Matematici pomáhají s úkoly i na dálku. Dotazů je zatím poskrovnu, říkají

  16:34
Webkameru a taky tabuli za zády mají připravenou opavští matematici na pomoc školákům a jejich rodičům. I když opatření proti šíření koronaviru pro studenty a veřejnost uzavřely opavskou Matematickou pohotovost, první pomoc v nouzi poskytuje dál. Bezkontaktně a s využitím moderních technologií.

Služby drží doktorandi a zaměstnanci Matematického ústavu Slezské univerzity každý pracovní den od desíti do šestnácti hodin. Zájemci o vysvětlení takřka jakékoliv matematické zapeklitosti je mohou kontaktovat na čísle 605 900 837 a prostřednictvím bezplatné služby Google DUO se s nimi spojit i videokonferenčně. „Dotazů je zatím poskrovnu, školáci volno vnímají spíše jako prázdniny. V průběhu týdne ale očekáváme, že jich přibude, začíná jim docházet, že je potřeba se připravovat,“ říká David Slosarczyk, hlavní garant projektu Matematické pohotovosti v Opavě. 

Ta má za sebou už rok činnosti, kdy své služby poskytovala vždy v úterý a ve čtvrtek odpoledne v univerzitní budově v Beethovenově ulici a pomáhala zájemcům s lepším pochopením látky ze základních a středních škol.

„V průměru přicházeli tři až čtyři lidé za jedno odpoledne. Většinou šlo o žáky druhého stupně základních škol a někteří chodili i opakovaně,“ konstatoval Slosarczyk. Větší zájem býval před čtvrtletními a pololetními písemkami, menší v obdobích mezi nimi.

Aby lidé měli možnost využít pomoc s matematikou i v době, kdy je výuka kvůli uzavření škol na dětech a jejich rodičích doma, univerzita možnost konzultací z matematiky zachovala.

Matematická pohotovost v Opavě vznikla jako součást takzvaného Brainfitness, mozkové posilovny, kde si zájemci díky nejrůznějším hlavolamům, hádankám, rébusům, hrám a šifrám mohli procvičit mozek. Do té chodily celé školní třídy, pro něž opavští matematici připravovali i tematické prezentace a workshopy.