Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Dusil jsem se,“ přiznal Kalousek. A za Schwarzenbergem na zámek nesmí vnoučata

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. března 2020
20:40

Miroslav Kalousek (59, TOP 09) se ve Sněmovně dusil. Bojoval s rouškou, těžko popadal dech. Roušku si chvílemi nadzdvihoval jednou rukou, pak druhou, začal se i znatelně třást. U pultíku v jednacím sále vytrval a Blesk Zprávám popsal, co se dělo. Ale i to, že se mu doma sešla řada nových roušek, což ho dojalo. To Karel Schwarzenberg (82, TOP 09) mezi poslanci chyběl. Zůstal v izolaci na zámku Dřevíč. Kam za ním nesmí jeho vnoučata, posteskl si.

„Já jsem dobíhal, tudíž jsem byl trochu zadýchaný a ta rouška mi zvlhla. Já jsem se opravdu dusil,“ řekl Miroslav Kalousek Blesk Zprávám k úternímu dění ve Sněmovně během mimořádné schůze kvůli pandemii koronaviru a šestici nových opatření vlády.

Otcové zakladatelé TOP 09 přitom zažívají rozličné chvíle. Zatímco Kalousek kritizoval vládu za to, že neškrtá v rozpočtu, když by měla, Karel Schwarzenberg zůstal v izolaci na svém zámku na Dřevíči.

Do Sněmovny 82letý nejstarší poslanec nezamířil. Patří ostatně do rizikové skupiny. „Platí, že lidé 70+ by se měli vyhýbat kontaktu. Schwarzenberg je v tak dokonalé kondici, že si myslím, že nás všechny přežije, ale bude-li dnes uchráněn kontaktu, budu tomu rád,“ řekl Kalousek, který se poslancům v úterý za svýj značně dýchavičný příspěvek omlouval: „Promiňte, hrozně špatně se mi přes tu roušku dýchá.“

Schwarzenberg: Jsem přírodně izolován

Do Sněmovny vyslala Topka trio Kalousek - Markéta Pekarová Adamová - Dominik Feri. 82letý čestný předseda odjel raději na venkov. „Sedím doma na Dřevíči, což je kousek od Nižbora v lese. Jsem přírodně izolován a čtu si a čekám, až s pomocí boží to celé skončí,“ vzkázal Blesk Zprávám.

Schwarzenberg loni prodělal operaci srdce, trpí též na zápaly plic. A tak je na zámku Dřevíč sám. V době, kdy vláda doporučuje seniorům raději vůbec nevycházet a jejich rodinným příslušníkům za dědečky a babičkami raději nejezdit.  

„Já bych například byl šťastný, kdyby mě vnoučata navštívila. Ale to není možné, protože jsou v Rakousku a mezitím byly uzavřeny hranice, tak je bez toho neuvidím. Mám malé vnoučky, vyrazit za nimi taky nemůžu. Tak co mám dělat?“ podotkl pro Blesk Zprávy Schwarzenberg, který doma roušku nenosí, pokud by však vyrazil do města, připravenou ji prý již má.

Kalouska dojaly roušky a řeší, co bude po době „čínovirové“

To Kalouska dle jeho slov dojala rychlá reakce lidí, kteří viděli při přenosu ze Sněmovny jeho nemalé problémy (ostatně nebyl sám, na potíže s dýcháním si stěžoval třeba i Jan Skopeček z ODS, ale s rouškou a dechem nebojoval zdaleka tak, jako šéf poslanců TOP 09).

„Několik dobrých duší mi ještě ten večer esemeskovalo, že mi doručí vzdušné roušky a to se opravdu stalo, takže já jsem s velkým vděkem přijal několik roušek, které jsou mnohem komfortnější než ta, ve které jsem se dusil,“ podotkl zasloužilý kuřák Kalousek.

