Hlavní obsah

Česká firma se dostala v Číně ke svým rouškám z nanovláken, posílá je nemocným

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská společnost Respilon, která vyrábí ochranné pomůcky, darovala 20 tisíc ústenek z nanovláken pacientským organizacím pečujícím o těžce nemocné. Roušky schpopné zachytit 99,9 procenta všech virů, měla firma ve skladu v Číně, ale nemohla se k nim od konce loňského roku dostat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prvních 20 000 roušek z nanovláken uvolněných z čínského skladu daroval Respilon Klubu nemocných s cystickou fibrózou (ředitelka klubu Simona Zábranská vlevo) a Nadačnímu fondu Krtek (Eva Kroupová uprostřed), vpravo je ředitelka Respilonu Jana Zimová.

Článek

„S maskami z tohoto skladu jsme již nepočítali a je to tedy tak trochu dar z nebes. Proto jsme se rozhodli, že je místo dalšího prodeje věnujeme neziskovým organizacím pečujícím o neziskové pacienty,“ uvedla ředitelka Respilonu Jana Zimová.

Dar 20 tisíc roušek s nanovláknovou membránou dostala pacientská organizace Klub nemocných cystickou fibrózou a Nadační fond dětské onkologie Krtek.

Roušky z nanovláken vyvinuté v Česku se k nám zatím nedostanou. Čína stáhla produkci pro sebe

Koronavirus

„Nošení roušek je pro naše pacienty bez ohledu na současnou situaci vzhledem k jejich nemoci vždy nutností. Nynější stav spojený s nedostatkem ochranných pomůcek je pro nás zdrcující,“ uvedla ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou Simona Zábranská.

„My dar využijeme pro potřeby rodinných příslušníků malých pacientů a zásobit chceme i personál nemocnice. Ochranu jim chceme posílit po odchodu ze zaměstnání z práce domů, kdy se potřebují chránit možná ještě více než ostatní,“ doplnila Eva Kroupová z nadačního fondu Krtek, který spolupracuje s Respilonem už delší dobu.

Nemáte doma respirátory? Liberecký kraj se kvůli jejich nedostatku obrátil na veřejnost

Koronavirus

„Lidsky si s lidmi z této společnosti velmi dobře rozumíme a oceňujeme, že jsou ochotni připravit i malou sérii masek nebo nákrčníků přesně podle našich potřeb,“ dodala Eva Kroupová.

Klub nemocných cystickou fibrózou spolupracuje dlouhodobě s nemocnicemi v Praze, Brně, Olomouci, Hradci králové a Plzni. Krtek působí jako součást Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, která léčí každý rok asi 150 dětí.

Výhodou ústenek z nanovláken je, že viry nejen zachytávají, ale i ničí. Ústenky a respirátory jsou obohacené akcelerovanou mědí, která podle výrobců dokáže hubit viry a masky se dají používat opakovaně až do doby celkového použití 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám