InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ticho jako v márnici

    středa 29.5 19:00 - Divadlo U Kapličky Husova tř. 622/45, České Budějovice

  • Univerzita třetího věku - exkurze

    středa 29.5 7:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Třetí laboratoř na vyšetřování vzorků s podezřením na koronavir otevřela strakonická nemocnice

STRAKONICE - Mikrobiologické pracoviště Centrálních laboratoří Nemocnice Strakonice vedené primářkou Evou Šimečkovou zahájilo v úterý 24. března tzv. PCR diagnostiku pacientů s koronavirovou infekcí. Po otevření speciálního odběrového místa pro pacienty s podezřením na nemoc COVID-19 se tím dovršil komplexní diagnostický přístup strakonické nemocnice k tomuto onemocnění. Nemocnice Strakonice je tak třetí jihočeskou laboratoří schopnou toto vyšetření v plném rozsahu provádět. Významně se tak zvýší kapacita vyšetřovaných vzorků u pacientů zejména ze Strakonicka, Písecka a Prachaticka. Nemocnice sděluje výsledky vyšetřených pacientů krajské hygienické stanici, která dále informuje samotné pacienty.


Jak informoval předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala, zprovoznění metody se povedlo díky špičkovému přístrojovému a personálnímu vybavení laboratoře, které má všechny potřebné akreditace pro tuto činnost.

Laboratorní diagnostika onemocnění COVID-19 se opírá o přímý průkaz nukleové kyseliny viru SARS-CoV-2 (RT-PCR). Toto vyšetření, které laboratornímu provozu trvá několik hodin, má mnohem větší průkaznost v časné fázi onemocnění než serologické tzv. rychlotesty.

Laboratoř je zapojena do hlášení vyšetřených výsledků dle požadavků ministerstva zdravotnictví a plní požadavky Národní referenční laboratoře. Zaměstnanci Centrálních laboratoří strakonické nemocnice mají s již dlouhodobě akreditovanou PCR diagnostiku virů v klinických vzorcích velkou zkušenost ověřenou externími autoritami. Proškolení laboranti s odebranými vzorky pracují za přísných bezpečnostních opatření. 

Pro pacienty to znamená další zrychlení diagnostiky, vyšetření je navázáno na odběrové místo v zadním traktu nemocnice. K vlastnímu odběru nadále odesílají praktičtí lékaři a Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje.

Masivní provyšetřovanost populace s nastavením adekvátních karanténních opatřením se jeví jako zásadní pro zvládnutí koronavirové pandemie, jejíž nárůst v dalších týdnech je možné očekávat.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace