​Rozpočet fondu dopravy kvůli krizi zřejmě vzroste na 113 miliard korun

​Rozpočet fondu dopravy kvůli krizi zřejmě vzroste na 113 miliard korun

25.3. - Letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), z něhož jsou financovány dopravní stavby, se zřejmě navýší o dalších 6,5 miliardy Kč na celkových 113 miliard. Stát tak reaguje na současnou krizi a předpokládaný pokles tuzemské ekonomiky kvůli šíření koronaviru. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Některé dopravní stavby byly kvůli nynější situaci zastaveny. Loni měl SFDI rozpočet původně okolo 86 miliard a během roku se výdaje zvýšily na zhruba 101 miliard Kč.

"Posílíme veřejné investice. Jsme připraveni navýšit rozpočet SFDI o 6,5 miliardy Kč na celkových 113 miliard Kč, a posílit tím zdroje do modernizace železnic, silnic a dálnic. V době poklesu ekonomiky je to důležitý stimul, kterým chceme udržet průmysl a zaměstnanost," sdělil Karel Havlíček.

Současná krize kolem koronaviru se projevila i u dopravních staveb, které se tak mohou zpozdit. V minulém týdnu dočasně zastavila své práce například stavební společnost Eurovia, která dosud pracovala na několika dálničních úsecích, včetně D1, a rovněž na některých železničních stavbách.

Rozpočet SFDI pro letošní rok byl navyšován už v předchozích měsících. Ministerstvo dopravy původně počítalo s výdaji okolo 87 miliard, ale postupným navyšováním z rozpočtových rezerv a evropských fondů se balík peněz na dopravní stavby dostal na téměř 107 miliard korun. Rozpočet nezahrnuje peníze na opravy silnic druhé a třetí třídy, které spravují kraje. Stát krajům v minulých letech poskytoval ročně na tyto cesty dvě až čtyři miliardy, letos zatím tyto peníze regionům neslíbil.

SFDI funguje od roku 2001. Od té doby rozdělil na financování dopravních staveb více než 1,1 bilionu Kč. K nejdražším projektům patřila stavba dálnice D8 a železničního tunelu v Ejpovicích. Ředitele fondu Zbyňka Hořelicu vyzval v polovině ledna premiér Andrej Babiš k rezignaci. Spolu s prvním náměstkem ministra dopravy Tomášem Čočkem podle něj nezvládli situaci kolem zakázky k elektronickým dálničním známkám, kvůli které skončil ve vládě ministr dopravy Vladimír Kremlík. Zbyněk Hořelica však ve funkci zatím pokračuje.

(čtk)

Foto: MD

spinner