Ukrajina zruší letecké i vlakové spoje s ostatními zeměmi, nouzový stav prodlouží do konce dubna

Ukrajina od páteční noci přeruší veškeré letecké a železniční spojení s ostatními zeměmi. Oznámil to ve středu ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Ukrajina také vyhlásila na jeden měsíc „nouzovou situaci“ na celém území země kvůli šíření koronaviru. Opatření mimo jiné znamená, že až do 24. dubna se prodlužuje uzavření škol, veřejných zařízení či většiny obchodů, uvedla agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev/Bukurešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým ukrajinským premiérem je Denys Šmyhal.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ukrajina v rámci úsilí o zadržení epidemie přeruší veškeré letecké a železniční spojení s ostatními zeměmi, citovala ve středu agentura Interfax ukrajinského ministra vnitra Avakova. Ministr vyzval Ukrajince, aby se rychle rozhodli, zda se chtějí vrátit domů, nebo zůstat v zahraničí.

Pandemie koronaviru boje v Donbasu nezastavila. Proruští separatisté tvrdí, že žádná nákaza není

Číst článek

„V noci z pátku na sobotu budou všechny letecké spoje přerušeny. Totéž platí pro vlakové spoje,“ oznámil Avakov. „Zbývají vám dva dny. Tak pojďte, vraťte se domů, mí drazí,“ vyzval ministr spoluobčany k případnému návratu.

Ukrajinská nouzová situace umožní podle AFP posílení struktur, které se podílejí na boji s koronavirem. Na rozdíl od stavu nouze nemusí nouzovou situaci schvalovat parlament, neznamená omezení občanských svobod nebo zasahování státu do fungování soukromých firem.

„Prodlužujeme karanténu a vyhlašujeme na Ukrajině nouzovou situaci do 24. dubna,“ oznámil ve středu ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Omezení měla původně platit do začátku dubna.

Už minulý týden ukrajinská vláda vyhlásila v hlavním městě Kyjevě, v Dněpropetrovské oblasti na východě země a v Ivano-Frankivské na západě nouzový stav. Školky, školy, restaurace či obchodní centra jsou uzavřené na celé Ukrajině a výrazně bylo omezeno cestování.

Ukrajina, která má zhruba 40 milionů obyvatel, má křehký zdravotnický systém, píše AFP. V zemi bylo dosud potvrzeno 113 případů onemocnění COVID-19 a čtyři mrtví.

Pašeráci se pokusili propašovat tisíce roušek přes ukrajinské hranice do Rumunska. Z místa činu utekli

Číst článek

Situace v Rumunsku

V sousedním Rumunsku je situace nejvážnější na severovýchodě země, kde je ohniskem epidemie nemocnice ve městě Suceava. Zemřelo v ní pět z celkem 14 obětí koronaviru v zemi a nakazilo se nejméně 83 zaměstnanců zařízení, konkrétně 34 z celkového počtu 233 lékařů a také 49 zdravotních sester.

Většina personálu musela do izolace a nemocnice byla na 48 hodin uzavřena kvůli dezinfekci. Zhruba stovka pacientů byla přepravena do ostatních zařízení v regionu, který patří mezi nejchudší v Rumunsku.

Rumunské ministerstvo zdravotnictví nyní žádá odchod ředitele nemocnice kvůli špatnému řízení. Hromadnou nákazu podle odborníků umožnilo nedostatečné vybavení lékařů ochrannými pomůckami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme