Nakladatelé odsouvají kvůli propadu příjmů novinky, pro některé to může být konec

Podle zástupců nakladatelů by dopady karantény zmírnily snížení DPH a zrychlení odpisů zásob.

Podle zástupců nakladatelů by dopady karantény zmírnily snížení DPH a zrychlení odpisů zásob. Zdroj: Facebook Nakladatelství Paseka

Kromě vydávání novinek se posouvají i termíny knižních akcí.
Veletrh Svět knihy se neuskuteční tradičně v květnu, o říjnovém termínu se jedná.
3
Fotogalerie

Vládní opatření proti koronaviru citelně zasáhly i knižní trh. Do problémů se nedostávají pouze knihkupci, kteří musejí mít zavřeno, ale i menší a středně velká nakladatelství.

Jak podotýká ředitelka známého pražského nakladatelství Paseka Anna Rezková Horáčková, karanténa má vliv na celý výrobní řetězec.

„Snažíme se to udržet, museli jsme přeorganizovat výrobu, ale propouštět nehodlám. Některé tituly letos nevydáme a některé odsouváme na podzim, například životopis režiséra Davida Lynche,“ upřesnila Horáčková, jejíž firma vydává především beletrii a populárně naučnou literaturu.

Pozastavení plateb za prodané knihy oznámila minulý týden největší distribuční společnost Euromedia Group. „Okolnosti nás nutí pozastavit platby třetím stranám až do odvolání a příchozí prostředky prioritně použít na pokrytí našich závazků vůči zaměstnancům. Situaci intenzivně řešíme,“ uvedla firma v dopise nakladatelům.

Jak potvrdili oslovení nakladatelé, platby v určité míře omezují i další distributoři.

Především beletrie závisí na sezonních prodejích, produkce je také navázaná na některé akce, například největší český knižní veletrh Svět knihy. Jeho pořadatelé již oznámili, že tradiční květnový termín ruší a jednají o posunutí akce na říjen.

Martin Bedřich, jednatel nakladatelství Portál, se domnívá, že současnou situaci ustojí pouze ti, kteří mají finanční rezervu. Pokud spoléhají pouze na peníze z distribucí, situaci zřejmě nezvládnou.

„Počítáme s tím, že distribuce budou peníze zadržovat, ale jeden až dva měsíc vydržíme. Dále zachováváme platební morálku, počítáme se všemi zaměstnanci i externisty, které musíme nyní podržet,“ uvedl Bedřich.

S ředitelkou Paseky se shoduje, že by se situací na knižním trhu měli začít zabývat politici. Svaz knihkupců a nakladatelů již navrhl krátkodobé zrušení DPH na knihy a její dlouhodobé snížení na pět procent. Zároveň by uvítal odpuštění odvodů za zaměstnance, kteří jsou nyní doma, a chce docílit zrychlení odpisu knižních zásob.

On-line prodej knih tvoří stále jen malý podíl z jejich tržeb, v současné situaci je to však jediný způsob, jak i menší nakladatele podpořit.

Podle jejich svazu vyšlo v roce 2018 zhruba 15 500 knižních titulů, tržby všech distribucí dosáhly 7,5 miliardy korun.

Český knižní trh požádal premiéra Andreje Babiše o pomoc  

V úterý také velké knižní distribuce, kromě zmíněné Euromedie například Kosmas, Pemic Books či Dobrovský, zaslaly premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis. V něm ho podobně jako majitelé restaurací žádají o pomoc kvůli vyhlášené karanténě.

„Jakkoliv se knižní trh nemůže rovnat jiným odvětvím průmyslu, společenské škody zhroucení trhu by se daly jen těžko vyčíslit. Dovolte, abychom v souladu s příslušnými ustanoveními mohli požádat o plnou náhradu škody způsobené v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními, a to dříve, než budou jejich následky likvidační,“ uvedli zástupci distribučních společností.

Náhrady by v případě odsouhlasení vládou mířily právě k distributorům a knihkupcům, nikoliv nakladatelům.