Reportáž z města duchů: Malá Strana ve stínu koronaviru. Příběh jedné ulice a lidí v ní. Jak vypadá prázdný Karlův most v pravé poledne?

Nejen ulice všech českých měst, ale hlavně srdce Prahy – Malou Stranu, obvykle plnou turistů, změnila epidemie koronaviru ve město duchů. Jak se tam teď žije? Podívejte se na reportáž Malostranských novin a video Karla Greifa.



Video “Malá Strana v čase koronaviru

Hlavní ulicí malé Strany je Karmelitská, ale nejvíce rušno z pohledu komunitního života bývá v ulici Tržiště. Tak jsme se tak vypravili.


Roušky musí být sexy

“Minulý týden jsme se rozhodli, že všechny v okolí vybavíme rouškama, protože Malá Strana je vesnice a všichni se tady známe. Lidi nám to trhaj od ruky,” říká Jessica Hoffmeisterová, která s rodiči provozuje galerii Millennium v ulici Tržiště 5.


Ulice Tržiště. Jessica Hoffmeisterová vypráví o životě v těžkých časech

V módním ateliéru Pavla & Olga, které je středobodem místního komunitního života, na Tržišti 6 teď šijí místní děvčata roušky. Každý den, od rána do večera.

“Sousedé nám nosí materiál, nebo nějaké jídlo, třeba řízek, tak je to taková komunitní akce. Máme dámské a pánské modely roušek,” říká Jessica.




Pavla Micháková šije roušky v ateliéru Pavla & Olga na Tržišti

Pavla Michálková, která se svou sestrou Olgou provozuje módním ateliér Pavla & Olga , říká: “Pro roušky si chodí sousedé, prodavačka ze zeleniny, kamarádi, kamarádi kamarádů… Už jsme jich rozdali tak 200 kusů.”


Děvčata šijí roušky: Ta umí to a ta zas tohle. Na snímku Lenka Brenišinová.

Pavla Michálková a Jessica Hoffmeisterová radí, že roušky musí být sexy

Její sestra Olga, která byla dlouhá léta partnerkou skladatele Petra Hapky, šije roušky na chalupě za Prahou.

Zatímco si povídáme, nakoukne dovnitř slavný tanečník Vlastimil Harapes, který bydlí za rohem. Několik lidí si přijde pro roušky, nebo jen přinese jídlo. Děvčata ušijí asi 30 denně, prý to nejde tak rychle, jak by bylo třeba.


Pošlete nám svůj příběh z času koronaviru. Posílejte fotografie.
e-mail redakce@malostranskenoviny.eu
nebo volejte na tel. č. 775 949 557



Žehlí astroložka Dagmar Kocůrová

Nádech, výdech, citrón

Pavle a Jessice pomáhá také Dagmar Kocůrková, místní astroložka.

“Když už mluvíme o městě duchů, tak paradoxně teď město odpočívá od všech těch turistů. Malá Strana si teď oddechuje. Davy turistů jsou rok od roku větší, tak na tuhle stranu je to plus,” říká Dagmar.




“Lidé kupují hlavně citrusy…” říká prodavačka v místní zelenině

Jediný obchod v okolí, který má otevřeno, je Ovoce zelenina na Tržišti 14 .

“Tady se změnil život úplně. Jako by to tu vůbec nežilo, tedy úplný opak. Vlastně chodí jenom místní pro potraviny a turisti vůbec. Lidi kupují hlavně citrusy, citróny, pomeranče, prostě vitamíny cé,” říká mladá, sympatická prodavačka.


Válečný stav

V ulici Tržiště jsou samozřejmě všechny restaurace zavřené, včetně oblíbené Kafírny U svatého Omara. Přes okýnko dává jídlo masna, otevřeno má obchod Žabka, kávu s sebou si je možno vzít z bistra Bread Gap a pizzu s sebou přes okýnko v pizzerii San Carlo.


Strážníci, kontrolující auta a minibusy před ambasádou USA

Úplnou pohodičku mají strážníci, kteří kontrolují auta po ambasádou USA. Provoz je tu jako běžně o prázdninách v neděli, takže projede tak 10 aut za den.


Roman Vopička: “Je to jako válečný stav.”

Místní oblíbený kavárník Roman Vopička, který provozuje Kafírnu U svatého Omara a “Vokýnko” Bistro Bruncvík, přirovnává situaci k válečnému stavu:

“Nikdo nečekal, že se to takhle rychle a v takobvém rozsahu dostane do Evropy a bude to takhle řádit. Podívejte na Spojené státy, jak se plašej,” říká Vopička.


Pošlete nám svůj příběh z času koronaviru. Posílejte fotografie.
e-mail redakce@malostranskenoviny.eu
nebo volejte na tel. č. 775 949 557


V bistru St. Martin ve Vlašské šijí roušky na podávají jídlo okýnkem.

Roušky šijí také v bistru St. Martin ve Vlašské ulici 358 nad ambasádou USA.

“Šijeme pro sousedy, pro rodinu a pro Libereckou nemocnici, kde máme známé,” říká provozovatelka bistra, která teď šije, zatímco její manžel žehlí. Také dávají jídlo přes okénko.


Radní Petr Burgr vyzdvihl nasazení Střediska sociálních služeb (pro seniory) a práci dobrovolných hasičů

Jako kdysi na Vánoce

Radní Petr Burgr žije v domě naproti Muzeu Hudby na Malé Straně odmalička.

“Já když vidím tu prázdnou ulici, tak mi to připomíná dětství, ale jeden den v roce, protože takhle ta ulice byla vždycky na Štědrý večer,” říká Petr Burgr a ukazuje na Mosteckou ulici.


Poledne, kdy bývá Karlův most přeplněný turisty, že se skoro nedá projít

Karlův most v čase koronaviru

Pošlete nám svůj příběh z času koronaviru. Posílejte fotografie.
e-mail redakce@malostranskenoviny.eu
nebo volejte na tel. č. 775 949 557


“Za mého dětství byli lidé na Štědrý večer doma a hospody nebyly otevřené. I když tady nebyly turisté, tak v normálním čase ta Mostecká byla plná, protože tehdy to byla obchodní ulice Malé Strany,” říká radní Petr Burgr.


Naprosto neuvěřitelné. Pohled z Mostecké podloubím až na horní Malostranské náměstí. Nikde ani živáčka.

“Radnice zorganizovala sběr roušek, který šijí občané po svých domovech. Každá rouška, než jí dáme dál, tak ji vydezinfikujeme, odvezeme do nemocnice na Františku a tam ji dají do pořádku tak, aby byla použitelná.”


Postřik Karlova mostu

“Lidé ze Střediska sociálních služeb i z odboru, který se stará o sociální věci, ti jsou v první linii a pracují s neuvěřitelným nasazením.”

Mostecká. Pár zbloudilců v rouškách. Takhle vypadá válečný stav

“A pak se opět ukazuje, jaká je ohromná výhoda pro Prahu 1, že má jednotku dobrovolných hasičů, kteří profesionálním způsobem zajišťují to, co se na v jiných městských částech zajistit nedá,” říká Petr Burgr.




Pošlete příběh

Pocit z procházky po Malé Straně, kdy člověk nepotká živou duši a když, tak vypadá jako bubák, je velmi smutný. Na druhou stranu je ovšem pravda, že si místo vydechne, uleví se mu a nabere novou energii.

Aby zas mohlo platit: “Malá Strana by měla být větší.”

Ondřej Höppner, Malostranské noviny


Ondřej Höppner, Malostranské noviny

Pošlete nám svůj příběh z času koronaviru. Posílejte fotografie.
e-mail redakce@malostranskenoviny.eu
nebo volejte na tel. č. 775 949 557




close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh