InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Běžkyně Eva Pláničková sní o bungalovu a uspořádá další závody. Velikonoční běh na Harrachovce bohužel nebude

Eva Pláničková pořádá se svým kamarádem Františkem Hájíčkem spoustu běžeckých závodů. Na podzim proběhl například Kros okolo Soukeníku. V nejbližší závod doufá Eva Pláničková 21. června v Táboře u Jordánu. , Autor: Josef Janda

Eva Pláničková pořádá se svým kamarádem Františkem Hájíčkem spoustu běžeckých závodů. Na podzim proběhl například Kros okolo Soukeníku. V nejbližší závod doufá Eva Pláničková 21. června v Táboře u Jordánu.     Autor: Josef Janda

TÁBOR - Známá táborská vytrvalostní běžkyně Eva Pláničková oslavila 18. prosince 2019 významné životní jubileum. Propagátorka a úspěšná organizátorka běžeckých závodů pro dospělé i pro děti se dožila 65 let. Jubilantka strávila sportováním celý život. Atletice se naplno věnovala od 14 let a první významný úspěch si připsala už v tomto věku na běhu Rudého práva v Praze. Ještě pod dívčím jménem Eva Hrubá dosáhla na mnoho úspěchů. Nejraději si užívala běh na 800 metrů, ale naskakovala do závodů až po 3 km na dráze. Na krajské úrovni neměla konkurenci. Trénovala pod fenomenálním Janem Pánem. Na nejlepší výsledky dosáhla v první národní lize žen, ve které většinou závody vyhrávala. Velký úspěch zaznamenala na Velké kunratické, kde obsadila 1. místo. Na populárním závodu Běchovice – Praha doběhla v roce 1975 v barvách VS Tábor mezi stovkou žen na 2. místě v čase 40:53,4 min.

 

Evě Pláničkové dělá momentálně největší radost velmi akční tříletý vnuk Lukáš. Zároveň jsou pro ni velkou oporou její děti Eva a Pavel. Oba vystudovali ekonomii. Oslavenkyně se celý život věnovala kadeřnické profesi, jelikož se vyučila v oboru holič – kadeřník. V 80. letech dokonce vyhrála krajskou soutěž ve střihání.

Trenérská legenda

Eva Pláničková začala s běháním ve 14 letech pod vedením legendárního Jana Pána. „Úplně jsem si ho zamilovala a trénovala jsem s ním asi do svých třiceti let. Potom jsem se vdala a šla v běžeckých stopách své sestry, která na konci šedesátých let emigrovala do Austrálie," řekla ke svým běžeckým začátkům pětašedesátiletá Pláničková.

Měsíčně 400 km

První běžecké úspěchy se dostavily velmi brzy. „Už ve čtrnácti letech jsem vyhrála běh Rudého práva v Praze. Mezi dorostenkami nás startovalo asi čtyřicet děvčat. Od té doby jsem začala intenzivně trénovat a naběhala jsem až čtyři stovky kilometrů měsíčně," zmínila Pláničková tréninkové dávky, které absolvovala.

Další podrobnosti ze života Evy Pláničkové čtěte ve středečním Týdeníku Táborsko. Dále se dozvíte spoustu novinek z nadcházejícího běžeckého dění.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace