Hlavní obsah

Pětibojaři přišli o SP a MS bude až v září nebo v říjnu

Praha

Odklad olympijských her v Tokiu moderní pětibojaře nepřekvapil. S velkým napětím teď ale budou čekat, jak mezinárodní federace UIPM případně upraví kvalifikační kritéria. Kvůli koronaviru už byl zrušen celý seriál Světového poháru a mistrovství světa odloženo na září nebo říjen.

Foto: Filip Komorous

Moderní pětibojaři Martin Vlach a Jan Kuf bezprostředně po závodě na mistrovství světa v Mexiku.

Článek

"Nemá cenu říkat, jestli je to dobré nebo špatné rozhodnutí. Je to asi jediné možné řešení, ke kterému situace už pár týdnů spěla," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera v tiskové zprávě. "Za současného stavu už nebyl čas zajistit férovou kvalifikaci a ideální nejsou ani podmínky na přípravu," doplnil s tím, že český reprezentační tým skončil po návratu ze soustředění v Barceloně v karanténě.

Za správný krok považuje přeložení her i reprezentant Jan Kuf. Osmadvacetiletému mistru Evropy z před čtyř let verdikt MOV nahrává. Zotavuje se totiž z patálií s operovaným kolenem a následným zánětem. "Když se to takhle posune, tak mi to dá krásné množství času se zrehabilitovat a dostat se do normálního funkčního stavu, což je asi to nejlepší, co se mi teď mohlo stát," přitakal Kuf.

Splněná kvalifikační kritéria na hry má z Čechů Martin Vlach díky bronzu z ME. Otázku je, zda budou platit, protože mezinárodní federace je chce v návaznosti na nový termín her přehodnocovat. "Klíčové bude, jestli se zachová systém kvalifikací z kontinentálních šampionátů a které závody se budou započítávat do olympijského žebříčku. Záležet bude, zda se hry odehrají v létě, nebo se najde termín v jarních měsících, kdy není v Japonsku takové horko," řekl Kučera.

Pětibojaři letos přišli o Světový pohár, z kterého se uskutečnil jen závod v Káhiře na konci února. Mistrovství světa v mexickém Cancúnu, kam byl šampionát přeložen kvůli koronaviru z čínského Sia-menu, se z konce května přesune na září nebo říjen. "Otázkou je, zda to tak zůstane. Myslím, že Číňané vyvinou tlak, aby se jim pořadatelství vrátilo," řekl kouč Kučera.

Reklama