Sportisimo 1/2Maraton Praha a Volkswagen Maraton Praha se poběží asi až na podzim 2020

Aktuální situace spojená s vyhlášeným nozouvým stavem po celé republice, který je spojený i s uzavřenými hranicemi, není jednoduchá ani pro organizátory běžeckých akcí. RunCzech již oznámil, že Sportisimo 1/2Maraton Praha, který se měl konat 28. března 2020, bude zrušen a přesunut na náhradní termín.

Organizátoři tak plně respektují veškerá preventivní a krizová opatření a nařízení vlády České republiky přijatá v souvislosti s šířením epidemie koronaviru Covid-19 a dbají, aby se situace dostala co nejrychleji do pořádku. Zdraví lidí je momentálně prioritou.

V uplynulých dnech vedení RunCzech intenzivně jednalo se všemi stranami zúčastněnými v organizaci závodů - mezinárodními organizacemi, úřady, televizí, hotely, Českým atletickým svazem a s hlavním městem Praha. Všichni společně došli k novému datu nahrazující březnový závod. Sportisimo 1/2Maraton Praha 2020 odstartuje v neděli 6. září 2020 ráno. Čas a místo startu bude upřesněno.

Běžci, kteří jsou na závod registrovaní, se nemusí nikam hlásit či svou účast v novém termínu potvrzovat - všem se startovní číslo převede automaticky na nové datum 6. září 2020 i se všemi doplňkovými službami jako je tričko či rytí na medaile.

Pokud by zaregistrovaným běžcům nový termín nevyhovoval, mohou do konce července využít zdarma tzv. přeregistraci aktuální registrace na tento závod na jinou osobu nebo si nechat převést startovné na Sportisimo 1/2Maraton Praha 2021 (plánovaný 27. března 2021).

Organizátoři budou informovat registrované běžce o dalším postupu v následujících týdnech e-mailem.

Zároveň bylo třeba rozhodnout o osudu nejbližšího závodu RunCzech - Volkswagen Maratonu Praha. Konat se měl 3. května 2020, očekáváno bylo přes 10 000 účastníků s téměř 50% účastí zahraničních běžců. I tento závod jsou organizátoři nuceni vzhledem k aktuální situaci přesunout na pozdější datum v tomto roce, které se běžci a fanoušci dozví v následujících týdnech na oficiálních komunikačních kanálech RunCzech, jakmile bude odsouhlaseno se všemi autoritami.

Kromě hlavního závodu se přesune i dm rodinný běh, Procházka se psy a sportovní veletrh Marathon Expo.

Jak říkám ...



„Víme, jak je situace náročná pro běžce, kteří tvrdě trénovali. Nejdůležitější je teď ale zdraví všech účastníků, dobrovolníků, fanoušků, partnerů a dodavatelů. Podzimní závody připravíme tak, jak nejlépe umíme a budeme se na vás opravdu moc těšit. Nyní vás prosíme, abyste dodržovali pokyny vlády a zůstali doma či vybíhali jen sami, na krátké vzdálenosti a v pomalém tempu. Jen společnými silami to rychle přečkáme,” uvedl Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech.

(ps, SportovniListy.cz, RunCzech, foto: Petr Skála)