Jak přitom změnil svůj denní rytmus kvůli koronaviru v Česku on? „Snažím se pomáhat, ve svém okolí nakupuji několika důchodcům, hodně se snažím sledovat zahraniční tisk, přemýšlím, co bude po době čínovirové, protože ten svět se změní, zcela zásadně. Každá krize je ale svým způsobem šance, protože nám dává možnost začít jinak a lépe, než jsme to špatně dělali. Přemýšlím o tom, jak to dělat lépe po té době čínovirové,“ podotkl.

Nabídl Schillerové své služby

Spor o to, že vláda navyšuje schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard však, zdá se, nekončí. Nejde o částku, poslanci souhlasili, že je to nutnost. Ale o rozpočtové preference a škrty. Kalousek si přitom dle svých slov poprvé v životě dokáže představit, že by byl schodek dokonce ještě vyšší, návrh, který však neobsahuje konkrétní úspory s výjimkou škrtu u ministerstva obrany a částečně u slev na jízdném, mu přijde nedostatečný. Slevy na jízdním by zrušil komplet a nejen to.

„V provozních výdajích jednotlivých ministerstev nejsou prostě žádné úspory. Pokládám to za zcela skandální a nefér. V okamžiku, kdy dnes každý podnikatel, který nás svými daněmi živí, přemýšlí, jestli přežije, a nebo nepřežije, tak libovolný státní úřad je naprosto v pohodě, má příjmy, která mu tahle vláda schválila loni a neškrtá se mu tam ani koruna. On si žije, jako kdyby žádná krize nebyla,“ pokračuje pro Blesk Zprávy Kalousek.

„Vláda ani jednou jedinou korunou nepamatovala na živnostníky, kterým zakázala produkovat. Jestli někomu řeknu: Ty zítra už nesmíš mít příjem, tak mu musím říct, že mu za to něco dám,“ upozorňuje na lidi, kteří ze dne na den museli zavřít krám. Doslova.

Kalousek se proto rozhodl vyzvat šéfku státní kasy Alenu Schillerovou (za ANO) napřímo. „Já už jsem z toho zoufalý, tak jsem řekl: Paní ministryně, pusťte mě v sedm ráno na ministerstvo a já vám v 16:00 dám 40 miliard úspor ve státních úřadech, které můžete druhý den poslat živnostníkům. Když se mně všichni ptají: A co chcete udělat vy? Jak pomáháte vy? Tak já jsem připraven pomoct takhle, já to udělám. Za ten jeden pracovní den to udělám,“ tvrdí Kalousek.

„Strašně hloupá odpověď“

Sama Schillerová však na výtky k chybějícím škrtům reagovala přímo na sněmovním plénu. Odmítala škrty v řádech několika miliard, když jich pro lodi v bezvýchodné situaci bude potřebovat „desítky, možná stovky“. 

„Já jsem v tuto chvíli neviděla jako rozumné škrtat a proškrtávat rozpočty, omezovat jim provozy a vázat výdaje. Možná, že k tomu dojde, já netvrdím, že ne. Možná, že dojde k tomu, že tady budu v létě s novým návrhem novely zákona o státním rozpočtu a tam už bychom se o tom museli bavit,“ odmítala kritiku Schillerová s tím, že nyní potřebovala vláda být především rychlá, akceschopná, získat peníze pro lidi, firmy a na chybějící zdravotnický materiál.

Video  Koronavirus na oblečení a botách? Prymula řekl, jak to je. A co si myslí i promořenosti celé české populace  - Zpravodajstvi FTV Prima
Video se připravuje ...

Kalousek, který se možná poněkud překvapivě nabídl do jejích služeb, však kontruje poměrně zostra: „To může říct opravdu jenom hloupý člověk, protože jestli chceme něco ušetřit, musíme s tím začít teď. Když s tím přijdeme v polovině roku, tak už málo ušetříme. Na to nikdo nepotřebuje žádné vysoké ekonomické vzdělání, aby si tohle mohl spočítat. Ta odpověď byla strašně hloupá, že pevně doufám, že paní ministryně je jen přepracovaná, že by to normálně neřekla.“

Spor s Vondráčkem

Schillerová se opoziční kritice bránila i dál: „Možná děláme nějaké chyby, to prostě už k tomu patří, ale kdo byl kdy v takové situaci. Děláme, co můžeme a co považujeme v daný okamžik za to nejlepší.“

Stejně tak kritickým výtkám čelila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) kvůli trvání na tom, aby se ošetřovné vyplácelo sice po dobu celé uzavírky škol, ale jen pro rodiče dětí do 13 let a ve výši 60 procent denního mzdového výměru.

Na koho se však nakonec snesla kritika také, byl šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na konci schůze totiž nečekaně navrhl, že i když byla šestice opatření, mezi nimiž nechybělo ani pozastavení EET, prohlasována a nebylo už o čem hlasovat dál, mimořádná schůze definitivně neskončila, ale byla jen přerušena.

Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho potíže s dýcháním v roušce během mimořádného jednání Sněmovny ke koronaviru (24.3.2020) Miroslav Kalousek (TOP 09) a jeho potíže s dýcháním v roušce během mimořádného jednání Sněmovny ke koronaviru (24.3.2020) | Reprofoto ČT

Kalousek emotivně mluvil o „podrazu“, čílil se, že toto nebylo s opozicí domluveno. A nebyl sám, koho to rozlítilo. „To nedává sebemenší logiku. Já za 21 let v Poslanecké sněmovně jsem tady zažil několik legislativních nouzí, nejenom legislativních. Nevymýšlejte si,“ vyzýval Kalousek.  

Vondráček však poslancům řekl, že to bylo jeho rozhodnutí a přesvědčení, že by měli mít jednu schůzi po celou dobu stavu nouze. Návrh však nakonec stáhl a upozornil, že mimořádnou schůzi může zkrátka svolat zvonu.

„Vláda nás oslovila s tím, že chce legislativní nouzi, že by bylo dobře, aby nás tam byla jen půlka, aby byla menší šance nákazy. Aby vždy mluvil jen jeden za klub a maximálně pět minut. My jsme to absolutně všechno dodržovali, ale když na závěr padl ten návrh, který nebyl součástí dohody, tak nás to rozčílilo, logicky,“ vysvětluje nyní sněmovní zlobu Kalousek.

Šéf poslanců TOP 09 ale jedním, nyní už nepřerývaným dechem dodává: „Ale upřímně, vzhledem k situaci, ve které jsme, je tohle to nejmenší. To je jen mezi námi a lidi to nezajímá. Je to marginálie.“

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

avina ( 12. dubna 2020 19:26 )

On si neumí koupit roušku a bere ji jako dar....Hlavně,že kritizují dodání z Číny,když jiné země nedodají?! Vulgární chemik.Závidí mladé,schopné paní ministyní finan­cí,u­ráží,­sebes­třed­ný koořala.Blíží se mu důchod. Je sám a bere 100 000Kč.Co bude i student Dominik Fri říkat na návrh Klause ml ?! Půlroční plat-poslanec,senátor- pozastavit!!!!

Klecal ( 26. března 2020 15:39 )

Já se obávám že az tohle skonci, budeme tak ekonomicky v ***i, že nás smích přejde. A na starý časy s Kalouskem budeme jeste radi vzpominat

Klecal ( 26. března 2020 15:35 )

Ještě budeme rádi na Kalouska vzpominat - ani nechci videt, co tady bude za dva, tri roky

nikolaev ( 26. března 2020 12:08 )

co nám je do zloděje,opilce Kalouska a rakouského hraběte blakoty!!zrudy TOP

zaschla_spermie ( 26. března 2020 12:06 )

Levicová pakáž má orgasmus z každého Kalouskova zakašlání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa