InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Závěrečný koncert žáků ZUŠ

    pondělí 27.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Vejšlap (Divadlo Ungelt)

    pondělí 27.5 19:00 - Sál Záložna, Žižkovo náměstí Mladá Vožice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ČT 2 dnes večer vysílá nový film o Táboře

Miroslav Táborský během natáčení v Táboře.

Miroslav Táborský během natáčení v Táboře.

TÁBOR - Nový dokument Tábor - sen, město, symbol režiséra Víta Bělohradského se bude vysílat dnes od 20 hodin na ČT2 a v repríze v neděli 29. března v 13.25 na stejném kanálu. Posléze bude možné film zhlédnout v archivu ČT. Uvedení filmu patří k hlavním událostem letošního výročního roku, kdy si Tábor připomíná 600 let od svého založení.

 

Zhruba asi 1200 diváků už snímek vidělo v předpremiéře při pěti mimořádných projekcích v táborském kině Svět. Projekce byly bezlatné, na rezerrvované místenky a zájem byl obrovský. Ohlasy měl film veskrze pozitivní. Díky České televizi, společnosti Frmol, Městu Tábor a Husitskému muzeu v Táboře totiž vznikl reprezentativní film o délce 52 minut, kterým provází charismatický herec Miroslav Táborský.

Dokument, jehož scénář napsal Václav Holanec, představuje význam města jako symbolu národní hrdosti. Mapuje situaci před rokem 1420, zrození Tábora od dřevěného města ke kamennému, povýšení na město královské, vyobrazení Tábora jako města za hradbami, zaměřuje se na proměny Tábora a vyjadřuje úctu k odkazu minulosti.
Film přináší atraktivní záběry na město z dronu, jsou v něm využity i historické fotografie z Muzea Šechtl a Voseček.

Proč právě Tábor - sen, město, symbol

Režisér Vítek Bělohradský uvedl, že film má populárně-naučný ráz a byl natočen tak, aby zaujal diváky v celé České republice, nejen pravověrné Táboráky. Děj občas musel být zkratkovitý, všechny táborské události a příběhy se do vymezené stopáže jednoduše nevešly. Film proto představuje průlet dějinami. Režisér podrobně vysvětlil význam názvu Tábor – sen, město, symbol. „V rámci příběhu o Táboře jsem chtěl vyprávět o historicky nejdůležitějších kapitolách města," řekl režisér a dál vysvětluje:

Tábor SEN: „Město vzniklo ze snu husitů, z potřeby najít a vybudovat místo, kde si budou všichni rovni a které bude bratrské. To mi přišlo jako sen. V této kapitole vyprávím příběh zrození města."

Tábor MĚSTO: „Hledal jsem nejvýznamnější kapitolu rozvoje města, což pro mě byl přerod z města dřevěného v kamenné, což přišlo s tím, když se Táborští takzvaně poklonili císaři Zikmundu Lucemburskému a jejich město se stalo královským. Tento čin znamenal, že si zachovali všechny statky a majetky, které si vydobyli za husitských válek. Pro město to znamenalo obrovský rozvoj. Vznikla radnice, přestavěl se kostel, začalo se budovat táborské podzemí, později vodní nádrž Jordán."

Tábor SYMBOL: „V nejzajímavější kapitole jsem se Táboru věnoval jako symbolu, na který se odkazovali obrozenci, prezident Masaryk, který tu na nádraží řekl: Tábor je náš program. Tábor se stal symbolem národní hrdosti, posléze možná v období komunismu trochu zneužitým, kdy byla husitská myšlenka pokřivena a vnímána z pohledu socialistické jednoty a rovnosti. Symbol Tábora je stále vrací, není to móda, je to touha po národní hrdosti. Tábor je jedním z mála míst v naší republice, které takovou historii má. Tábor je symbolem, ke kterému se můžeme vracet s respektem."

Diskuse k článku - 16 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Občasný Táborák 

    Reagovat

     

    Kádě s celým Husitsvím vzaly za své už dávno. Nyní frčí: Restituce, privatisace, výroba bohatých, socializace ztrát, využití zisku vykutálenými jednotlivci. Tak si tam zase zvolte své Vaníčky, Dědiče, Zvěřiny, budete se mít lépe....

    Vloženo 26.3.2020 09:11:12

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Ale soudruhu, za to že se máš špatně, nemůže ani restituce, ani Vaníček, Zvěřina a spol.
      Hádej kdo. Ty.
      A co máš proti restitucím? Že mi třeba komunisti něco ukradli a po revoluci zase vrátili? To je špatně?
      No hlavně je to zvrácená bolševická logika.
      A jestli vytasíš argumenty, že za socialismu bylo líp, tak nebylo!!!
      Ono podnikat bez počátečních investic, kdy stát ukradne lidem veškeré výrobní prostředky, to je jiná. A přes to všechno to dopadlo katastrofálně. A to ještě ukradli lidem veškeré úspory. Slyšel jste třeba něco o měnové reformě?
      Proč je v zemích, kde socialismus nebyl, podstatně lépe, než u nás?
      Nebo snad chceš říct, že třeba ve Švýcarsku umírají lidé hlady?
      A celou Evropu bohužel začínají ovládat neomarxistická levicová netáhla, takže je jen otázkou času, kdy přivedou celou unii na buben.
      A jen tak mimochodem, ten film se mi moc líbil.

      Vloženo 26.3.2020 12:30:46

  • Táborák 

    Reagovat

     

    Upřímně řečeno, čekal jsem od toho víc. Takto podaný dokument z větší části vyznívá spíše jako průřez dějinami husitství. Prezentaci města jako takového je ve filmu věnován pouze zlomek stopáže a ze současnosti města, skoro vůbec nic.

    Vloženo 26.3.2020 07:29:33

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A ono je na současném městě snad něco zajímavého?

      Vloženo 26.3.2020 07:33:04

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        A ono je na současném městě snad něco zajímavého? .............. kavány, druhé mocenské centrum

        Vloženo 26.3.2020 09:30:21

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Vaše životy vám nezávidím.

          Vloženo 26.3.2020 14:02:44

    • Jirka 

      Reagovat

       

      Souhlasím, ale hezký komentář herce Táborského.

      Vloženo 26.3.2020 08:07:13

    • Archibald 

      Reagovat

       

      Ve filmu věnovaném historii, což bylo předem avizováno, asi těžko můžete čekat informace třeba o plaveckém bazénu, sídlišti Nad Lužnicí či o Západním vojenském okruhu. Já jsem se dozvěděl spoustu zajímavých souvislostí. I když je fakt, že po konci popisu doby husitské to vzali dost hopem.

      Vloženo 26.3.2020 08:07:27

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Souhlasím. Ten pořad byl určen pro všechny diváky a tak byl i pojat. Byly tam skvělé záběry na to podstatné co v Táboře stojí za řeč a to formou a délkou, která neobtěžovala. Rozhodně místní tahanice a záběry na "socialistické" stavby a sídliště nikomu nechyběly. Myslím že o byla skvělá reklama na město a okolí a až to situace umožní, přivede to turisty. Za mě palec nahoru!

        Vloženo 26.3.2020 08:53:31

      • Táborák 

        Reagovat

         

        Když to sečtu suma sumárum, tak většina stopáže dokumentu byla v součtu věnována Sezimovu Ústí , Praze, Plzni, Kostnici aj. městům spojeným s husitským hnutím a místům husitských bitev a dalším lokalitám historicky spjatých s husitstvím, než Táboru jako takovému. Takže více, než radnicí avízovaná prezentace města, mi to připadalo opravdu jako stručný průlet dějinami husitství v Čechách s centrem v Táboře.

        Vloženo 26.3.2020 10:19:37

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Máš prostě smůlu, že ses nenarodil jinde. Celej podělanej život prožít ve městě, kde je všechno špatně je hotová katastrofa.

          Vloženo 26.3.2020 14:06:43

          • Táborák 

            Reagovat

             

            Co to meleš za nesmysly? Já píšu o dokumentu a ne o žádném podělaném životě ve městě kde je všechno špatně. Odborníci neříkají že koronavirus napadá u některých jedinců také mozek...

            Vloženo 26.3.2020 15:11:08

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Přesně. Mohlo by se zdát, že píšeš o dokumentu, ale píšeš o sobě. Zoufající komentáře pod kdejakým tématem( V tohle případě stojí za prd pořad o Táboře, který není dost o Táboře) je jasná diagnoza. Posranej život.

              Vloženo 26.3.2020 15:53:27

              • Táborák 

                Reagovat

                 

                Ty už ten mozek máš opravdu v rozkladu. Ty určitě víš, že nepíšu o dokumentu ale o sobě a přitom o mě tam není ani slovo.

                Vloženo 26.3.2020 18:31:22

                • anonymní čtenář 

                  Reagovat

                   

                  Nepochopil? Nevadí.

                  Vloženo 26.3.2020 22:02:35

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Souhlas s Táborákem, že bych očekával více i o současném Táboře, názorech místních (ať už starosty, tak ředitelé škol nebo nemocnice či významných osobností a majitelů lokálních firem), tak o tom, co se ve městě děje, kam město směřuje atd. Škoda.

      Vloženo 28.3.2020 21:39:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace