Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zavřené hospody zamávaly s produkcí pivovarů. Místo čepovaného teď lidé pijí z lahví a plechovek

Celý MS kraj |

Když si teď lidé nemohou zajít na pivo do restaurace, kupují ho více v lahvích a plechovkách. Přizpůsobit se tomu musely malé i velké pivovary. Neprodané navařené pivo však může skončit v kanále.

Nedávné uzavření všech restaurací nařízené vládou v době koronavirové krize se okamžitě projevilo ve spotřebě točeného piva. Pivovary musely omezit jeho produkci, kterou naopak posílily u piva v lahvích, PET obalech a plechovkách. 

Méně piva teď prodává například pivovar Koníček ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. 

“Zásadní problém této situace je, že výrobní proces v pivovaru trvá zhruba 5 týdnů. Takže my máme vlastně navařeno na celý duben a byla očekávána nějaká spotřeba, kterou každý rok sledujeme podle statistik. Měli jsme naplánovanou spotřebu plus mínus 200 hektolitrů za týden, ale teď se nám ten proces bohužel trošku zasekl, protože náš pivovar vyrábí zhruba 80% sudového piva. To je skoro všechno pivo do restaurací, které jsou zavřené. Takže momentálně je naše produkce na 20 procentech a jenom díky tomu, že nově vyrábíme pivo v lahvích a v petkách. Pivo tedy nyní nevaříme a jenom stačíme do petek a lahví. Bohužel, sklady máme plné sudového piva, které teď momentálně stojí a vůbec nevím, kdy to pivo budeme schopni expedovat a jestli vůbec vydrží tu dobu trvanlivostí a jestli ho nebudeme muset vylít. Momentálně to je ještě brzo, ale v pivovaru máme okolo dvou tisíc hektolitrů, které dozrávají a už jsou uleželé a bylo by dobré je stáčet,” vysvětlil jednatel a sládek Pivovaru Koníček ve Vojkovicích.

Omezení se vedle těch menších dotklo i velkých pivovarů. 

“Pivovar Radegast, stejně jako ostatní pivovary v rámci plzeňského Prazdroje, je v plném provozu. Chceme našim spotřebitelům přinášet jejich oblíbené produkty v této nelehké situaci. V současné době zaznamenáváme zájem téměř výhradně o balené pivo, proto jsme posílili výrobu lahvového a plechovkového piva. Stáčení piva do sudů jsme dočasně pozastavili. Na nastalou situaci reagujeme i v logistice. Posílili jsme distribuci baleného piva do obchodů a do obchodních řetězců. Naopak prakticky ustaly dodávky sudového piva. Dodávky tankového piva jsme přerušili již před týdnem. Zároveň se velmi intenzivně bavíme s hospodskými a zjišťujeme aktuální potřeby a možnosti, jak bychom jim v této obtížné situaci mohli pomoci,” uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Pivovar Ostravar přijal v souvislosti s aktuální situací v Moravskoslezském kraji zpřísněná hygienická a bezpečnostní opatření. Zároveň se pivovar snaží přizpůsobit chod a plán výroby požadavkům těchto dní. Poptávka po baleném pivu totiž v celé skupině Pivovary Staropramen vzrostla momentálně zhruba o 15%.

“Naši lidé odvádějí skvělou práci. Díky pokračující výrobě si lidé doma mohou bez omezení dopřát své oblíbené pivo a alespoň trochu se v těchto náročných dnech odreagovat, když nemohou na pivo do své oblíbené hospůdky,” uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Pivovar ve výrobních provozech omezil setkávání pracovníků na nezbytné minimum, víc se dezinfikuje a zaměstnanci v ohrožených provozech jsou vybavení ochrannými pomůckami (rouškami, rukavicemi) a jsou poučeni, aby dodržovali doporučené rozestupy.

Jakékoliv prohlídky pivovaru a exkurze byly zrušeny.

“Všechna opatření jsme provedli s cílem co nejvíce ochránit zdraví našich zaměstnanců. Zároveň neustále dbáme na vysokou kvalitu našich výrobků,“ řekl Jan Řehůřek z Ostravaru.

Pivo přímo z pivovaru si lidé mohou dále nakoupit na Pivní pohotovosti v Hornopolní ulici v Ostravě, kde si lidé mohou vedle lahvového piva Ostravar koupit stále i pivo sudové. 

Stejně jako zákazníci čekají i pivovarníci na rychlé omezení vládních restrikcí a znovuotevření restaurací. 

Nahlásit chybu


K tématu

Zastupitelstvo rozhodlo i o bývalém pivovaru, dvě budovy daruje pro potřeby "zemědělců"

19. září 2023 14:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města na zářijové schůzi jednali o sociální problematice, dále o výjimečné dotaci v oblasti památkové péče, a také například o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.

Novojičínští zastupitelé jednali o pivovaru a středověkém nalezišti

14. září 2023 10:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé Nového Jičína jednali o výjimečné dotaci, kterou podpoří středověký nález. Dále například rozhodovali o bývalém pivovaru U Jezu. Chátrající budovy pravděpodobně využijí střední škola a Charita.

Heřmanický pivovar poděkoval svým příznivcům slavností na náměstí i přípravou rozhledny

5. září 2023 11:34 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Heřmanický pivovar, založený skupinou místních nadšenců, je dosud jediným zařízením svého druhu v obvodu Slezská Ostrava. Jako poděkování svým příznivcům, a to nejen z Ostravy, i letos uspořádal tradiční letní pivní slavnost.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

22. dubna 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

22. dubna 2024 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

Včera 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

22. dubna 2024 9:58 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon

22. dubna 2024 9:46 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Nová cargolinka z mošnovského letiště do kazašské Almaty

22. dubna 2024 9:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Ostravské letiště rozšiřuje svou cargo dopravu zavedením nové pravidelné linky do kazašské Almaty. Od dubna ji provozuje společnost EGT Express s letadlem Boeing B767 1x týdně.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

22. dubna 2024 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Zavřené hospody zamávaly s produkcí pivovarů. Místo čepovaného teď lidé pijí z lahví a plechovek
Vydáno 25. března 2020 7:17, Celý MS kraj, Libor Běčák
Když si teď lidé nemohou zajít na pivo do restaurace, kupují ho více v lahvích a plechovkách. Přizpůsobit se tomu musely malé i velké pivovary. Neprodané navařené pivo však může skončit v kanále.

Nedávné uzavření všech restaurací nařízené vládou v době koronavirové krize se okamžitě projevilo ve spotřebě točeného piva. Pivovary musely omezit jeho produkci, kterou naopak posílily u piva v lahvích, PET obalech a plechovkách. 

Méně piva teď prodává například pivovar Koníček ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. 

“Zásadní problém této situace je, že výrobní proces v pivovaru trvá zhruba 5 týdnů. Takže my máme vlastně navařeno na celý duben a byla očekávána nějaká spotřeba, kterou každý rok sledujeme podle statistik. Měli jsme naplánovanou spotřebu plus mínus 200 hektolitrů za týden, ale teď se nám ten proces bohužel trošku zasekl, protože náš pivovar vyrábí zhruba 80% sudového piva. To je skoro všechno pivo do restaurací, které jsou zavřené. Takže momentálně je naše produkce na 20 procentech a jenom díky tomu, že nově vyrábíme pivo v lahvích a v petkách. Pivo tedy nyní nevaříme a jenom stačíme do petek a lahví. Bohužel, sklady máme plné sudového piva, které teď momentálně stojí a vůbec nevím, kdy to pivo budeme schopni expedovat a jestli vůbec vydrží tu dobu trvanlivostí a jestli ho nebudeme muset vylít. Momentálně to je ještě brzo, ale v pivovaru máme okolo dvou tisíc hektolitrů, které dozrávají a už jsou uleželé a bylo by dobré je stáčet,” vysvětlil jednatel a sládek Pivovaru Koníček ve Vojkovicích.

Omezení se vedle těch menších dotklo i velkých pivovarů. 

“Pivovar Radegast, stejně jako ostatní pivovary v rámci plzeňského Prazdroje, je v plném provozu. Chceme našim spotřebitelům přinášet jejich oblíbené produkty v této nelehké situaci. V současné době zaznamenáváme zájem téměř výhradně o balené pivo, proto jsme posílili výrobu lahvového a plechovkového piva. Stáčení piva do sudů jsme dočasně pozastavili. Na nastalou situaci reagujeme i v logistice. Posílili jsme distribuci baleného piva do obchodů a do obchodních řetězců. Naopak prakticky ustaly dodávky sudového piva. Dodávky tankového piva jsme přerušili již před týdnem. Zároveň se velmi intenzivně bavíme s hospodskými a zjišťujeme aktuální potřeby a možnosti, jak bychom jim v této obtížné situaci mohli pomoci,” uvedl mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

Pivovar Ostravar přijal v souvislosti s aktuální situací v Moravskoslezském kraji zpřísněná hygienická a bezpečnostní opatření. Zároveň se pivovar snaží přizpůsobit chod a plán výroby požadavkům těchto dní. Poptávka po baleném pivu totiž v celé skupině Pivovary Staropramen vzrostla momentálně zhruba o 15%.

“Naši lidé odvádějí skvělou práci. Díky pokračující výrobě si lidé doma mohou bez omezení dopřát své oblíbené pivo a alespoň trochu se v těchto náročných dnech odreagovat, když nemohou na pivo do své oblíbené hospůdky,” uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Pivovar ve výrobních provozech omezil setkávání pracovníků na nezbytné minimum, víc se dezinfikuje a zaměstnanci v ohrožených provozech jsou vybavení ochrannými pomůckami (rouškami, rukavicemi) a jsou poučeni, aby dodržovali doporučené rozestupy.

Jakékoliv prohlídky pivovaru a exkurze byly zrušeny.

“Všechna opatření jsme provedli s cílem co nejvíce ochránit zdraví našich zaměstnanců. Zároveň neustále dbáme na vysokou kvalitu našich výrobků,“ řekl Jan Řehůřek z Ostravaru.

Pivo přímo z pivovaru si lidé mohou dále nakoupit na Pivní pohotovosti v Hornopolní ulici v Ostravě, kde si lidé mohou vedle lahvového piva Ostravar koupit stále i pivo sudové. 

Stejně jako zákazníci čekají i pivovarníci na rychlé omezení vládních restrikcí a znovuotevření restaurací. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019625/zavrene-hospody-zamavaly-s-produkci-pivovaru-misto-cepovaneho-ted-lide-piji-z-lahvi-a-plechovek