na první pohled nezdá, Judge k Billovi necítí žádnou úctu a spolupracuje s ním z pouze praktických důvodů.

Pozor: Následující část textu může obsahovat vyzrazení děje a osudu postavy!

Vinnetou a míšenka Apanači


Zlaté tajemství

Judge se poprvé objevuje po boku svého šéfa v saloonu městečka Rocky Town, které jeho banda již delší dobu okupuje. Místní obyvatelé krutosti desperátů povětšinou vyhnali do nedalekého tábora železničářů, ovšem obsluze putyky banda v útěku zabránila.
Do saloonu jednoho dne dorazí dva lovci kožešin – Pincky a Sloan. Oba se chtějí jen krátce posilnit před další cestou, bohužel však upoutají pozornost Judgea a Billa. Po prošacování stopařů se ukáže, že u sebe mají zlatý valoun,

výslech
čímž okamžitě vzbudí zájem padouchů. Judge osobně začne Sloana surově bít s úmyslem z něj získat informaci o jeho zlatém dole. Jenže oba lovci zatvrzele odmítají mluvit. Nakonec má dojít ke kruté hře – Judge bude nalévat Sloana alkoholem, dokud se nedozví pravdu.

“Tak budeš chlastat, ty zatracenej pse!? Tak chlastej! Kdy se ti podaří se takhle nalejt!“
Judge při výslechu

Dalšímu násilí zabrání až příchod Old Shatterhanda, slavného zálesáka a bojovníka proti bezpráví. Ten se již dříve s Pinckym a Sloanem setkal, když před nimi zachránil mladou dívku Apanači a jejího bratra. Po zálesákově odchodu si proto bandité snadno dovtípí původ zlata – lovci kožešin zjistili, že otec Apanači našel zlatou žílu, ale nedopatřením jej následně zabili. Jediným člověkem, kdo nyní o cestě ke zlatu ví, je ona dívka.
Curly Bill se rozhodne bohatství získat pro sebe, přičemž nejprve nařídí zaútočit na tábor železničářů a unést z něj Apanači, která se tam podle Shatterhandových slov ukrývá.
Divoký útok desítek banditů na koních zastihne dělníky v táboře nepřipravené, a tak banda nejen že unese Apanači a jejího bratra, ale ukořistí i několik beden dynamitu. Během přestřelky je sice smrtelně raněn Pincky, ovšem tojiž Curly ani Judge neřeší. Oba lovci již pro ně nemají žádnou cenu, a tak i Sloan krátce po přepadu zahyne. Kulku mu do zad podle vpálí sám Judge.

Bitva o město

Po návratu do Rocky Townu začne Judge Apanči hrubě vyslýchat, ovšem bez úspěchu. Curly Bill mu proto nařídí, aby přivedl malého Happyho, kterého chce nechat podstoupit stejné mučení s alkoholem, jako Sloana. Dříve však přijde od zvědů do saloonu špatná zpráva – zítra má Old Shatterhand v čele delníků z tábora v plánu na město zaútočit a Apanači osvobodit. Curly proto výslech prozatím odloží a své zajatce nechá uvěznit ve sklepě. Klíč si k sobě vezme Judge.

zajatá Apanači

Později téhož večera se bandité v saloonu dobře baví, když se ve dveřích objeví neznámý mladík. Cizinec se představí jako kouzelník a požádá, zda by se nemohl přidat k bandě. Svou žádost zefektivní několika kouzelnickými triky, které ostatní pobaví, Judgea však spíše naštvou.

“Nechte mně na pokoji s těma vašema blbejma trikama, ještě jednou a odbouchnu vás!“
Judge mluví s kouzelníkem

Druhého dne je banda od rána v pohotovosti, očekávajíc útok dělníků. Kouzelník omylem zastřelí jednoho z Curly Billových zvědů, neboť jej bude považovat za nepřítele. Krátce nato začne přestřelka – k Rocky Townu se ze všech stran začnou blížit nepřátelé, vedení Old Shatterhandem a jeho indiánským přítelem, Vinnetouem.
Judge se ze saloonu zuřivě brání a svým revolverem zabije několik dělníků, i přesto však desperáti rychle ztrácejí pozice a stahují se. Přesila nepřátel ovšem Curly Billa nedokáže zlomit a jeho lidé se nevzdávají, byť nakonec zůstane v jejich moci pouze samotný saloon. Z obav o vítězství pošle šéf bandy jednoho ze svých mužů, Hanka, aby přivedl zajatce.
Jenže Hank se dlouho nevrací. Kouzelník vůdce bandy informuje o tom, že Apanči i Happy jsou pryč, pravděpodobně prchli tajnou chodbou ve sklepě. Hank také není k nalezení – pravděpodobně zradil. Byť je tato zpráva zlá, banditům díky ní svitne naděje na záchranu – stejnou chodbu mohou použít k útěku i oni. Judge rychle nařídí všem zbylým mužům, aby se dali na ústup k tunelu.
Chodba zavede Curly Billovu bandu ke kostelu, kde se jí za pomoci divoké palby a dynamitu podaří prorazit obklíčení nepřátel a prchnout pryč po kolejích. Díky Judgeho organizaci se desperáti opět sejdou ve srubu u jezera. Vrátí se také Hank.

Na dosah cíle

Zvědové dalšího dne oznámí Billovi s Judgem, že Vinnetou chce Apanači a Happyho dopravit pod ochranu indiánského kmene Kajovů. Bandité se rozhodnou si na trojici počkat v Medvědím údolí, kudy vede cesta.
Ukáže se však, že Vinnetou záměr padouchů předvídal – střežený úsek stezky on i jeho chráněnci překoná zavěšený na koni. Svým chytrým trikem Judgeho i ostatní zcela zmate a proklouzne jim mezi prsty. Sám Judge si začne myslet, že jeho bandě přináší kouzelník smůlu.
Curly Bill se nevzdává a s Judgem a několika dalšími bandity se vydá přímo do tábora Kajovů, aby Apanči unesl. Na dosah dívky se sice nedostanou, podaří se jim však překvapit rybařícího Happyho. Než opět vyrazí ke srubu, Judge na Billův rozkaz nožem zabodne Hanka, kterého podezírá ze zrady.
Když se ale skupina vrátí zpět k bandě, ukáže se, že skutečným falešníkem byl

Proti Billovi
celou dobu kouzelník – Happy jej pozná a začne jej prosit o pomoc. Zrádce, ve skutečnosti lovec Jeff uprchne na kradeném koni.
Aby zachránil Happyho, náčelník Vinnetou se dobrovolně vzdá banditům s nabídkou, že jej výměnou za chlapcův život k zlaté žíle dovede. Curly Bill souhlasí a v čele svých mužů se pod indiánovým vedením vydá na cestu. Ta povede až k úpatí malého pohoří. Zde Vinnetou označí místo bohaté na zlato, za což podle dohody získá i s Happym svobodu. Judge ovšem později svému šéfovi vyčte, že dvojici propustil a ztratil tak možnost Apanači dál vydírat. Oba bandité se neshodnou v názoru, kam zlato uložit. Zatímco Judge navrhuje využít štolu v Rocky Townu, Curly chce využít banku v Kansas City. Nakonec je sice uznán Judgeho návrh, ovšem brzy opět dojde k hádce.

“Já jsem si to rozmyslel. Pojedem přece jen do Kansas City.“
“Ty možná. Já si svůj podíl odvezu do štoly…“
Hádka Judge a Curly Billa

Curly Bill si zarputile snaží prosadit svůj návrh, proti němu se však již nestaví pouze Judge, ale i několik ostatních banditů. Rozzuřen jejich neposlušností, vůdce bandy jednoho z vzpurných desperátů zastřelí. To už ale tasí svůj revolver Judge. Curly se pokusí zabít i jeho, sám však v okamžiku umírá, zavražděn rychlou střelou svého bývalého zástupce.

Návrat do Rocky Town

Po nečekané smrti Curly Billa se do čela bandy postaví Judge. Pod jeho vedením je vytěženo z žíly tolik zlata, kolik koně unesou, načež bandité vyrazí zpět do Rocky Townu, aby v tamní štole své nově nabité bohatství uložili. Únavný pochod stojí všechny mnoho času i sil.
Rocky Town se zdá být liduprázdný, a proto desperáti neváhají a vydají se přímo do podzemního tunelu, aby zlato uložili. Náhodou však při cestě štolou objeví nečekanou věc – bednu s dynamitem, od které vedou na obě strany cestičky

útěk před vlakem
střelného prachu. Judgemu dojde, že Shatterhand a dělníci na ně nastražili past. V nastalé panice ovšem jako jediný zachová klid a s dvěma pytli zlata začne utíkat směrem k východu u kostela.
Ve městě mezitím vypuká přestřelka mezi zmatenými bandity a dělníky. Bitvu doprovází ničivé výbuchy náloží dynamitu, rozmístěných na strategických místech. Do boje proti padouchům se zapojí také válečníci kmene Kajovů. S jejich přičiněním nakonec banda svůj boj o život prohraje a je rozprášena.
Zbaběle utíkající Judge svým mužům nijak nepomůže a raději po kolejích zamíří pryč. Jeho volba držet se železnice se mu však vymstí – jeden muž z jeho bandy rozjede lokomotivu, aby unikl, sám však dříve zemře. Supící vlak není nikým řízen, a proto se nekontrolovatelně rozjede vpřed. Zatížen kradeným zlatem, Judge nedokáže lokomotivě utéct a nakonec jí je sražen k zemi. Tvrdý náraz banditu okamžitě usmrtí.
Autoři popisu: Dagomir; -
Blízcí

pro MÉNĚ REKLAM se přihlaš a komentuj postavu Judge

přidal: Dagomir
Další ze světa
Josefa Cortejo
3617 zobraz
Joseph Haller
597 zobraz
Judita
3005 zobraz
Julia
512 zobraz

Všechny postavy

Hodnocení uživatelů

Amisa-san - 20%
Rodrygo - 10%
Dagomir - 50%





Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc | vypnout náhledy
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.0494