Limit pro platby bez PINu kvůli koronaviru nestoupne, shodly se banky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2020 | 1 komentář
Kdo nechce sahat na bankovky ani na klávesnici, může platit přímo mobilem.
Limit pro platby bez PINu kvůli koronaviru nestoupne, shodly se banky

Zdroj: Shutterstock

Kvůli epidemii koronaviru nepoužívejte bankovky, snažte se co nejvíc platit bezhotovostně, radí experti. Jenže i při placení kartou nad 500 korun se musíte dotýkat klávesnice terminálu, abyste zadali PIN. Jednorázové rukavice jsou nedostatkovým zbožím, v jiných se hůř trefíte na čísla.

Polsko už před týdnem zdvojnásobilo limit pro bezkontaktní transakce bez autorizace z dřívějších 50 na 100 zlotých. Limit podle asociace Visa zvyšují i Irsko, Nizozemsko, Řecko, Malta, Turecko či Velká Británie.

I v Česku o tom banky (jako vydavatelé karet), kartové asociace i provozovatelé terminálů (což jsou některé banky i nebankovní společnosti) v předchozích dnech uvažovaly. Výsledek? Dosavadní limit je dostatečný, změna by byla komplikovaná, stouplo by riziko zneužití a v praxi by to stejně moc nepomohlo. Kdo nechce sahat na klávesnici terminálu, může platit přímo mobilem, doporučují banky.

Unijní směrnice PSD2 umožňuje zvýšit limit pro jednotlivé bezkontaktní platby kartou bez PINu ze současných 500 korun na 50 eur (přibližně 1300 korun, při nynějším oslabení koruny i víc). Současně ale směrnice stanoví celkový strop: celkový součet zaplacených částek od posledního „silného ověření“ (zadání PINu) nesmí přesáhnout 150 eur (zhruba 4000 korun) nebo pět plateb za sebou.

Anketa

Už platíte mobilem?

I proto, že při zvýšení limitu pro jednotlivý nákup by lidé o to dřív narazili na celkový strop a museli stejně zadávat PIN, se banky kdysi dohodly, že vyšší limit nevyužijí. A ke stejnému výsledku dospěly i teď, když zvažovaly dočasné zvýšení kvůli koronaviru.

„Zástupci velkých tuzemských bank a společností, zastoupených v rámci Sdružení pro bankovní karty, nedoporučují současné přenastavení hranice pro zadávání PINu při bezkontaktních transakcích z úrovně 500 korun na úroveň v přepočtu zhruba 50 eur,“ potvrzuje Roman Kotlán, tajemník sdružení.

„Změnu není možné uskutečnit v operačně krátké době ani na straně vydavatelů karet (issuer), ani na straně zúčtovacích bank či společností (acquirer),“ vysvětluje. „Změna software a nastavení ve všech terminálech by probíhala v řádech týdnů. U již vydaných karet v oběhu jsou nastavené profily, u kterých nelze parametry přenastavit jednoduše ze dne na den, v některých případech by muselo dojít k převydávání karet,“ dodává Kotlán.

Banky se také shodují, že zvýšení limitu by mohlo vést k častějším případům zneužití karet při jejich krádeži nebo ztrátě.

Kotlán podotýká, že například zmíněné Polsko mělo dosud nižší limity než Česko, takže i po zdvojnásobení se teď hranice zvýšila jen na zhruba 600 korun. Poláci navíc jenom uspíšili krok, který stejně chystali – původně na letošní říjen.

„O navýšení limitu pro bezkontaktní platby momentálně neuvažujeme. Hlavním důvodem je potřeba změny systému a nastavení software na všech terminálech, což je v praxi otázkou několika měsíců. Tento krok by také vyžadoval následné převydání všech karet, což opět není otázkou několika dní,“ potvrzuje například mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Dáme karty?

O deset tisíc terminálů bez poplatků mohou živnostníci žádat od 1. března.

Karty má přijímat víc podnikatelů. Dostanou terminál na rok zdarma


Lidé platí kartou stále častěji a stále nižší částky, ukazuje podrobná statistika za rok 2019. 

Češi poprvé zaplatili kartou víc, než si vybrali z bankomatu


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

„Změna limitu by zabrala několik týdnů. Bylo by ji potřeba provést nejen u vydavatelů karet, ale také u poskytovatelů terminálů. Vzrostlo by i riziko podvodů a především: během přechodu na nový limit by se velmi zvýšilo riziko technických problémů. Nyní platební styk funguje bezproblémově a není tedy v zájmu bank ani klientů, aby se ke změně limitu, která by mohla tento bezproblémový stav narušit, přistupovalo,“ říká Jana Karasová z Air Bank.

„Od bank v současnosti neregistrujeme poptávku na zvýšení limitu. Pokud vzhledem k vývoji situace taková poptávka vznikne, budeme o navýšení limitu se všemi zúčastněnými stranami ve zrychleném režimu jednat,“ říká Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

„Zmíněný problém zcela řeší uložení platební karty do mobilního telefonu a platba prostřednictvím Apple Pay nebo Google Pay. Zákazník se nedotýká platebního terminálu a ověřuje platbu přímo na svém mobilním telefonu – nemusí tedy zadávat PIN na terminálu,“ připomíná Ondřej Holoubek, mluvčí společnosti Global Payments, která je jedním z provozovatelů platebních terminálů. Podle něj by však nebyl problém ani s navýšením limitu, pokud by se tak karetní asociace rozhodly. „Samotné přenastavení terminálů je bezproblémové, udělali bychom ho vzdáleně,“ říká.

„Při placení chytrým telefonem se lidé za žádných okolností nemusí dotýkat terminálu. V tuto chvíli tak platí už zhruba 250 tisíc našich klientů. Počet těch, kteří začali platit Google Pay, se jen za poslední měsíc více než ztrojnásobil – z únorových 30 tisíc na aktuálních více než 100 tisíc,“ upřesňuje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Zástupci bank i obchodníků také připomínají, že lidé se stejně dotýkají i dalších ploch v prodejně. Tak jako tak by tedy měli používat buď rukavice, nebo se po nakupování pečlivě umýt mýdlem či použít dezinfekci – předtím, než se prsty dotknou obličeje.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services